Élő közvetítés
Románia
ÉLŐ
Ukrajna

Pogacar rózsaszín szárnyalása Valter Attila dolgát is megnehezítette + videó

Vasárnap véget ért a Giro d’Italia, amely Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) teljes dominanciáját hozta. Pogacar hat szakaszt nyert meg az olasz körversenyen, s majdnem tízperces előnnyel szerezte meg a rózsaszín trikót. A mezőny egyetlen magyar tagja, Valter Attila (Visma–Lease a Bike) legjobb szakaszeredménye a kilencedik volt, összetettben a huszonkettedik helyen zárt.

2024. 05. 26. 18:46
Bassano del Grappa, 2024. május 25.
Tadej Pogacar, az UAE Team Emirates összetettben vezetõ szlovén versenyzõje ünnepel, miután megnyerte a 107. Giro d'Italia olasz országúti kerékpáros körverseny 20., Alpago és Bassano del Grappa közötti 184 kilométeres szakaszát 2024. május 25-én.
MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro Valter Attila
Senki sem fért Tadej Pogacar közelébe az idei Girón Fotó: MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tadej Pogacar a Giro d’Italia egyértelmű esélyese volt, de amit az elmúlt három hétben mutatott, az az előzetes várakozásokat is felülmúlta. A szlovén klasszis a második szakaszon vette át az összetett éllovasnak járó rózsaszín trikót, s utána csak folyamatosan növelte az előnyét. S ha az első szakaszon nem kap ki a sprintben két vetélytársától, Pogacar úgy nyerhette volna meg a Girót, hogy valamennyi versenynap végén ő vette át a rózsaszín ereklyét.

Giro d’Italia Valter Attila Tadej Pogacar
Tadej Pogacar és a Giro d’Italia királyetapján (Fotó: Getty Images)

Pogacar a második szakasz után, immár rózsaszínben megnyerte a hetedik versenynapon rendezett időfutamot, majd további négy hegyi szakaszt, köztük a 222 kilométeres a királyetapot, majd a tegnapi római körözés előtti utolsó hegyi szakaszt is.

Tadej Pogacar óriási fölénye a Girón

Arra, hogy valaki legalább hat szakaszt nyerjen a Girón, legutóbb húsz éve volt példa, amikor az olasz sprinter, Alessandro Petacchi kilenc etapot is nyert. Pogacar végül 9:56 perccel előzte meg az összetett második helyén zárt kolumbiai Daniel Martínezt (Bora–hansgrohe), ennél nagyobb különbségű összetett győzelem legutóbb 1965-ben volt, amikor Vittorio Adorni több mint tizenegy perc előnyt épített ki a Giro d’Italia végére.

– Nem minden könnyű egy Grand Touron. Nehéz három hét volt, kis betegség vagy allergia is hátráltatott, nem tudom pontosan, mi volt az – árulta el Tadej Pogacar, aki két Tour de France-győzelem után a harmadik összetett sikerét aratta háromhetes körversenyen. – Minden évben próbálok fejlődni, emellett egyre tapasztaltabb vagyok. Ez volt az egyik legjobb Grand Tour, amelyet teljesítettem.

Pogacar nemcsak a rózsaszín trikót szerezte meg, hanem a hegyi pontverseny győztesének járó kéket is, s annak ellenére sem tartalékolt a biztosnak látszó összetett siker tudatában sem, hogy 1998 óta nem látott duplára készül: a Giro után megnyerné idén a június 29-én rajtoló Tour de France-t is. A szlovén kerekesnek az óriási dominancia mellett még arra is volt energiája, hogy a szombati szakaszon egy kézbe vett kulacsot azonnali lendülettel átadjon a túloldalra, egy fiatal szurkolónak.

Az olasz kerékpárrajongók a hazai eredményeknek is örülhettek, a ciklámen trikóért zajló pontversenyt tavaly után idén is megnyerte Jonathan Milan (Lidl–Trek), a legjobb fiatalnak járó fehér trikót pedig Antonio Tiberi (Bahrain–Victorious) szerezte meg. Milannak a győztes befejezés nem jött össze, bár a kilenc kilométerrel a cél előtt kapott defektje után még visszazárkózott az élmezőnybe, Tim Merlier (Soudal Quick-Step) lehajrázta az olaszt, így mindketten három etapsikerrel zárták a Girót.

Hogyan szerepelt Valter Attila a Girón?

Azzal, hogy Pogacar hat etapot is elvitt, kevesebb lehetősége maradt a szökevényeknek arra, hogy szakaszgyőzelmet ünnepelhessenek. Ez Valter Attila dolgát is megnehezítette, aki aktívan versenyzett, de nem tudta megjavítani a legelőkelőbb Grand Tour-szakaszeredményét, még az első versenynapon elért kilencedik helyezése maradt a legjobb idei eredménye, összetettben pedig a huszonkettedik helyen zárt a 142 célba érkezett kerékpáros közül. Valter legígéretesebb szökését a királyetapon mutatta be, amikor sokáig az élcsoportban tekert.

– A lábaimmal elégedett vagyok, de van, amin nem tudok változtatni. Szerettem volna aktív lenni, magabiztosan versenyezni, ezeket megtettem, nem lehetek teljesen elégedetlen – mondta a pénteki, tizenkilencedik szakasz után Valter, amelyet az utolsó reális esélyének tartotta a kiemelkedő eredményre. – Ugyanakkor nagyon jó lett volna ez a szakasz nekem, szerettem volna megmutatni, hogy még van bennem erő. Ezt magamnak bebizonyítottam, még okosabbnak kell lenni, még több szerencse kell, hogy ez ki is tudjam hozni.

Giro d’Italia, 21. szakasz (Róma–Róma, 125 km)

1. Tim Merlier (belga, Soudal Quick-Step) 2:51:50 óra
2. Jonathan Milan (olasz, Lidl–Trek) azonos idővel
3. Kaden Groves (ausztrál, Alpecin–Deceuninck) a. i.
(...)
92. Valter Attila (magyar, Visma–Lease a Bike) a. i.

Az összetett végeredménye

1. Tadej Pogacar (szlovén, UAE Team Emirates) 79:10:03 óra
2. Daniel Martínez (kolumbiai, Bora–hansgrohe) 9:56 perc hátrány
3. Geraint Thomas (brit, Ineos Grenadiers) 10:24 p h.
(...)
22. Valter Attila (magyar, Visma–Lease a Bike) 1:04:46 óra h.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.