Faluvégi Dorottya húzása bejött: rekord és újabb diploma a láthatáron

Faluvégi Dorottya soha nem volt az átlagos kézilabdázók prototípusa. A junior világbajnok jobbszélső kutyaimádata még úgy, ahogy beleillik az élsportolókról alkotott sztereotípiába, az aktív pályafutás alatt megszerzett két diploma azonban elüt ettől, márpedig Faluvégi egy lépésre van az újabb bizonyítványtól. A balkezes játékos a nyáron merész döntést hozott, közös megegyezéssel felbontotta a szerződését Győrben és a német Bietigheimhez igazolt. A Németország elleni szombati felkészülési meccsről hiányzó kézilabdázó képesnek tartja a válogatottat arra, hogy a legjobb nyolc között végezzen a november végén kezdődő olimpiai kvalifikációs vb-n.

2023. 11. 02. 4:45
null
Fotó: Marco Wolf
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

KÉZILABDA

Faluvégi Dorottya a nyáron nem először lepte meg a kézilabda-társadalmat. A jobbszélső 2019-ben a Ferencvárost hagyta ott az ötszörös BL-győztes Győri Audi ETO kedvéért. A 2018-ban junior vb-győztes csapat oszlopos tagja, az all star csapatba is beválogatott játékos pályafutása idén nyáron újabb fordulatot vett: miután a tudomására jutott, hogy a Győr a posztjára igazol, kezdeményezte a szerződése felbontását, és meg sem állt a német Bietigheimig. Faluvégi egyáltalán nem bánta meg a döntését. – Amikor eldöntöttem, hogy távozom Győrből, szóltam a menedzseremnek, hogy lehetőség szerint Bajnokok Ligájában szereplő csapatban szeretnék kézilabdázni. Régi vágyam volt, hogy kipróbáljam magam külföldön. Bietigheimben könnyedén ment a beilleszkedés – mondta a 25 éves játékos. Faluvégi valóban ismerős közegbe került, a Bietigheim legutóbbi BL-meccsén, az Odense ellen súlyosan megsérült Szikora Melindát és a holland beállót, Danick Sneldert a ferencvárosi korszakából ismerte, és a többi csapattársával is könnyedén megtalálta a közös hangot a 2022-es Európa-liga-győztesnél.

Faluvégi négy szezont töltött Győrben  (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A ferencvárosi nevelésű játékos kivirult Bietigheimben, ugyan német kéttannyelvű általános iskolába járt, németből érettségizett és középfokú nyelvvizsgát szerzett, határozott lépéseket tett az aktív nyelvgyakorlás felé, németórákat vesz. Az eddigi hat mérkőzésén 19 gólt szerzett, könnyedén túlszárnyalhatja a 2017–18-as szezonban elért 33 gólos rekordját. A junior világbajnok játékos önmagával szemben szigorú, az idei teljesítményét is visszafogottan értékeli. – Úgy érzem, vannak tartalékaim, még több van bennem. Pontosabban és hatékonyabban kell játszanom – vázolta a célokat a lelkes kutyatartó, aki nem zárta ki, hogy egyszer egy országban légióskodjon a bátyjával, a korábban szintén válogatott, jelenleg a svájci Thun csapatában játszó Faluvégi Rudolffal.

A Fradiban nevelkedett a junior vb-győztes szélső  (Fotó: Nemzeti Sport/Tumbász Hédi)

Várja a meghívót a kapitánytól

Ha már a válogatott jött szóba: a bietigheimi szélső neve még szerepelt a november végén kezdődő világbajnokságra készülő női válogatott bő keretében, de szombaton a Németország elleni felkészülési meccsen nem lép pályára. 

Ebből nem érdemes messzemenő következtetést levonni a világbajnokságra utazó keret összetételére vonatkozóan. A szombat ugyanis nem hivatalos játéknap az Európai Kézilabda-szövetség versenynaptárában, így a klubok nem kötelesek elengedni a játékosaikat a válogatotthoz. Hasonló megfontolás alapján a montenegrói Buducsnoszt sem járult hozzá ahhoz, hogy csatlakozzon a válogatott kerethez.

Faluvégi Dorottya természetesen abban bízik, hogy bekerül a svéd, norvég, dán közös rendezésű vb-re utazó válogatott keretbe. 

Én készen állok, és ha szükség van a játékomra, számíthatnak rám. A válogatott-szereplés megtisztelő 

– mutatta meg a diplomatikus oldalát a szenvedélyes kutyatartó, hozzátéve, hogy – vele vagy nélküle – a válogatott képes bejutni az első nyolcba az olimpiai kvalifikációs világbajnokságon.

Újabb diploma a láthatáron

Kínálja magát a kérdés, hogy a 2020-ban Gazdálkodási és Menedzsment szakon diplomázott játékos a szabadidejében végre elmerülhet a regények olvasásában, ahogy azt három éve nyilatkozta a győri klubhonlapon. Erről azonban szó sincs. Faluvégi tudásvágya határtalan, a tavaly nyáron megházasodott kézilabdázó idén végez a győri Széchenyi Egyetem Vezetés és Szervezés szakán, szakdolgozatát döntéselméletből írja. Akár ennek is hasznát veszi, ha befejezi az élsportot. – Rengeteg minden érdekel, tudatosan arra törekedtem, hogy amit tanulok, az ne kapcsolódjon közvetlenül a kézilabdához. Majd meglátjuk, mit hoz a távolabbi jövő, több területen is el tudom képzelni a folytatást – mondta Faluvégi Dorottya.

Borítókép: Faluvégi Dorottya (Fotó: Bietigheim Handball)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.