Edina 2024. február 26.
logo

Vádat emeltek a Manchester City ellen, Haaland még nincs célkeresztben

Magyar Nemzet
2023.12.05. 09:12 2023.12.05. 14:38
Vádat emeltek a Manchester City ellen, Haaland még nincs célkeresztben

Az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) megvádolta a Manchester Cityt, hogy nem tudja kordában tartani a játékosait – az aktuális bizonyíték erre a 3–3-ra végződő, Tottenham elleni bajnoki mérkőzésen kitört botrány. Ugyanakkor a sajtó több felháborító esetet is összeszedett csak a most zajló idényből, amelyek viszont azt bizonyítják, baj van a játékvezetéssel a Premier League-ben.

Nem ülnek el a botrány hullámai, a fókuszban pedig Erling Haaland áll. Persze csak az egyik szempontból, a máshonnan nézve a Premier League játékvezetői kerültek a kritikák kereszttüzébe, miután sokadszor született vélhetően eredményt befolyásoló, súlyos tévedés. Most éppen a vasárnap esti, Manchester City–Tottenham rangadó hajrájában történtek vágták ki a biztosítékot: a hosszabbításában úgy tűnt, Erling Haaland passza után Jack Grealish ígéretes helyzetben viheti rá a labdát a kapusra, de a játékvezető, Simon Hooper nem ítélt előnyszabályt, hanem lefújta a norvég csatárral szembeni korábbi szabálytalanságot.

English Premier League - Manchester City vs Tottenham
(Fotó: EPA/Peter Powell)

Bár Grealish nem volt egyértelmű gólhelyzetben, ráadásul három hátvéd is szorosan követte, a manchesteriek rögtön megrohamozták a játékvezetőt az esetet követően, Haalanddal az élen. A manchesteriek kirohanásának pedig komoly következményei lehetnek, az FA most azzal vádolja a címvédőt, hogy nem tudta kontrollálni a játékosait. A klubnak három napja van válaszolni az angol szövetség vádjaira. A Citynek nem ez lenne az első büntetése, hiszen a klubot egy hasonló esetben egyszer már 75 ezer fontos büntetéssel sújtották, miután a játékosok szintén nem tudták kordában tartani érzelmeiket az Arsenal elleni csúcsrangadón még februárban.

English Premier League - Manchester City vs Tottenham
(Fotó: EPA/ Peter Powell)

Érdekesség, hogy Haaland ellen egyéni vádat nem fogalmazott meg az FA, talán csak egyelőre. A norvég csatár ugyanis a közösségi oldalán a történteket az elhíresült Wtf betűkombinációval kommentálta, amelynek a nagyon finom fordítása mi a franc, de szó szerint ennél azért jóval durvább a jelentése... A goal.com kilenc olyan esetet emleget fel, amelyben a játékvezető vált főszereplővé és váltott ki az ítéletével vagy ítéleteivel komoly felháborodást. Tette ezt kizárólag a most zajló idényből merítve, amivel jelezni akarja, hogy sok az eset, gond van a bíráskodással a Premier League-ben. Közülük is a legemlékezetesebb szeptember 30-án, a Liverpool és a Tottenham meccsén történt, amelyen egy vitatott esetnél teljes félreértés történt a játékvezető és a VAR-szobában ülők között, és amely után a PGMOL, a játékvezetők testülete nyilvánosságra hozta a hangfelvételeket, és kénytelen volt bocsánatot kérni a kárvallott Liverpooltól.

Borítókép: A Manchester City játékosai kileltek magukból (Fotó: EPA/Peter Powell)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.