A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Puskás Ferenc nyomdokaiba lépett a nigériai csodacsatár

Az olasz Atalanta története első nemzetközi trófeáját nyerte meg, miután Ademola Lookman mesterhármasával 3-0-ra nyert az Európa-liga döntőjében a Bayer Leverkusen ellen. A nigériai támadó előtt legutóbb 1975-ben Jupp Heynckes tudott három gólt szerezni európai kupafináléban játszott meccsen, Lookman elődei között pedig szerepel a magyar legenda, Puskás Ferenc is.

2024. 05. 23. 7:17
Dublin, 2024. május 22.
Ademola Lookman, az Atalanta játékosa, miután berúgta csapata második gólját az Európa-liga döntõjében játszott Atalanta-Bayer Leverkusen mérkõzésen a dublini Aviva Stadionban 2024. május 22-én.
Ademola Lookman mesterhármast lőtt az Európa-liga döntőjében Fotó: MTI/EPA/Adam Vaughan
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritkán ennyire egyértelmű, hogy ki volt a meccs legjobb játékosa. Ademola Lookman lőtte az Európa-liga döntőjének mindhárom gólját, ráadásul szebbnél szebb találatokat. Az Atalanta nigériai futballistája rendkívül szűk elithez csatlakozott, a névsor élére Puskás Ferenc neve kívánkozik. Lookman Bayer Leverkusen elleni triplája előtt legutóbb majdnem ötven éve, 1975-ben született mesterhármas európai kupa döntőjében, akkor Jupp Heynckes érte el ezt a bravúrt.

Dublin, 2024. május 22.
Matej Kovar, a Bayer Leverkusen kapusa nem tudja védeni Ademola Lookman, az Atalanta játékosának lövését, aki megszerzi csapata második gólját az Európa-liga döntõjében játszott Atalanta-Bayer Leverkusen mérkõzésen a dublini Aviva Stadionban 2024. május 22-én.
A Leverkusen kapusa háromszor is tehetetlen volt Lookman lövésével szemben (Fotó: MTI/AP/Frank Augstein)

Ademola Lookman Angliában született, de nigériai válogatott. Az Európa-ligában a döntőig vezető úton két góllal segítette az Atalantát, a fináléban viszont mesterhármas szerzett, profi pályafutása során először.

– Mindig bíztam a képességeimben, hogy képes vagyok gólokat szerezni a csapattársaim segítségével. Az elmúlt két évben azonban képes voltam teljesen új szintre lépni. Bízom benne, hogy még sok ilyen csodálatos estét átélhetek, és még tovább fogok fejlődni – mondta Ademola Lookman az El-döntő után.

Gulácsi és Orbán csapattársa is volt az El-döntő hőse

Nem véletlenül két évet említett a nigériai támadó: Lookman 2022-ben lett az Atalanta játékosa. Előtte a Charlton, az Everton, az RB Leipzig, a Fulham és a Leicester színeiben játszott, a lipcsei klubban Gulácsi Péter és Willi Orbán csapattársaként is szerzett néhány gólt, de mesterhármast soha.

Puskás Ferenc még mindig utolérhetetlen

Európai kupadöntőben Lookman lett az első afrikai játékos, aki egynél több gólt lőtt, s rögtön meg sem állt háromig. Hasonlóra eddig rendkívül kevés példa volt a futballtörténelemben, az élen pedig Puskás Ferenc járt.

A legendás magyar labdarúgó az 1960-as BEK-döntőben négy, az 1962-es fináléban három gólt szerzett a Real Madrid színeiben. Rajta kívül BEK-döntőben csapattársa, Alfredo di Stéfano (1960), valamint Pierino Prati (1969, Milan) triplázott, a legutóbbi európa-kupadöntőbeli mesterhármas pedig Jupp Heynckes nevéhez fűződött, aki az 1975-ös UEFA-kupa döntőjének visszavágóján járult hozzá három góllal a Borussia Mönchengladbach 5-1-es sikeréhez a Twente ellen.

Hogy mennyi idő eltelt azóta: Heynckes 2013 óta már a legidősebb edző, aki Bajnokok Ligája-döntőt nyert. Az Európa-liga történetében ugyanezt immár az Atalanta edzője, a hatvanhat éves Gian Piero Gasperini mondhatja el magáról.

Gasperini és Lookman mindössze az Atalanta második trófeájának sikerkovácsai, a bergamói klub még 1963-ban nyert Olasz Kupát. Különös egybeesés, hogy a döntőben akkor is mesterhármas született, a később Európa-bajnoki döntőben is eredményes Angelo Domenghini szerezte a Torino ellen 3-1-re megnyert fináléban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.