Leclerc volt a leggyorsabb, de Verstappen nyerte az időmérőt

Max Verstappen nyerte a 2024-es idény első időmérő edzését, így ő rajtol az élről a szombati Bahreini Nagydíjon. Melléje, mögéje Charles Leclerc és George Russell sorakozhat majd fel.

2024. 03. 01. 18:13
VERSTAPPEN, Max
Szahír, 2024. február 29. Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzõje érkezik a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Bahreini Nagydíjának elsõ szabadedzésére a szahíri versenypályán 2024. február 29-én. A szezonnyitó futamot március 3-án rendezik. MTI/AP/Darko Bandic Fotó: Darko Bandic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hete, az idény előtti kollektív teszt lezárultával az volt az általános vélemény, hogy a Red Bull ezúttal is a többi csapat előtt jár, és idén is folytatódhat a bikák 2022 óta tartó dominanciája. Fernando Alonso (Aston Martin) azon nyomban bevallotta, ő és tizennyolc társa azzal az elkeserítő gondolattal vág neki az évnek, hogy tudja, (Red Bull) lesz a világbajnok.

A Ferrari volt Verstappen fő kihívója
A Ferrari volt Verstappen fő kihívója (Fotó: MTI/EPA/Ali Haider)

De hiba lenne a Red Bullnál előre inni a medve bőrére. A bahreini csütörtöki szabadedzéseken ugyanis Daniel Ricciardo (RB) és (Mercedes) győzelme mellett Verstappen mindkétszer csak hatodik lett, Sergio Pérez pedig a tizedik helynél nem tudott előbbre furakodni. A harmadik gyakorlás már jobban alakult a címvédő szempontjából, ám Carlos Sainz (Ferrari) és Alonso még ekkor is megelőzte Verstappent, Péreznek a nyolcadik hely jutott. A Red Bull mellett a Mercedes, az Aston, a McLaren és különösképp a Ferrari is erősnek tűnt, így korántsem volt egyértelmű, hogy ki nyeri az időmérőt. Ezek alapján az élmenők egyetértettek abban, hogy szoros lesz a verseny a pole pozícióért.

Így is lett. Sainz átmentette a délelőtti formáját az időmérőre is, és ő nyerte az első szakaszt, megelőzve Lance Strollt (Aston Martin), Max Verstappent és Lando Norrist (McLaren). A két Kick Sauber, Valtteri Bottas és Csou Kuan-jü, Logan Sargeant (Williams), valamint Esteban Ocon és Pierre Gasly (mindkettő Alpine) búcsúzott a Q1-ben. Utóbbi istálló esett vissza a tél során a legtöbbet – a középmezőny éléről, azaz a hatodik helyről az utolsóra esett vissza a konstruktőrök között.

A második szakasz is a Ferrarié lett, Charles Leclerc volt a leggyorsabb, Verstappen pedig egy helyet előrelépve második lett. Őt Sainz és Hamilton követte. Cunoda Juki (RB), Stroll, Alexander Albon (Williams), Ricciardo és Kevin Magnussen (Haas) esett ki.

A Q3-ban Verstappen állt az élre, de szorosan a nyomában volt Leclerc. A második sorozatban a holland világbajnok tovább javította a köridejét, az üldözőinek ez nem sikerült. Verstappen így két tizedet vert Leclerc-re, aki egyébként a Q2-ben futott körével a nap leggyorsabbja volt. Őket George Russell (Mercedes), Sainz, Pérez, Alonso, Norris, Oscar Piastri (McLaren), Hamilton és Nico Hülkenberg (Haas) követi. 

A Bahreini Nagydíjra szombaton (!) 16 órakor kerül sor. A menetrendváltozás nem vonatkozik a teljes idényre, de a szahíri futam mellett a jövő heti Szaúdi Nagydíjat is szombaton rendezik, hogy ne ütközzön a ramadán jövő vasárnapi kezdetével.

Borítókép: Max Verstappen mosolyoghat (Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.