A csodatini újra varázsolt, óriási döntő várható a világbajnokságon

A PDC dartsvilágbajnokság meglepetésembere, a csupán16 esztendős Luke Littler magabiztosan jutott a torna döntőjébe, miután az elődöntőben 6:2-re legyőzte a 2018-as világbajnokot, Rob Crosst. Ellenfele az a Luke Humphries lesz, aki játszmát sem veszítve, fantasztikus körátlaggal nyert Scott Willliams ellen.

2024. 01. 03. 7:57
CROSS, Rob
London, 2024. január 2. Az angol Luke Littler a honfitársa, Rob Cross elleni mérkõzésen a dartsvilágbajnokság elõdöntõjében, a londoni Alexandra-palotában 2024. január 2-án. MTI/AP/Kin Cheung Fotó: Kin Cheung
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan elfogynak a jelzők az angol csodatini szerepléséről szólva. A csupán 16 éves – január 21-én ünnepli majd a 17. születésnapját – úgy jutott el a PDC dartsvilágbajnokság elődöntőjébe, hogy egyetlen ellenfele sem került előnybe vele szemben, ami már-már hihetetlen teljesítmény. Az elődöntőben aztán megszakadt ez a sorozat, az első játszmát ugyanis a 2018-as világbajnok Rob Cross nyerte meg, és ezzel a 33 éves angol volt az első, aki előnybe került Littlerrel szemben ezen a vb-n, s az első, aki a december 17-i ifjúsági vb döntője óta vezetett ellene – akkor a magyar Kovács Álmos már 3-1-es előnyben is volt, ám Littler innen is fordítani tudott. 

CROSS, Rob
A csodatini Rob Cross gratulációját fogadja. Fotó: MTI/AP/Kin Cheung

Az angol csodatini kis híján bukta a második szettet is, ám Cross nem tudott kiszállni a legfontosabb pillanatban, és ettől fogva nem volt megállás. Luke Littler három játszmát nyert egymás után, akkor ellenfele még felzárkózott 3-2-re, többre azonban nem volt képes, és a kamasz versenyző 6-2-vel lépett a fináléba. A körátlaga ezúttal 106,05-ös volt, így ötből harmadszor teljesített a 105-ös határ fölött, 16-szor dobott 180-at, és 46,8 százalékkal teljesítette a kiszállókat – tényleg nem könnyű már új jelzőket találni.

Luke Littler 149-es kiszállója

– Őrület a vb-n minden meccsem, ez is az volt – értékelt Luke Littler a Sky Sportsnak. – Nem is találom a szavakat. A vb előtt azt gondoltam, jó lenne egy meccset megnyerni. Ehhez képest a döntőbe jutottam. Őrület, de tényleg. Elképzelni nem tudom, hogy hová futhat ki ez az egész, ha holnap esetleg nyerek. Az biztos, hogy most megnézem a következő elődöntőt, hogy lássam, kivel játszom. Bármelyikük is lesz az ellenfelem, mindenképpen döbbenetes élmény lesz, hiszen négy-öt éve, gyerekként még bemutató meccseket játszottam ellenük, de leginkább tévén néztem őket.

fantasztikus körátlaggal jutott a fináléba. Fotó: MTI/MTVA

Hamarosan kiderült, hogy a csodatini ellenfele Luke Humphries lesz a döntőben, aki ugyancsak remekel ezen a világbajnokságon. A 28 éves, korábban korosztályos vb-győztes angol tavaly három major tornát nyert meg, amivel a világbajnokságot megelőzően feljött a világranglista harmadik helyére. Ő szorosabb meccseket nyerve jutott el a negyeddöntőig, ott azonban január 1-jén 5-1-re lelépte Dave Chisnallt 103,5-es körátlaggal, majd kedden este az elődöntőben elsöpörte az útjából Scott Williamset, 6-0 lett a vége. Az átlaga pedig 108,78, ez messze a legjobb az egész vb összes meccsét nézve. Humphries a fináléba jutással a világranglista élére ugrott, de ettől még nem feltétlenül lesz világbajnok. A fináléban a két Luke szerda este 21 órakor kezdi el a mindent eldöntő mérkőzést. 

 

Borítókép: Luke Littler újabb fölényes győzelmet aratott az elődöntőben (Fotó: MTI/AP/Kin Cheung)


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.