Összekülönbözött a csapatkapitánnyal, távozik a BL-döntős sikeredző

Még nincs két hete, hogy a Borussia Dortmund Bajnokok Ligája-döntőt játszhatott, amivel az egész világ elismerését kivívta a csapat fiatal vezetőedzője, Edin Terzic. Ennek ellenére a német–horvát állampolgárságú szakember csütörtökön önként távozott a klubtól. Sajtóértesülés szerint a döntésében nagy szerepet játszott, hogy a BL-döntő előtt csúnyán összekülönbözött Mats Hummels csapatkapitánnyal, aki a Bundesligában alkalmazott taktika miatt borult ki. Néhány órával később jött az újabb sokk, a Dortmund nem hosszabbítja meg Hummels szerződését sem

2024. 06. 13. 16:13
776144449
Edin Terzic fantasztikus eredményt ért el a BL-döntőbe jutással, mégis távozik a Dortmundtól. Fotó: INA FASSBENDER / AFP) Fotó: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Edin Terzic sikeredző – okkal gondolhattuk ezt a Borussia Dortmund fiatal, 41 éves mesteréről. Bár a csapata csak az ötödik helyen végzett a Bundesligában, a bajnokok Ligájában szenzációsan teljesített, bejutott a döntőbe, ahol nagyon megszorította a Real Madridot, végül 2-0-s vereséget szenvedett. Így aztán bombaként robbant a hír csütörtökön délután, hogy ettől a naptól nem Edin Terzic a Dortmund vezetőedzője, a német–horvát állampolgárságú szakember önként vette a kalapját.

Champions League - Borussia Dortmund Press Conference
Fotó: Stephanie Lecocq

A német Bild arra hívja fel a figyelmet, hogy akadtak a válásnak előjelei. Edin Terzic állítólag többször panaszkodott a megbecsülés hiányára, azt nem tudni, ez konkrétan mit jelent. Az angol Daily Mail ír konkrétumot is: az edző állítólag annyira összeszólalkozott a csapatkapitány Mats Hummelsszel a Bajnokok Ligája döntője előtt, hogy a vita kimondottan erőszakossá vált. A játékos kritikájáról a Bild is írt, a lapnak Hummels ezt nyilatkozta:

– Dühös voltam, mert úgy gondoltam, a Dortmundnak nem szabadna védekezésre összpontosító taktikával pályára mennie a világ egyetlen csapata ellen sem. Nem hittem, hogy ez így mehet tovább, úgy éreztem, a becsületemet sérti, hogy ebben a szerelésben állhatok a pályán, annyira alárendelt szerepre kényszerültünk. Különösen igaz volt ez a stuttgarti és a leverkuseni idegenbeli meccseinkre, tizenegy emberrel barikádot húztunk a gyepre.

Hertha BSC - Borussia Dortmund
Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A Bild szerint Terzicet feldühítette Hummels megjegyzése, és a páros közötti konfrontáció erőszakossá vált, annyira felforrósodott, hogy a klubnál személyes következményekről is szó esett. A két fél persze kénytelen volt békét kötni, hogy összpontosíthassanak a Bajnokok Ligája döntőjére, ugyanakkor a szakember állítólag már akkor jelezte, hogy ha kell, akkor távozik a klubtól, és ez most meg is történt, órákkal azután, hogy az összetűzés ténye napvilágra került.

 

A klub ezt írta a közleményében: „A Borussia Dortmund és Edin Terzic edző útjai elválnak.  A 41 éves szakember, aki 2021-ben DFB-kupát nyert a BVB-vel, 2023-ban második lett, 2024-ben pedig Bajnokok Ligája-döntőbe jutott, arra kérte a BVB-t, hogy azonnali hatállyal bontsa fel a szerződését. A Borussia Dortmund közös megbeszélés után beleegyezett a kérésbe.”

Terzic levélben már el is köszönt a dortmundi szurkolóktól: „Hihetetlen fájdalmas számomra, de minden sárga-fekete-szurkolónak el kell mondanom, hogy ma megválok a BVB-től – idézte a Dortmund klubhonlapja a leköszönő trénert. – Óriási megtiszteltetés volt megnyerni a Német Kupát a BVB-vel, és a Bajnokok Ligája döntőjéig menetelni a csapattal. Azért kértem a találkozót a klub felsőbb vezetésétől, mert tíz év után úgy éreztem, hogy a közelgő újrakezdésnél már egy új embernek kell állnia a pálya szélén. Mindenki, aki közel áll hozzám tudhatja, hogy nagyon nehéz volt meghoznom ezt a döntést az elmúlt hetekben, ugyanakkor az intenzív megbeszélések után sem változott meg az elhatározásom. A legjobbakat kívánom a klubnak, és ez nem búcsú, hamarosan találkozunk. Viszlát, BVB!”

A Bild szerint a mindössze 35 éves, német–török állampolgárságú Nuri Sahin lesz a klub új vezetőedzője, aki több mint kétszázszor játszott a Dortmundban, és tagja volt a 2011-ben bajnoki címet nyert csapatnak.

A történetnek nem ez a vége. Néhány órával Terzic távozása után a Borussia Dortmund bejelentette: nem hosszabbítják meg Hummels szerződését sem, mert hát egy rebellis nem lehet a formálódó új csapat vezéregyénisége.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.