Yamal szenzációs köténye ellenére egy másik tini volt a Barcelona sztárja + videó

A Barcelona 2020 után jutott be újra a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe, miután hazai pályán 3-1-re, így összesítésben 4-2-re nyert a Napoli ellen. A mérkőzés újra bebizonyította, hogy a Barcelona akadémiája nagy számban ontja magából a tehetségeket. Lamine Yamal a jó játéka mellett emlékezetes köténnyel tette emlékezetessé az estéjét, de a meccs legjobbja a tizenhét éves BL-debütáns, Pau Cubarsí lett. Xavit is lenyűgözte védője teljesítménye, a Napoli mestere, Francesco Calzona szerint viszont Cubarsí ellen büntetőt kellett volna ítélni.

2024. 03. 13. 4:45
Pau Cubarsí Victor Osimhen
Barcelona, 2024. március 12. Pau Cubarsi, a Barcelona (b) és Victor Osimhen, a Napoli játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntõjének FC Barcelona-SSC Napoli visszavágó mérkõzésén Barcelonában 2024. március 12-én. MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia Fotó: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia/Alejandro Garcia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020-as Bajnokok Ligája-negyeddöntő pocsék emlék a Barcelonának a Bayern München 8-2-re lemészárolta a katalánokat. Azóta viszont egészen mostanáig el sem jutott a legjobb nyolc közé a Barcelona, a rossz sorozatot most két olyan futballista, Lamine Yamal és Pau Cubarsí főszereplésével szakította meg Xavi együttese, akik négy éve még általános iskolás korúak voltak.

Lamine Yamal Fermín López Barcelona fiatalok Bajnokok Ligája Napoli
Lamine Yamal és a húszéves „aggastyán”, Fermín López ünnepli utóbbi gólját, a Barcelona bejutott a Bajnokok Ligája negyeddöntőjébe. Forrás: X/UEFA Champions League

A Barcelona történelmet írt, az első csapat lett, amely két tizennyolc éven aluli futballistával kezdett kieséses fázisú meccset a Bajnokok Ligájában. Mind Lamine Yamal, mint Pau Cubarsí 2007-ben született, bár előbbi esetében ezt épp a meccs előtt kiszivárgott dokumentumok alapján vitatják.

Yamal a labdaszerzésével és az indításával kulcsszerepet játszott a Barcelona második góljában, később pedig maga is a kapuba talált, igaz, lesről.

 

Lamine Yamal pimasz köténye

A hajrában pedig azt is bizonyította, hogy nem jön zavarba akkor sem, ha elcsúszik: felpattanva sarokkal kötényt osztott ki Oliverának.

Cubarsí középhátvédként hasonló megoldásokra nem vetemedett, viszont nagyon hatékony volt. Nem véletlen, hogy őt választották a meccs emberének – mindez karrierje legelső BL-meccsén esett meg vele.

– Agresszív játékra törekedtünk a labdával és a labda nélkül is. Alig tudott kontrázni a Napoli, remekül játszottunk, megérdemelten nyertünk – örvendezett Xavi, aki a meccs emberére is kitért. – Cubarsí egyetlen pillanatig sem izgult, mindig talált szabad embert. Nagyszerűen nyer időt, ő diktálja a tempót, élvezet nézni a játékát.

 

A Napoli edzője a VAR-t hibáztatja

Kevésbé nyűgözte le Cubarsí az ellenfél szakvezetőjét: Francesco Calzona szerint büntető járt volna csapatának 2-1-es barcelonai vezetésnél, amikor elesett a fiatal katalán védő mellett.

– Nem értem, a VAR ilyen szinten, ilyen helyzetben miért nem avatkozik közbe. Egyértelmű tizenegyes volt, ami teljesen megváltoztathatta volna a mérkőzés alakulását – dohogott Calzona, aki azért elismerte, hogy a csapata sem teljesített tökéletesen. – Nagyon rosszul kezdtünk, könnyelműen eladtuk a labdákat, s mire javítottunk, már 2-0-s hátrányban voltunk.

 

Cubarsí nem győzte fogadni a gratulációkat

 

Borítókép: Pau Cubarsí és Victor Osimhen párharcát a fiatal védő nyerte (Fotó: MTI/EPA/EFE/Alejandro Garcia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.