Szerb „labdaszedő” – vele erősíthet a német válogatott a magyarok ellen az Eb-n

Valósággal berobbant a Bayern München színeiben Aleksandar Pavlovic, aki a szerb származása ellenére valószínűleg német válogatott lehet. Ha így folytatja, akár már a nyári Európa-bajnokságon fontos szerepet kaphat Julian Nagelsmann magyarok ellen is készülő csapatában. A Münchenben Javi Martínezhez hasonlított 19 éves Pavlovic védekező középpályásként a Nationalelf egyik nagy hiányposztján szerepel.

2024. 02. 07. 5:36
Bundesliga - FC Bayern Munich vs. Borussia Moenchengladbach
epa11123557 Munich's Aleksander Pavlovic celebrates after scoring the 1-1 equaliser goal during the German Bundesliga soccer match between FC Bayern Munich and Borussia Moenchengladbach in Munich, Germany, 03 February 2024. EPA/ANNA SZILAGYI CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: ANNA SZILAGYI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az utóbbi években sok sebből vérzett a német válogatott, de a legnagyobb problémák a csapat védekezésében akadtak. A Real Madridban alapember Antonio Rüdigeren kívül gyakorlatilag nincs nemzetközi klasszisa Julian Nagelsmannak a védelemben, a bajok viszont már a középpályán kezdődnek, mivel a hatos pozícióban nincs klasszikus játékos. Joshua Kimmich és Leon Goretzka támadóbb felfogású futballisták, és a Premier League-ben szereplő Brightonból 32 évesen a válogatottba bekerült Pascal Gross sem tipikus védekező középpályás. Ezt az űrt töltheti be a Bayern München saját nevelésű, szerb származású üdvöskéje, Aleksandar Pavlovic.

Bundesliga - FC Bayern Munich vs. Borussia Moenchengladbach
Aleksandar Pavlovic hamar berobbant a Bayern Münchenbe, következhet a német válogatott? (Fotó: EPA/Anna Szilagyi)

Óriásit nőtt a védekező középpályások jelentősége, ma már szó sincs „zongoracipelőkről” vagy „szürke eminenciásokról”. Mostanra a futballpiac legkeresettebb játékosaivá váltak a hatosok, amit jól mutat, hogy ebben az idényben nem egy gólvágó csatárért, vagy a labdát a fülén táncoltató támadó középpályásért, hanem védekező középpályásért adták a legtöbb pénzt. Mindjárt kettőért is: Declan Rice (Arsenal) 116,6 millió euróba, Moisés Caicedo (Chelsea) 116 millióba került tavaly nyáron.

A németeknek jó ideje nem volt hasonló karakterű játékosuk, és ennek az árát a válogatott is rendre megfizette. Pavlovic felbukkanása reményt adhat a hazai Eb előtt kínos vereségek sorát elszenvedő Nationalelfnek. A 19 éves futballista a Bayern legutóbbi két bajnokiját nemcsak végigjátszotta, hanem mindkettőn gólt szerzett, a Kicker és a Bild is beválasztotta a Bundesligában a forduló álomcsapatába mindkétszer. Pavlovic tavaly nyáron került fel az első keretbe, és októberben debütált a német élvonalban, amelyben eddig kilenc meccsen lépett pályára, s az egyébként botladozó Bayern vele a pályán mindig győzött.

A Bayern München új Javi Martíneze?

Hogy kerülhetne valaki ilyen kevés tapasztalattal a német válogatott kezdőjébe egy világversenyen? Ott van példája, aki a 2010-es világbajnokságot megelőző idényben robbant be a Bayernben, mindössze néhány hónappal a torna előtt mutatkozott be a válogatottban, majd a vb gólkirálya és legjobb fiatal játékosa lett.

– Nekem nem meglepetés, hogy Pavlo képes ilyen teljesítményre, és hamarosan mindenki láthatja ezt. Nagy szurkolója vagyok – mondta a válogatottban még mindig meghatározó Müller a fiatal bayernes csapattársáról.

Németországban már a müncheniek 2013-ban triplázó csapatának védekező középpályásához, a BL-győztes és világbajnok Javi Martínezhez hasonlítják Pavlovic játékstílusát. A spanyol szűrő adott szilárdságot a Bayern védelmének, és Pavlovic hozzá hasonlóan magas (186 centiméter), technikás, hatékonyan szerel és jól passzol. Ha így folytatja a Bayernben, alighanem Julian Nagelsmann szövetségi kapitány is számít majd rá a német válogatottban, amely Magyarország ellen is készül, hiszen Svájc és Skócia társaságában azonos csoportban szereplünk az Eb-n. Nagelsmann ráadásul jól ismeri Pavlovicot, hisz még a Bayern edzőjeként ő hívta először az első csapathoz tréningezni.

A szerbeknek nem, a németeknek igen

Ahogy a vezetéknevéből is kiderül, Pavlovic szerb származású, de mivel Münchenben született, kettős állampolgár. Sokatmondó, hogy korábban hívták a szerb U21-es válogatottba, de azt visszautasította, ellenben tavaly novemberben már pályára lépett a német U20-as csapatban. Nyilván meghatározó a bayernes kötődése, hét éves korától a német futball kirakatcsapatában edződik.

– Sok éven át voltam labdaszedő ebben a stadionban. Itt nőttem fel, a Bayern nekem a mindenséget jelenti – nyilatkozta Pavlovic múlt héten az első gólja után, amit a müncheni Allianz Arénában szerzett.

Egy jó „labdaszedő” most a német válogatott középpályáján is elkelne.

Borítókép: Aleksandar Pavlovic a Mönchengladbach elleni gólját ünnepli február 3-án a Bundesligában (Fotó: EPA/Anna Szilagyi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.