Következő mérkőzések
Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Puskás Ferenc nyomdokaiba lépett a nigériai csodacsatár

Az olasz Atalanta története első nemzetközi trófeáját nyerte meg, miután Ademola Lookman mesterhármasával 3-0-ra nyert az Európa-liga döntőjében a Bayer Leverkusen ellen. A nigériai támadó előtt legutóbb 1975-ben Jupp Heynckes tudott három gólt szerezni európai kupafináléban játszott meccsen, Lookman elődei között pedig szerepel a magyar legenda, Puskás Ferenc is.

2024. 05. 23. 7:17
Dublin, 2024. május 22.
Ademola Lookman, az Atalanta játékosa, miután berúgta csapata második gólját az Európa-liga döntõjében játszott Atalanta-Bayer Leverkusen mérkõzésen a dublini Aviva Stadionban 2024. május 22-én.
Ademola Lookman mesterhármast lőtt az Európa-liga döntőjében Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritkán ennyire egyértelmű, hogy ki volt a meccs legjobb játékosa. Ademola Lookman lőtte az Európa-liga döntőjének mindhárom gólját, ráadásul szebbnél szebb találatokat. Az Atalanta nigériai futballistája rendkívül szűk elithez csatlakozott, a névsor élére Puskás Ferenc neve kívánkozik. Lookman Bayer Leverkusen elleni triplája előtt legutóbb majdnem ötven éve, 1975-ben született mesterhármas európai kupa döntőjében, akkor Jupp Heynckes érte el ezt a bravúrt.

Dublin, 2024. május 22.
Matej Kovar, a Bayer Leverkusen kapusa nem tudja védeni Ademola Lookman, az Atalanta játékosának lövését, aki megszerzi csapata második gólját az Európa-liga döntõjében játszott Atalanta-Bayer Leverkusen mérkõzésen a dublini Aviva Stadionban 2024. május 22-én.
A Leverkusen kapusa háromszor is tehetetlen volt Lookman lövésével szemben (Fotó: MTI/AP/Frank Augstein)

Ademola Lookman Angliában született, de nigériai válogatott. Az Európa-ligában a döntőig vezető úton két góllal segítette az Atalantát, a fináléban viszont mesterhármas szerzett, profi pályafutása során először.

– Mindig bíztam a képességeimben, hogy képes vagyok gólokat szerezni a csapattársaim segítségével. Az elmúlt két évben azonban képes voltam teljesen új szintre lépni. Bízom benne, hogy még sok ilyen csodálatos estét átélhetek, és még tovább fogok fejlődni – mondta Ademola Lookman az El-döntő után.

Gulácsi és Orbán csapattársa is volt az El-döntő hőse

Nem véletlenül két évet említett a nigériai támadó: Lookman 2022-ben lett az Atalanta játékosa. Előtte a Charlton, az Everton, az RB Leipzig, a Fulham és a Leicester színeiben játszott, a lipcsei klubban és csapattársaként is szerzett néhány gólt, de mesterhármast soha.

Puskás Ferenc még mindig utolérhetetlen

Európai kupadöntőben Lookman lett az első afrikai játékos, aki egynél több gólt lőtt, s rögtön meg sem állt háromig. Hasonlóra eddig rendkívül kevés példa volt a futballtörténelemben, az élen pedig Puskás Ferenc járt.

A legendás magyar labdarúgó az 1960-as BEK-döntőben négy, az 1962-es fináléban három gólt szerzett a Real Madrid színeiben. Rajta kívül BEK-döntőben csapattársa, Alfredo di Stéfano (1960), valamint Pierino Prati (1969, Milan) triplázott, a legutóbbi európa-kupadöntőbeli mesterhármas pedig Jupp Heynckes nevéhez fűződött, aki az 1975-ös UEFA-kupa döntőjének visszavágóján járult hozzá három góllal a Borussia Mönchengladbach 5-1-es sikeréhez a Twente ellen.

Hogy mennyi idő eltelt azóta: Heynckes 2013 óta már a legidősebb edző, aki Bajnokok Ligája-döntőt nyert. Az Európa-liga történetében ugyanezt immár az Atalanta edzője, a hatvanhat éves Gian Piero Gasperini mondhatja el magáról.

Gasperini és Lookman mindössze az Atalanta második trófeájának sikerkovácsai, a bergamói klub még 1963-ban nyert Olasz Kupát. Különös egybeesés, hogy a döntőben akkor is mesterhármas született, a később Európa-bajnoki döntőben is eredményes Angelo Domenghini szerezte a Torino ellen 3-1-re megnyert fináléban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.