Lékai Máté megmutatta, hogy mennyit tud segíteni a kézilabda-válogatottnak

A magyar férfi-kézilabdaválogatott lejátszotta első felkészülési mérkőzését a jövő évi Európa-bajnokság előtt. Chema Rodríguez csapata Lengyelország ellen lépett pályára a szegedi Pick Arénában, és nyert 31-27-re. Az első félidő egy gólos lengyel vezetéssel ért véget, a szünet után beállt Lékai Máté okos irányítójátékának és a gólerős Bánhidi Bencének köszönhetően fordított a magyar válogatott. A két csapat vasárnap Békéscsabán újra megmérkőzik egymással.

2023. 11. 04. 18:39
Karnok Csaba
Szeged – 2023.11.04. Magyarország–Lengyelország férfi kézilabda-mérkőzés a Pick Arénában. Képen: Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM) Fotó: Délmagyarország/Karnok Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfi-kézilabdaválogatott lejátszotta első felkészülési mérkőzését a jövő évi Európa-bajnokság előtt. Lengyelország volt az ellenfél a szegedi Pick Arénában. A kapuban Mikler Roland kezdett, Krakovszki Zsolt és Bóka Bendegúz volt a két szélső, a két átlövő és Szita Zoltán, Hanusz Egon irányított, játszott a beállóposzton. Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, amíg a tempót a magyar válogatott diktálta, ez az eredményben is megmutatkozott, a 8. percben Krakovszki Zsolt szélről szerzett látványos góljával vezetett először Chema Rodríguez csapata.

Hanusz Egon kezdett az irányítóposzton     Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

5-1-es lengyel roham

Innen lejtmenet következett, a lengyel válogatott 5-1-es rohammal fordította meg az eredményt. Ekkor nem csak támadásban, védekezésben is alulmúlta magát a magyar csapat. És a hétméteresekkel is meggyűlt a baja: zsinórban három hetes maradt ki, Máthé Dominik két, Rosta Miklós egy – rosszul helyezett – lövését védte Jakub Skrzyniarz. A hét és fél perces magyar gólcsendet Bánhidi Bence zárta le, de a szövetségi kapitány úgy érezte, mélyebben gyökerezik a probléma. Az időkérés után rendezte a sorokat, az intelem hatott. A felkeményedett védekezésnek és a pontosabb támadásbefejezésnek köszönhetően sikerült pillanatok alatt egyenlíteni.

Mikler Roland a kapuban próbált segíteni      Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly

A kapitány cserélt: Bodó Richárd érkezett Szita Zoltán helyére, Máthé Dominiket Ancsin Gábor váltotta, a beállóban Bánhidi Bence kapott pihenőt, Rosta Miklós folytatta az ő helyén. Hanusz Egon helyett pedig Fazekas Gergő érkezett.

A Plock irányítója egyenlített a 20. percben, majd a 23. percben Bodó felső kapufája után Rosta dobta be a kipattanót, 4-3 után újra vezetett a magyar válogatott. Majd ugyanő, a bukaresti beálló szerzett gólt.

A félidő hajrája nem sikerült, a lengyel válogatott 15-14-es vezetésével mentek szünetre a csapatok.
 

A két kapus, Mikler Roland 20 lövésből 5-öt védett, a túloldalon Jakub Skrzyniarz 21 magyar kísérletből hetet fogott meg. Nem feltétlenül a jobb, inkább a kevesebbet hibázó csapat nyerte meg egy góllal az első félidőt.

A második félidő

Chema Rodríguez nem változtatott, ugyanaz a hetes folytatta a játékot a magyar oldalon, amelyik az első félidőben abbahagyta.

Röpke két perc alatt fordította meg a mérkőzés állását a magyar válogatott. A mezőny addigi legeredményesebb játékosa, Ariel Pietrasik nem hagyta leszakadni a vendégcsapatot. Kellett egy-két Mikler-bravúr, hogy megmaradjon az előny, és nem ártott volna az sem, ha a támadójáték is hatékonyabb.

Lékai volt a főszereplő a végén

A lengyelek is megtorpantak, ezért maradt a szűk magyar előny. Fazekas kétperces kiállítása idejére érkezett a pályára. Ancsin Gábor pedig visszatért.

Bánhidi villanása megvolt a kétgólos előny, a második félidőben ő volt támadásban a legaktívabb magyar. A záró negyedórára érkezett érkezett a Balatonfüred kapusa, Andó Arián, Mikler kapott pihenőt a kapitánytól. Az 50. perc környékén a meccs során először megvolt a háromgólos magyar előny. Majd meglett a négy közte, Lékai Máté okos labdaszerzése után. Főképp védekezésben lépett elő a magyar válogatott. 25-21 után Szita lőhetett volna újabb gólt, de a kapus védte a kísérletét. Bánhidire azonban lehetett számítani. Lékai Máté fontos pillanatokban alkalmazott hatékony, okos megoldást: a tapasztalt irányító segített az előny megtartásában, és a pályára visszatért Máthé Dominik gólja is nagyon kellett a győzelemhez. A 31-27-es sikerből Bánhidi Bence hét góllal vette ki a részét, a szegedi beállón kívül a Ferencváros tapasztalt irányítója, Lékai Máté volt a győztes csapat legjobbja.

Felkészülési mérkőzés: Magyarország–Lengyelország 31-27 (14-15), Szeged. A magyar válogatott gólszerzői: Bánhidi 7, Rosta 4, Bodó 3, Lékai 3, Szita 3, Máthé 3, Krakovszki Bence 2, Fazekas G. 2, , Krakovszki Zsolt 2, Ancsin 2, 

A mérkőzés hivatalos statisztikája ITT.

A két csapat vasárnap Békéscsabán újabb edzőmeccset játszik egymással (tv: 16.00, M4 Sport+).

Borítókép: Lékai Máté (balra) bizonyította a kapitánynak, hogy milyen sokat ér a tapasztalata  (Fotó: Dél-Magyarország/Karnok Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.