Megtámadták a játékvezetőt, aki visszalökött, botrány az Afrika-kupán + videó

A házigazda Elefántcsontpart bejutott az Afrika-kupa elődöntőjébe, miután hosszabbításban, annak is a legvégén, a 122. percben szerzett sarkazós góllal legyőzte Malit szombat este. A drámai végjátékot az ellenfél futballistái nem bírták idegekkel, megtámadták a mérkőzés játékvezetőjét, aki belement a lökdösődésbe. A másik szombati negyeddöntőben a Zöld-foki Köztársaság tizenegyesekkel esett ki, így a volt fehérvári kedvenc, a magyar állampolgár Stopira számára is véget ért az Afrika-kupa.

2024. 02. 04. 11:58
CAF 2023 Africa Cup of Nations quarterfinal - Mali vs Cote d'Ivoire
epa11124081 Lassine Fanta Mady Sinayoko of Mali fouled by Kouakou Odilon Kossounou of Cote dIvoire during the CAF 2023 Africa Cup of Nations quarter final match Mali vs Cote d'Ivoire held at Peace Stadium in Bouake, Cote DIvoire, 03 February 2024. EPA/Djaffar Ladjal / BackpagePix Fotó: Djaffar Ladjal / BackpagePix
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elefántcsontpart borzasztóan kezdte hazai pályán az Afrika-kupát, hiszen a csoportkörben kétszer is kikapott, így már ott könnyedén lebőghetett volna, de végül mindössze három ponttal, a csoportharmadikok rangsorában a hatból a negyedik helyen éppen továbbjutott. Most pedig már az elődöntőben van a csapat, amely így tehát az érmekért harcolhat.

CAF 2023 Africa Cup of Nations quarterfinal - Mali vs Cote d'Ivoire
Diakaté lőtte a mindent eldöntő gólt, de sokba kerül neki, hogy levette a mezét (Fotó: Djaffar Ladjal / BackpagePix)

A Mali elleni negyeddöntőben is csak hajszálon múlt Elefántcsontpart továbbjutása. Az első félidőben Mali kihagyott egy tizenegyest, a hazaiak pedig emberhátrányba kerültek. Mali ezt kihasználva a 71. percben vezetést szerzett, de nem bírta ki a végéig, Elefántcsontpart a 90. percben kiegyenlített, és hosszabbításra mentette a meccset.

Ott minden jel arra mutatott, hogy a tizenegyesek döntenek majd, ám a kétszer tizenöt perces ráadásban is már a hosszabbítás hosszabbítása következett, amikor a 122. percben Diakaté sarokkal vette be Mali kapuját. A Reims csatára egy szabadrúgás után kifejelt, majd a kapu előterébe visszalőtt labdába ért bele gólt érő, látványos mozdulattal.

A húszéves csatár a nagy extázisban megfeledkezett magáról, levette a mezét, ami miatt megkapta a második sárga lapját, kiállították, így az elődöntőben nem léphet pályára.

Nem ez volt az egyetlen kiállítás a meccs végén, a mali válogatottból Traoré kapott pirosat, miután csapattársaival rátámadt a játékvezetőre. Azt sérelmezték, hogy szerintük túl kevés volt a hosszabbítás, hiszen sokat állt a játék. Az egyiptomi Adel játékvezető vissza is lökött az egyik őt támadó mali játékosnak a tülekedésben.

Stopira számára is véget az álom

A másik szombati negyeddöntőben a Zöld-foki Köztársaság 0-0 után tizenegyespárbajban kikapott a Dél-afrikai Köztársaságtól, és kiesett. Ezen a meccsen sem lépett pályára, végig a kispadon ült a már 35 éves Stopira, aki tavaly nyáron távozott a Fehérvártól, amelynek a játékosaként 2019-ben a magyar állampolgárságot is megkapta. Vélhetően karrierje utolsó Afrika-kupáján vett részt, amelyen a Zöld-foki Köztársaság közel állt története legnagyobb bravúrjához, amit az elődöntőbe jutás jelentett volna.

A legjobb négy között szerdán Nigéria–Dél-afrikai Köztársaság és Elefántcsontpart–Kongói Demokratikus Köztársaság meccseket rendeznek. Papíron innentől Nigéria és Elefántcsontpart a két legnagyobb esélyes, amelyek azonos csoportból indultak az Afrika-kupán, akkor Nigéria 1-0-ra nyert.

Borítókép: Mali elesett az Afrika-kupa negyeddöntőjében (Fotó: EPA/Djaffar Ladjal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.