Miért nem lőhette Szoboszlai a szabadot, amit ő harcolt ki? Itt a válasz!

Nagyszerűen indult a Liverpool meccse Szoboszlai Dominik számára, hiszen rögtön az elején veszélyes lövéssel jelentkezett a Fulham ellen, majd ő harcolta ki azt a szabadrúgást, ami után vezetést szerzett a csapata. De miért nem lőhetett ő? A babérokat learató Trent Alexander-Arnold válaszolt arra, hogy Szoboszlai miért szorult a háttérbe.

2023. 12. 03. 20:24
English Premier League - Liverpool vs Fulham
epa11009025 Trent Alexander-Arnold (R) of Liverpool scores the 1-0 goal during the English Premier League soccer match between Liverpool FC and Fulham FC, in Liverpool, Britain, 03 December 2023. EPA/TIM KEETON EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos, 'live' services or NFTs. Online in-match use limited to 120 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. Fotó: TIM KEETON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Őrült meccsen győzte le a Liverpool 4-3-ra a Fulhamet a Premier League 14. fordulójában vasárnap délután, és a meccs elején volt az egyik főszereplő, még ha a második félidőre láthatóan el is fáradt, és a 65. percben lecserélte őt Jürgen Klopp. A magyar középpályás először a 8. percben keltett feltűnést, az erős lövését a Fulham kapusa nem tudta megfogni, a kipattanó után Mohamed Szalah lőtt a kapuba, de lesállás miatt ebből végül nem lett érvényes gól.

English Premier League - Liverpool vs Fulham
Szoboszlai Dominik egyelőre nem automatikus szabadrúgáslövő a Liverpool meccsein. Fotó: EPA/Tim Keeton

Tíz perccel később újra Szoboszlai volt a főszerepben, amikor szabadrúgást harcolt ki ígéretes helyről. Természetesen a szabadrúgásairól híres magyar is ott állt a labda mögött, hogy elvégezze a lövést, de a Szalahval való egyeztetés után tüzelhetett. Nincs ok a méltatlankodásra, hiszen jól eltalálta a labdát, amely a lécről és Bernd Leno kapus hátáról a kapuba pattant – így végül öngól lett belőle.

Ezzel vezetett a Liverpool, amely végül csak a hajrában izzadta ki a győzelmet Alexander-Arnold újabb – vagyis hát az első – góljával. Az a kérdés azonban nem csak a magyarokat foglalkoztatja, hogy ismerve Szoboszlai kiváló rúgótechnikáját, miért nem lőhetett ő el egy olyan szabadrúgást, amelyet egyrészt ő harcolt ki, másrészt neki volt már előtte is veszélyes távoli lövése a meccsen.

Trent Alexander-Arnold magyarázata

A mérkőzés után kérdezték is erről Alexander-Arnoldot, akinek a jelek szerint még mindig helyzeti előnye van Szoboszlaival szemben a szabadrúgások elvégzésénél.

– Igazság szerint Szoboszlai tudja, hogy a kedvenc oldalamról jöhetett a szabadrúgás – adott magyarázatot a Liverpool angol sztárja, aki egyébként Dominik egyik legjobb barátja az öltözőben. – Jobban szeretek arról az oldalról lőni, és a sorfalat megkerülve utat találni a kapuba. Az volt a fontos, hogy elérjük a célunkat, én meg megtettem ennek érdekében, amit lehetett. Mondták nekem, hogy öngólnak minősítették, ami miatt kicsit meglopva érzem magam. Jól eltaláltam a labdát, és mindig jó egy gól részesének lenni bármilyen módon.

A szabadrúgás, amit Szoboszlai is lőhetett volna:

Remélhetőleg a jövőben Szoboszlai is megkapja az esélyt – ha más nem, a másik oldalról…

Ki a Liverpool legjobb szabadrúgáslövője?

A kérdést nehéz eldönteni, az biztos, hogy Szoboszlai és Alexander-Arnold is kiválóan lő. Annyit tehetünk, hogy megnézzük, eddig kinek hány szabadrúgásgólja volt. Klubszinten Szoboszlai 8-7-re vezet a Transfermarkt adatai alapján. Ha a Fulham elleni lövést öngól helyett jóindulatúan Alexander-Arnold számlájához írjuk, akkor 8-8 az állás.

Az angol válogatottban azonban Alexander-Arnold még nem talált be szabadrúgásból, ellenben Szoboszlainak a magyarban több emlékezetes ilyen gólja is volt már, mindjárt az első Szlovákia ellen, később a törökök ellen vagy idén Bulgária ellen.

Borítókép: Szoboszlai Dominik csak nézhette, ahogy Alexander-Arnold elvégzi a Liverpool szabadrúgását a Fulham ellen (Fotó: EPA/Tim Keeton)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.