Ünnepel az úszó, akinek Darnyi Tamás és Czene Attila volt a végzete

Ötvenéves a finn Jani Sievinen, akinek a pályafutása két magyar olimpiai bajnok közé ékelődik. Darnyi Tamást még, Czene Attilát pedig már nem tudta legyőzni. A finn úszónak máig fájdalmas emlék az atlantai olimpia, de nem távolodott el az úszástól, edzőként dolgozik.

2024. 04. 03. 8:17
Jani Sievinen
Az ötven éves Jani Sievinen edzőként dolgozik Forrás: Kaleva.fi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Darnyi Tamás pályafutása, legalábbis annak érdemi része különös módon ért véget. Négyszeres olimpiai bajnokként hatalmas küzdelemben nyerte meg az 1993-as Európa-bajnokságon kedvenc távja, a 400 méteres vegyes úszás döntőjét a finn Jani Sievinen előtt. Darnyi ezek után 200 vegyesen már nem állt rajthoz – mivel ő maga erre azóta sem adott magyarázatot, tartja magát a tézis, nem másért, mert félt attól, hogy kikap Sievinentől, s elveszíti a veretlenségét – eleveníti fel írásában az Origo. Darnyi világversenyen többet már nem versenyzett, Jani Sievinen lett a vegyes úszás királya. Egészen 1996-ig. Az 1994-es római vb-n győzött 200 méteren − úgy, hogy Darnyi rekordját megdöntve 1:58.16 mp-cel világcsúcsot úszott −, második lett 400-on, az 1995-ös bécsi Eb-n mindkét távon diadalmaskodott. Ezután következett az atlantai olimpia. Sievinen a 200 vegyesre összpontosított, ahol egyértelműen ő volt a favorit.

Czene Attila, Jani Sievinen, 200 vegyes, atlanta, olimpia, világcsúcs
Czene Attila ünnepli az atlantai olimpián aratott győzelmét (Fotó: AFP/Toshifumi Kitamura)

Nyerhetett is volna, ha Czene Attila emlékezetes úszással az 1-es pályán nem lep meg mindenkit...

Czene 1:59,91 mp-cel győzött, Sievinen 2:00,13-mal lett második. Sievinen az ötvenedik születésnapja alkalmából a finn sajtónak adott interjúban elismerte, 1996-ban már túl volt a csúcson.

Michael Phelps döntötte meg Sievinen világcsúcsát

– Atlantában a döntő reggelén úgy éreztem, hogy fizikailag nem vagyok rendben. Régóta bennem volt ez az érzés, talán az 1994-es római vb-arany után kezdett el minden elromlani – elevenítette fel az 1996-os olimpiát a finn úszó, aki azonban büszke arra, hogy egészen 2003-ig ő tartotta a 200 vegyes világrekordját, amit bizonyos Michael Phelps döntött meg akkor...

Az olimpiákra keserűen gondol vissza

Sievinen elindult még a sydney-i és az athéni olimpián is, egyiken sem ért el komolyabb eredményt, amire ma is keserűen emlékezik:

Ha az olimpiákra gondolok, mindig nagyon rossz érzés fog el. Az olimpián ugyanis csak a győztesekre emlékeznek. Én pedig nem lettem olimpiai bajnok.

Sievinen még sem keseredett meg, edzőként dolgozik, élvezi a munkáját, rendszeresen sportol, fut és olykor úszik. Két házasságából öt gyermek, két fiú és három lány édesapja.

A 200 méteres vegyes úszás döntője az atlantai olimpián:

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.