Következő mérkőzések
Ukrajna
18:002024. június 26.
Belgium
Szlovákia
18:002024. június 26.
Románia

A csúcstartó magyar támadónak tetszik, amit eddig hozott a foci Eb

A hetvenes-nyolcvanas évek egyik magyar csatárlegendája, a 33-szoros válogatott Kiss László az Európa-bajnokság első napjai után elsősorban annak örül, hogy a védekezőbb felfogás ellenére is sok gól született eddig a foci Eb-n. A magyar válogatottról szólva a szerbek mentalitását hozta fel követendő példának, a németek ellen szerinte ezen a téren kell a legtöbbet javulni.

2024. 06. 17. 9:46
Kiss László foci Eb 2024 magyar válogatott
Kiss László csatárszemmel nézi az Európa-bajnokságot, és eddig tetszik neki, amit lát. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss László sajátos világcsúcsot tart: 1982-ben a világbajnokságon csereként beállva hét perc alatt ért el mesterhármast, és ilyenre sem előtte, sem azóta nem akadt példa ennyire jelentős futballtornán. Akkor a magyar válogatott kezdésként 10-1-re lelépte El Salvadort, most az Európa-bajnokságon viszont 3-1-re kikapott Svájctól. A 33-szoros válogatott korábbi csatárlegenda még itthon nyilatkozott a Magyar Nemzetnek, utána útra kelt, és a családjával együtt a helyszínen nézi meg a Németország és a Skócia elleni csoportmeccseket.

Magyarország Svájc Fiola Attila Nagy Ádám Willi Orbán foci Eb 2024
Svájc ellen nem tudott pontot szerezni a magyar válogatott (Fotó: Mirkó István)

– Egykori csatárként nagyon tetszik, hogy hét meccs után háromnál is magasabb a gólátlag – emelte ki rögtön Kiss László. – Ez azért is érdekes, mert a legtöbb csapat öt-négy-egyes formációban védekezik, azaz a korábbinál többen védik a kaput, mégis, a gólok száma ugyanannyi, mint a háromvédős felállásban volt. Feltűnő az is, hogy a klasszikus centerek az akciók szövése közben alig érnek labdába, a csapatok inkább a széleken igyekeznek megbontani a védelmet és beadásokkal veszélyeztetnek. Ez azt jelenti, hogy a jövőben nagyon oda kell figyelni a szélsők kiválasztására és az érkezések gyakorlására. Az én időmben mi, csatárok gyakran cserélgettünk posztot a mérkőzések alatt, most viszont azt látom, hogy aki a jobb szélen kezd, az véletlenül sem keveredik át a másik oldalra és viszont, azaz kötöttebb a játék. És még valami: ha valakit lőni engednek húsz méteren belül, az már helyzetnek számít, rengeteget fejlődött a középpályások rúgótechnikája.

Kiss László szerint a szerbekről vehet példát a magyar válogatott

Természetesen nem mehettünk el a magyar válogatott Svájc elleni, 3-1-es vereséggel végződött meccse mellett szó nélkül. Kiss Lászlónak erről először a vasárnap esti mérkőzés jutott az eszébe:

– Az végig érződött, hogy az angol válogatott csapatként és a játékosok egyéni tudását tekintve is jobb a szerbnél, ám az utóbbiak mentalitása lenyűgözött, nagy erőt sugárzott. Utólag is értem, hogy annak idején miért nem szerettünk jugoszláv csapatok ellen játszani. Ez az a mentalitás, ami hiányzott a magyar futballistákból Svájc ellen. Az, hogy úgy menjenek a labdára, hogy nincs kétség, azt ők szerzik meg, akár a szabálytalanság határát is súrolva. Az ellenfél így támadta meg a labdás játékosainkat, emiatt a labda többnyire hátul vándorolt, azaz nagy volt a nyomás a védőinken ilyenkor is, ugyanezt a nyomást viszont mi nem tettük rá az ellenfélre. Márpedig ha a mentalitásunk nem változik, akkor nem reménykedhetünk a sikerben.

Fotó: Vasasfc.hu

Felidéztük a mérkőzés góljait, nagy helyzeteit, és Kiss László is osztja azt a véleményt, hogy a nagy egyéni hibákkal ajándékba adtuk a győzelmet az ellenfélnek.

– Óhatatlanul az eszembe jutott az írek elleni mérkőzés, amelyen szintén lényegében gólpasszokat adtunk az ellenfélnek. Ez meglepő, mert korábban ez nem volt jellemző a magyar válogatottra. Most olykor érthetetlen döntések születnek, például fogalmam sincs, a harmadik svájci gól előtt egyáltalán miért fejelt bele a labdába… Ugyanakkor hozzáteszem, szurkolok, nehogy ő megsérüljön, mert nélküle ennél is nagyobb bajban lenne a védelmünk. Az ilyen hibákat el kell hagyni, mert ha nem tesszük, akkor nem nehezítjük, hanem ellehetetlenítjük a saját dolgunkat.

Elbízzák magukat a németek?

Szerda este roppant nehéz feladat következik, hiszen a házigazda Németország ellen kellene javítani, amely a nyitó mérkőzésen nagyszerűen futballozva 5-1-re legázolta Skóciát.

– Én azért láttam már a német válogatottat időt húzni a magyar ellen az előző Európa-bajnokságon, mert félt a vereségtől, tehát nincs okunk megijedni – állította Kiss László. – Futballistafejjel gondolkodva egyáltalán nem lehetetlen, hogy az első meccsek eredményei elbizakodottá teszik a németeket, és ezt mi kihasználhatjuk. Ehhez persze mentálisan sokkal erősebbnek kell lennünk, mint Svájc ellen voltunk, és egyénileg is mindenkinek sokkal többet kell nyújtania.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.