Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Megvan az olimpiai selejtező beosztása: aggódhatunk a magyar válogatottért

A papírformának megfelelően Egyiptom nyerte meg a kézilabda Afrika-bajnokságot, ezzel egyetlen kérdés maradt nyitva a férfi olimpiai selejtezőtorna csoportbeoszásában. Az viszont már eldőlt, hogy Norvégia, Portugália és Tunézia lesz Magyarország három ellenfele, a négyből két csapat jut ki Párizsba. A tornát március 14–17. között rendezik, a helyszínt még nem jelölték ki, Magyarország is pályázott, Tatabánya lenne a házigazda.

2024. 01. 27. 18:39
Férfi kézilabda Eb - Franciaország-Magyarország Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész olimpiai selejtezőtorna csoportbeosztását alapjaiban befolyásolta az Afrika-bajnokság szombati Egyiptom–Algéria szereposztású döntője. A fekete kontinens győztese automatikusan olimpiai részvételt szerez, Egyiptom azonban a tavalyi világbajnokság 7. helyezettjeként már jogot szerzett a selejtezőre. Ez utóbbi lehetőség így most másra száll. Egyiptom a papírformának megfelelően végig kézben tartotta a találkozót, szünetben 17-10-re vezetett. Algéria a második félidőben egyszer feljött mínusz három gólra (20-17), de utána ismét hízott a különbség, Egyiprom végül 29-21-re nyert. 

2024 African Men's Handball Championship final
Egyiptom megállította Algériát az Afrika-bajnokság döntőjében. Fotó: EPA/Khaled Elfqi

Magyarországra nézve ez azzal a következménnyel jár, hogy a magyar válogatott a másodikból átkerült a harmadik selejtezős csoportba. Mégpedig Norvégia, Portugália és Tunézia társaságában. Tegyük hozzá, még mindig ez a kevésbé rossz változat, mert ha Algéria nyerte volna meg az Afrika-bajnokságot, akkor Tunézia és Portugália mellett a holnapi Németország–Svédország Eb-bronzmeccs vesztese lenne a harmadik ellenfelünk.

 

Norvégia, Tunézia visszaesőben, Portugália feljövőben

Norvégia 2017-ben és 2019-ben egyaránt világbajnoki ezüstérmet szerzett, azóta viszont visszaesett. A tokiói olimpián 7. lett, a tavalyi világbajnokságon 6., az idei Európa-bajnokságon pedig a II. középdöntős csoportban csupán ötödikként, végeredményben kilencedikként végzett.

Portugália csak az elmúlt években vált ismét tényezővé a kézilabdában. Két évtizedes távollét után vb-n 2021-ben, Eb-n pedig 2020-ban szerepelt ismét, utóbbi eseményen mindjárt hatodik lett, sőt kijutott a tokiói olimpiára. A tavalyi vb-n 13., az idei Eb-n 7. lett, ez utóbbi eredményének köszönhetően vehet részt az olimpiai selejtezőn.

Tunézia 2005-ben a világbajnoki 4. helyezésével sokkolta a sportágat, azóta viszont nem ért el kiugró eredményt, lemaradt a tokiói olimpiáról is. Afrikában talán még mindig a második legerősebb csapat Egyiptom mögött, de ez sem egyértelmű.

Lékai Máté, magyar kézilabda, válogatott, olimpiai selejtezőtorna, Norvégia, POrtugália, tunézia
pályafutása utolsó nagy dobása lehetne az olimpia. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Újra az elitben a magyar válogatott

A négy csapat közül kettő jut ki Párizsba. A magyar válogatottnak Tunéziát kötelező legyőzni, s Portugália és Norvégia ellen az egyiket. A mieinknek a portugálok stílusa kimondottan nem fekszik, a skandináv csapatokat pedig talán túlzottan is tiszteljük. Az Európa-bajnokságon elért 5. hely mégis feljogosít a bizakodásra. A magyar férfiválogatott legutóbb 2012-ben szerepelt olimpián, amikor 4. lett.

A selejezőtorna időpontja már ismert (március 14–17. – tehát négy nap alatt három meccs), a helyszínéről még nem döntöttek, Magyarország Tatabányával pályázott. Hogy célba ér-e, ezt még nehezebb lenne latolgatni, mint az esélyeket.

 

Az olimpiai selejtezők teljes beosztása

1. csoport: Spanyolország, Szlovénia, Bahrein, Brazília
2. csoport: Svédország/Németország, Horvátország, Algéria, Ausztria
3. csoport: Norvégia, Magyarország, Portugália, Tunézia

Sorsoltak a világbajnokságra is

A finn–litván előselejtezős párharc továbbjutójával találkozik magyar férfi-kézilabdaválogatott a jövő évi világbajnokság selejtezőjében. José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány úgy fogalmazott: megoldható a kijutás a világbajnokságra.

Március 17-én válik ismertté, hogy az előselejtezőből mely csapatok jutnak tovább. A selejtező első mérkőzései május 8-án és 9-én, a visszavágók 11-én és 12-én lesznek.

A vb házigazdái Horvátország, Dánia és Norvégia, rajtuk kívül az Európa-bajnoki elődöntős Svédország, Franciaország és Németország csapata automatikusan tagja a mezőnynek. A további 11 európai hely a selejtezőben talál gazdára.

A magyar válogatott játékosai így értékelték az Európa-bajnokságot:

Borítókép: A magyar válogatott az Eb-szerepléssel igazolta, hogy ismét a sportág elitjéhez tartozik (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.