Xavinál betelt a pohár, távozik a Barcelonától

A Barcelona szombat este kétgólos hátrányból fordított, mégis 5-3-as vereséget szenvedett a Villarrealtól a La Liga 22. fordulójában. A katalán sztárcsapat vezetőedzője, Xavi a mérkőzés közben nem tudott uralkodni az érzelmein, majd a lefújást követő sajtótájékoztatón bejelentette, az idény végén távozik a posztjáról.

2024. 01. 27. 22:58
XAVI
Hamburg, 2023. november 6. Xavi Hernandez, a Barcelona vezetõedzõje a csapat hamburgi sajtótájékoztatóján 2023. november 6-án, a Sahtar Donyeck ellen a labdarúgó Bajnokok Ligájának csoportkörében játszott mérkõzés elõtti napon. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: MTI/EPA/Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indult jól a Barcelona számára a Villarreal elleni hazai mérkőzés. A katalánok az 54. percre kétgólos hátrányba kerültek, aztán feltámadtak, és a 71. percben már 3-2 volt az állás a javukra. De még korántsem volt vége a meccsnek! A vendégek a 84. percben kiegyenlítettek, a 99. és a 102. (!) percekben lőtt gólokkal 5-3-ra győztek, elvitték a három pontot Barcelonából. A gránátvörös-kékek vezetőedzője, Xavi érzelmi hullámvasúton ment keresztül a találkozón, egy ponton pedig a kamerákra zúdította a dühét, szégyenletesnek nevezte a VAR döntéseit. A 91. percben ugyanis kezezésért büntetőt ítélt a Barcának a játékvezető, de a videóbíró visszavonta a tizenegyest.

LaLiga - FC Barcelona vs Villarreal Xavi
Xavi és a Barca játékosai sem értettek egyet a bírói döntésekkel Fotó: MTI/EPA/Toni Albir

A súlyos vereségért súlyos árat fizetett a címvédő, hiszen tíz pontra leszakadt az éllovas Real Madridtól, amely szombaton hátrányból felállva 2-1-re győzött a Las Palmas vendégeként. A katalán sztárcsapat ezen a héten a Király Kupából is kiesett, január közepén pedig csúfos vereséget szenvedett a Spanyol Szuperkupa döntőjében, 4-1-re ütötte ki ellenfelét a királyi gárda.

 

Klopp után Xavi is lemondott

A La Liga tavalyi megnyerése után Xavi rosszul viselte a csapata idei vesszőfutását, illetve a menesztésére vonatkozó kérdéseket is, amelyekből ebben az idényben rengeteget kapott. És bár a vezetőség, illetve a játékosok is folyamatosan kiálltak mellette, a katalán edzőnél egyre inkább kezdett betelni a pohár, és szerdán kijelentette, ha nem lesz versenyképes a csapata, akkor az idény végén távozik.

Feltehetően már korábban megszületett benne a döntés, amit a Villarreal elleni drámai vereség után ki is mondott:

– Szeretném bejelenteni, hogy június harmincadika után már nem én leszek a Barcelona vezetőedzője. Azt hiszem, hogy változtatni kell a jelenlegi helyzeten, a Barca szurkolójaként nem engedhetem, hogy ez így menjen tovább. Valaki egyszer megkérdezte tőlem, hogy én leszek-e a Barca Sir Alex Fergusonja. Lehetetlen elképzelés, ilyesmi sosem fog megvalósulni a Barcelonánál – húzta alá Xavi, aki 2021 októbere óta irányította a katalán gárdát. 

– Ez egy kegyetlen állás, mindig azt érzed, hogy nem becsülnek meg, nem úgy kezelnek, ahogy az elvárható lenne. A média tönkretesz, kritizál, amit nem lehet kizárni, hatással van rád. Ez történt a Barca minden edzőjével némi idő elteltével. Elmennek, mert nem éri meg folytatni ezt a munkát. 

Én most a szívemet követem, a pénz nem érdekel, a szerződésem felbontása nem jelent problémát. A bejelentés jót tesz majd a csapatnak, javulni fog a hangulat az öltözőben, és a játékosok újra szabadnak érezhetik magukat. Minden nyugodtabb lesz, harcolhatunk a Bajnokok Ligájában. Most már a média nem árthat nekem. Egy ideje eldöntöttem, hogy távozom, de még szeretnék köszönetet mondani Laportának (a Barcelona elnöke – a szerk.), rengeteget jelentett nekem a támogatása.

Így a nyáron legalább két európai topcsapat kispadja is megüresedik: Jürgen Klopp csütörtökön jelentette be, hogy az idény végén elhagyja a Liverpoolt.

La Liga, 22. forduló:
péntek:
Almería–Alavés 0-3 (0-1)

szombat:
FC Barcelona–Villarreal 3-5 (0-1)
Real Sociedad–Rayo Vallecano 0-0
Las Palmas–Real Madrid 1-2 (0-0)
Real Mallorca–Real Betis 0-1 (0-1)

vasárnap:
Celta Vigo–Girona 14.00 (tv: Spíler 2)
Cádiz–Athletic Bilbao 16.15 (tv: Spíler 2)
Sevilla–Osasuna 16.30 (tv: Spíler 2)
Atlético Madrid–Valencia 21.00 (tv: Spíler 2)

hétfő:
Getafe–Granada 21.00 (tv: Spíler 2)

Borítókép: Xavi (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.