A BL-ről még nem álmodhat újra a Kassa, de szépen fejlődik a feltámasztott klub

Volt egyszer egy kassai futballcsapat, amely a Bajnokok Ligájában a Manchester United és a Juventus ellen is szerepelt. Az a Kassa később csődbe ment, a romokból pedig a diósgyőri futballt is talpra állító Sántha Gergely érkezése után kezdtek el várat építeni. A 2018-ban feltámasztott klub idén jutott vissza a szlovák élvonalba, amelyben újoncként a tizedik helyen zárta az őszt. A Kassa teljesítményét az Origó elemezte.

2023. 12. 16. 19:52
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rossz kezdés után az év végére egyenesbe jött a szlovák élvonal újonca, az FC Kosice, és, ha így folytatja, akkor tavasszal sem lesznek kiesési gondjai – állapítja meg az Origó, amely megemlíti, hogy Kassán a korábbi kétszeres bajnok, Bajnokok Ligáját is megjárt 1. FC Kosice csődbe ment, ami után a kelet-szlovákiai nagyvárosnak közel egy évtizedet kellett várnia arra, hogy újra élvonalbeli csapata legyen.

A nagy múltú 1. FC Kosice 1997 őszén szerepelt a BL csoportkörében, ahol a Manchester United, a Juventus és a Feyenoord mögött – szerzett pont nélkül – a negyedik helyen zárt. Ennek a csapatnak a romjain jött létre a 2018-ban alapított FC Kosice, amely a diósgyőri futballt is talpra állító Sántha Gergely érkezésével kezdte meg a menetelését. A csapat 2023 nyarán a szlovák másodosztály bajnokaként jutott fel az élvonalba.

Amint azt az Origó részletezi, nem indult könnyen a szezon. Bár az első fordulóban a bajnoki címvédő Slovan Bratislava ellen bravúros 0-0-val kezdett az újonc, ezt követően több nagy pofont is kapott a Kassa. Egy mély hullámvölgy, öt egymást követő vereség edzőváltáshoz vezetett. A Besztercebánya elleni 4-2-es bajnoki vereség volt az utolsó csepp a pohárban, október 23-án Anton Soltis edzőnek mennie kellett. Helyét a korábbi 25-szörös szlovák válogatott, az 1. FC Kosice BL-csodájának egykori részese, ifj. Ján Kozák vette át, akinek a vezetésével az ősz végére kiegyenesedett az együttes.

A Slovan, a DAC, a Nagyszombat (Trnava) és a Zsolna (Zilina) elleni négy vereség, a tabella jelenlegi első négy helyezettje ellen kemény kezdés volt, de a számokból is látszott, hogy kezd összeállni a csapat. 4, 3, 2 és végül 1-0-s vereségek voltak ezek sorrendben, azaz látszott, hogy Ján Kozák összekapta a társaságot, a Nagymihály elleni győzelemmel pedig az első siker is megérkezett.

Az utolsó két 2023-as meccsen előbb az Aranyosmarót, majd a Rózsahegy (Ruzomberok) ellen játszott döntetlent a Kassa, azaz a kék-sárgák hármas veretlenségi sorozattal zárták az őszt. A 12 csapatos Niké Liga 10. helyén nyolc ponttal előzik az utolsó helyen álló Aranyosmarót és legalább hárommal a vasárnap pályára lépő Nagymihályt.

A csapat a rövid téli pihenő után január elején rögtön megkezdi a felkészülést a tavaszra. Az új év első meccse február 3-án vár a Kozák-csapatra, amikor a Szlovák Kupa 5. fordulójában a Nagyszombatot fogadják. 2024 első bajnokijára sem kell sokat várni, hiszen egy héttel később, február 10-én már a Trencsén otthonában lép pályára a Kassa.

Borítókép: Újra van csapat, és talán most már a sikerek is jönnek Kassán (Forrás: FC KOSICE/FACEBOOK)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.