Michelisz elment a világ végére, hogy dicsőséget szerezzen Magyarországnak

Három héten belül eldől, hogy Michelisz Norbert meg tudja-e ismételni a 2019-es bravúrját, azaz újra megszerzi-e a bajnoki címet a túraautós világpiramis csúcsának számító sorozatban. Erőltetett menetet hoz a TCR World Tour-szezon vége, hiszen a következő három hétvégén egymás után rendezik meg az utolsó három fordulót, kettőt Ausztráliában, egyet Makaóban. A Hyundai magyar autóversenyzője a bajnokság éllovasaként várja a nagy hajrát, amelynek első állomása Sydney ma és szombaton. Michelisz lapunknak elmondta, már másban méri a sikert, mint korábban.

2023. 11. 03. 4:47
Michelisz Norbert
Forrás: Hyundai Motorsport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Óriási harcot hozhat a TCR World Tour utolsó három fordulója, hiszen jelenleg 270 ponttal áll a bajnokság első helyén, de mindössze négypontos hátránnyal követi őt a francia Yann Ehrlacher (Link&Co), a harmadik helyezett brit Rob Huff (Audi) 23 pontos lemaradása sem ledolgozhatatlan, sőt még Michelisz hyundai-os spanyol csapattársa, a jelenleg negyedik Mikel Azcona is képbe kerülhet, ő 27 pontra van a magyar éllovastól. Mindannyian bajnokok, Michelisz 2019-ben, Ehrlacher 2020-ban és 2021-ben, Huff 2012-ben, Azcona pedig tavaly volt a legjobb.

Michelisz Norbert éllovasként várja a TCR World Tour hajráját Ausztráliában. Fotó: Hyundai Motorsport

Hosszú őszi szünet után tér vissza a pályára a TCR World Tour mezőnye, hiszen a legutóbbi fordulót augusztus végén rendezték Argentínában, ahol Michelisz azok után vette át a vezetést a bajnokságban, hogy az akkori éllovas Ehrlacher a második futam utolsó körében kis híján felkente őt a falra, de pórul járt, mert a magyar tovább tudott menni az ütközés után, ő viszont menthetetlenül összetörte az autóját.

Halálos fenyegetéssel is terhes múlt

Ehrlacher a korábbi négyszeres világbajnok Yvan Muller unokaöccse, s a nagybácsi olyan sokszor keresztbe tett Michelisznek, hogy 2017-ben a fejüket elvesztő magyar szurkolók halálos fenyegetéseket küldtek neki. – Olyanokat írnak, hogy kinyírunk, megerőszakoljuk a feleséged és megöljük a lányodat, ami már minden határon túlmegy – dühöngött akkor a francia egyrészt jogosan, másrészt ravaszul.

Ravasz azért volt, mert a hat évvel ezelőtti katari szezonzárón ezzel nyomást akart gyakorolni a bajnoki címért harcoló Micheliszre, akinek a riválisa Muller csapattársa, Thed Björk volt, s végül ő szerezte meg a vb-címet. A lényeg, hogy a francia családnak feszült múltja van Michelisszel, ami most, hogy Ehralcher-vel először csatáznak szemtől szemben a bajnokságért, felszínre törhet, lásd az argentínai kamikaze akciót.

Michelisz a bajnoki szünetet kihasználva októberben teljesen más műfajban, a rali Európa-bajnokság (ERC) magyarországi fordulójában debütált, és abszolút újoncként a megsüvegelendő 13. helyet szerezte meg. Ez az önbizalomlöket is segítheti a TCR World Tour hajrájában.

– Korábban sosem jártam Ausztráliában, és már nagyon várom a versenyeket – árulta el Michelisz. – Azok alapján, amit a neten láttam, Sydney-ben egy igazi régi vágású pályán versenyzünk majd, az ehhez hasonlóakat mindig is szerettem. A bajnoki címért folytatott harc kiélezett, úgyhogy gyorsan meg kell találnunk a tempót, hogy annyi pontot szerezzünk, amennyi csak lehetséges.

Már nem a bajnoki cím a legfontosabb

A 39 éves Hyundai-pilóta pályafutása során harmadszor bajnokesélyes a szezon végéhez közeledve, 2017-ben második lett, 2019-ben őt koronázták meg, most viszont kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy már másban méri a sikert, mint korábban.

Michelisz Norbert 2019 után lehetne újra bajnok idén. Fotó: Hyundai Motorsport

– Sokan azt várják tőlem, hogy megszerezzem a bajnoki címet, és persze ez a célom, de nekem már az a legfontosabb, hogy továbbra is olyan összeszedetten versenyezzek, mint eddig. Ha ez elég lesz a bajnoki címhez, annak nagyon fogok örülni, ha meg nem, akkor már elég tapasztalt vagyok ahhoz, hogy kezelni tudjam a helyzetet. Szakmai szemmel a mostani pályafutásom egyik legjobb idénye, és ez a lényeg.

Michelisz az idény eddigi tizenkét futamán négyszer végzett a dobogón, ebből kétszer győzött, de az igazán fontos az, hogy csak egyen nem szerzett pontot, tehát kiegyensúlyozottan teljesített. Ez lehet a bajnoki cím kulcsa.

Hol lehet élőben nézni Michelisz Norbert versenyeit?

A TCR World Tour utolsó három fordulója: Sydney – november 3–4., Bathurst – november 10–12., Makaó – november 16–19.

A versenyeket a sorozat hivatalos YouTube-csatornája élőben és ingyenesen közvetíti, alább mutatjuk a mostani, sydney-i forduló időtervét magyar idő szerint, és belinkeltük a hivatalos közvetítések elérhetőségét is:

Péntek
8.00 – Időmérő
10.40 – Első futam

Szombat
6.05 – Második futam
9.55 – Harmadik futam

Borítókép: Michelisz Norbert eddig összeszedetten versenyzett ebben az idényben (Fotó: Hyundai Motorsport)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.