Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

Hatalmas ütést úszott meg Michelisz, és a bajnokság élére állt + videó

Drámai véget ért a TCR World Tour argentínai versenyhétvégéje vasárnap: a második futam utolsó körében Yann Ehrlacher mintha ki akarta volna ütni az előtte haladó Michelisz Norbertet, de végül a magyar autóversenyző tovább tudott menni, a francia meg beleállt a falba az autójával. Az eset pikantériája, hogy Ehrlacher a szarvashibája miatt elvesztette az első helyet a bajnokságban – az új éllovas pedig nem más, mint Michelisz Norbert.

2023. 08. 28. 14:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kritikán aluli volt a közvetítés a világ legnagyobb túraautó-bajnokságának argentínai fordulójában. Nem elég, hogy a szervezők sokszor nem találták el a kiírásokban, hogy a versenyzők milyen nemzetiségűek és milyen márkájú autót vezetnek, de az egész hétvége legfontosabb jelenetéről lemaradt a rendező. A második futam legvégén nézhettük a hazai hős, az argentin Néstor Girolami nem különösebben izgalmas győztes befutóját és ünneplését, majd egyszer csak bevágták az ismétlést az utolsó kör drámájáról, ahogy a negyedik-ötödik helyen és Yann Ehrlacher összeütköznek, s az utóbbi autója a falnak csapódik. Ezután még percekig nem lehetett látni, hogy mi lett Michelisz sorsa, beért-e vagy sem, csak az időmérő rendszer mutatta, hogy elvileg igen, és megvédte a negyedik helyét a francia kamikaze akciója után.

Michelisz Norbert nagy ütést kapott Argentínában, de riválisa járt rosszul. Fotó: Hyundai Motorsport

Hangsúlyozni kell, hogy kettejük között nem csupán pozícióharc volt ez egy erős pontszerző helyért a futamon, hanem a bajnoki cím szempontjából is kulcsfontosságú jelenetről maradt le a közvetítés, hiszen Ehrlacher állt a tabella első helyén, Michelisz pedig a másodikon az ütközésük pillanatában. Tehát a két legnagyobb bajnokaspiráns egymás elleni, drámai véget ért „face to face” csatáját nem láthatták élőben a nézők, akik helyette Girolami langyos körözését kapták. Érthetetlen.

Mindez a lényegen persze mit sem változtat: Michelisz nagyszerű hétvégét zárt Argentínában, ahová húszpontos hátránnyal érkezett meg Ehrlacher mögött, de négypontos előnnyel távozott onnan.

A két versenyző csatája már az időmérőn kiélezett volt, a kínai Link&Cót vezető francia szerezte meg a pole pozíciót, utána Michelisz következett a Hyundaijal, a harmadik leggyorsabb pedig a magyar csapattársa, Mikel Azcona volt. Épp ez volt a sorrend a bajnokságban is Argentína előtt, egyben a szezon felénél: Ehrlacher (235 pont), Michelisz (215), Azcona (205). Tehát már az időmérő után sejteni lehetett, hogy fordulatokban nem lesz hiány, de még így is nem várt izgalmak borzolták a kedélyeket.

Dobogós helyezés, aminek Michelisz nem örült

Michelisz nagyot rajtolt az első futamon, és megelőzte Ehrlacher-t. Az első négy összetömörült, és az audis Rob Huff meglökte a magyar versenyzőt, aki emiatt visszacsúszott negyediknek. Michelisz visszaküzdötte magát harmadiknak Azcona mögé, majd a futam végén Huff hibázott az élen, és mindkét Hyundai megelőzte őt.

A kettős győzelem nagy öröm volt a dél-koreai márkának, de Michelisz kissé csalódottan állt a dobogó második fokán, és sokakban felvetődött a kérdés, hogy a szezonbeli első győzelmét arató Azcona miért nem engedte maga elé őt, hiszen korábban már volt köztük csapatutasítás a bajnokságban jobban álló magyar javára. Nem tudni, hogy a tavalyi bajnok spanyol belső szabályt szegett vagy csak a szoros állásra tekintettel újra nyílttá vált köztük a verseny csapaton belül is, mindenesetre Michelisz öröme nem volt felhőtlen a második hely és a végül hatodik helyen célba ért Ehrlacher-vel szembeni felzárkózás ellenére sem.

Yann Ehrlacher csak magának köszönhette

Ahogy az lenni szokott, a második futamra megfordult az első tíz rajtsorrendje, azaz Ehrlacher a tizedik, Michelisz a kilencedik, Azcona a nyolcadik helyről indult. Rögtön a verseny elején káosz volt a pályán, jött is be a safety car, ekkor Michelisz már ötödik, Azcona pedig hatodik volt. A spanyol autója egy csetepatéban megsérült az elején, így a verseny újraéledése után hamar kiderült, hogy nem tudja folytatni, és kiállt. Michelisz előzött egyet, fellépett a negyedik helyre, nyomában az ötödik Ehrlacher-vel.

Michelisz magabiztosan visszaverte a francia néhány támadását, sokszor le is szakította őt magáról. Így mentek egészen a már említett utolsó körös drámáig, amely itt nézhető vissza:

Michelisz negyedik helye győzelemmel ért fel Argentínában, hiszen a két legnagyobb riválisa, Ehrlacher és Azcona sem szerzett pontot. Így a magyar versenyző egyrészt megszilárdította a Hyundaion belüli vezető szerepét, másrészt átvette az első helyet a bajnokságban három hétvégével a vége előtt.

A TCR World Tour állása:

– Nehezen indult a hétvége, úgy tűnt, hogy nincs meg a kellő sebességünk, de a csapat nagyszerű munkát végzett, így az időmérőre már magabiztosan érkeztem – nyilatkozta az újdonsült éllovas Michelisz. – Nem volt könnyű alkalmazkodni a pálya változó körülményeihez az időjárás miatt sem, nehéz volt támadni és védekezni is hiba nélkül. Nehezebb volt, mint ahogyan az kívülről látszódhatott. Végül sok pontot szereztem, ami nagyon fontos a bajnokság állása miatt.

Ehrlacher sajnálkozott a kiesése miatt, de arról nem beszélt, hogy mekkorát hibázott: – Rossz érzés a falnak csapódva befejezni a hétvégét, főleg, mert kárba veszett a csapat rengeteg munkája. Nagy ütés volt, és elveszett a pontszerzés esélye. Ilyen a versenyzés, néha imádjuk, néha utáljuk. Az a lényeg, hogy Ausztráliában erősebben térjünk vissza, mert jók a lehetőségeink.

A világ legnehezebb pályái közül kettő még hátra van

A szezon Argentínában túljutott a felén, már csak három versenyhétvége van vissza, amelyeken még összesen nyolc futamot rendeznek meg a húszból. Nagy szünet következik, csak novemberben tér vissza a bajnokság, s akkor a költséghatékonyság jegyében egymást követő három hétvégén zárul a szezon Ausztráliában és Ázsiában, így nem kell oda-vissza utazgatniuk a csapatoknak. A három helyszín közül kettő legendás, az ausztráliai Bathurst és Makaó is a világ legnehezebb pályái közé tartoznak.

Michelisz Norbert áll az élen a bajnokságban. Fotó: Hyundai Motorsport

Michelisz régóta mondogatja, hogy a versenynaptárban idén nem szereplő Nürburgring-Nordschleife mellett ezt a két pályát tartja a legnagyobb szakmai kihívásnak. Jó hír, hogy általában kiemelkedően szerepel ezeken a rendkívül technikás, nehéz körökön, korábban a Nordschleifén is nyert, Makaóban pedig a legelső győzelmét aratta a túraautózás nagyszínpadán még 2010-ben. Semmiképpen sem tűnik hátránynak, hogy ilyen pályákon kellene megvédenie a négypontos előnyét a bajnokság élén. S ha minden jól megy, Michelisz november 19-én a makaói szezonzárón 2019 után újra bajnoki címet ünnepelhet majd.

Borítókép: Michelisz Norbert egyre közelebbb jár ahhoz, hogy újra bajnoki címet szerezzen (Fotó: Hyundai Motorsport)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.