Humphries: Meg kellett ragadnom az esélyt, mert jön Littler

Luke Humphries a döntő után úgy fogalmazott, muszáj volt megnyernie a világbajnokságot, mert ő is attól tart, a következő években Luke Littler uralja majd a darts világát. Humphries megérdemelten győzött, nem csak a vb-n, az egész évben ő volt a legjobb a játékos, de egyértelműen Littler a torna hőse. Egy 16 éves, elhízott tini a darts új sztárja.

2024. 01. 04. 9:12
2024 PDC World Darts Final, Luke Humphries
epa11055969 Britain’s Luke Humphries celebrates after beating Britain’s Luke Littler to win the PDC World Darts final in London, Britain, 03 January 2024. EPA/ANDY RAIN Fotó: ANDY RAIN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nem tudnám szavakba önteni, milyen nagyszerű érzés világbajnoknak lenni – válaszolta a Sky Sports riporterének kissé sablonos kérdésére a 7-4-re megnyert finálé után a világbajnoki színpadon Majd az ellenfelét, a csupán 16 éves Luke Littlert méltatta, aki különösen motiválta őt a győzelemre.

Luke Humphries, Luke Littler, darts, vb, világbajnok
Mint a dartsjátékosok általában, Luke Humphries és is tiszteli és kedveli egymást (Fotó: Tom Dulat)

– Őszintén szólva arra gondoltam, most kell megszereznem a világbajnoki címet, mert hamarosan ő fogja uralni a darts világát! Biztos vagyok benne, hogy rengeteget tornát fog nyerni. Hihetetlen játékos. Még senkit sem láttunk tizenhat évesen ennyire hideg fejjel játszani. Ő egészen más, mint korábban bárki más. Már most a világ egyik legjobb játékosa, ehhez kétség sem fér – mondta Humphries, majd a finálé döntő pillanatairól beszélt.

Felelevenítve, hogy amikor Littler 4-2-re vezetett, az 5-2-hoz is volt nyila, de kihagyta. Majd az utolsó szettben 2-2-nél, az ötödik legben Littler dobhatott először kiszállót, ám mindháromszor elrontotta a dupla 14-et.

– Az ölembe hullott ez a leg – ismerte el sportszerűen Luke Humphries, aki viszont elsőre beverte a dupla 8-at.

Humphries egész évben jól játszott

Ám ne gondoljuk, hogy Luke Humphries érdemtelenül lett világbajnok. A vb-vel véget ért idényt Michael van Gerwennel közösen uralta, sőt jobb is volt a hollandnál, a legutóbbi öt nagy tornából négyet is megnyert. A világbajnokságnak harmadik kiemeltként vágott neki, a győzelmével a lista élére áll. 

Humphries összességében a döntőben is kiválóan játszott: úgy ért el 103,67-es körátlagot, hogy dobott 23 darab 180-ast, a kiszállókat pedig 43,1 százalékos hatékonysággal dobta.

 

Luke Littler a vb szenzációja

Humphries a győztes, mégis Luke Littler a vb felfedezettje, sőt szenzációja. A 16 éves tini a világranglista 164. helyezettjeként vágott neki a tornának, majd a legjobbak közé emelkedett. A döntőig vezető úton meggyőző játékkal kivert két korábbi világbajnokot, Raymond van Barneveldet 4-1-re, Rob Crosst 6-2-re múlta felül úgy, hogy egyikük sem játszott rosszul.

A vb alatt róla érkezett a legtöbb hír. Megtudhattuk, hogy az első dartskészletét csupán másfél évesen kapta, nyolcévesen már kocsmákban versenyzett. Tizenkét évesen egy ilyen nyílt kupán összecsapott már Luke Humphriesszal is, s már akkor bosszantotta, hogy kikapott tőle… A kebab a kedvenc étele, amiből ipari mennyiséget fogyaszt, tizenhat évesen ugyanis már szépen csüngő dartsos pocakja van… Szerinte jelentős előnyben van a felnőttekkel szemben, mert hogy ő még nem fogyaszt alkoholt. A barátnőjét – hol máshol – a virtuális térben ismerte meg, s az sem zavarja, hogy a bulvármédia pellengérre állította, amiért tizenhat évesen a győzelmei után nyíltan csókolozik a 21 éves szíve választottjával.

 

Phil Taylor és utódja?

Phil Taylor már a torna elején Michael van Gerwenhez hasonlította Littlert, s a két nagy előd után – illetve Gerwen mellett – ő lehet a következő nagy korszakos játékos.

– Bejutottam a döntőbe, lehet, hogy a következő öt-tíz évben ez egyszer sem sikerül majd. Azt mondhatom, második vagyok, ami nagy dolog, de nyerni akartam – értékelt kissé csalódottan Littler a döntő  után, aki a vb-n 31 szettből 25-öt megnyert, s a valaha volt legfiatalabb döntős, Ezt utóbbi rekordot alaposan átírta, Kirk Shepherd 2008-ban 21 évesen jutott fináléba.

Luke Humphries világbajnoki nyilatkozata:

Borítókép: Luke Humphries, a darts új világbajnoka

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.