Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Svájc

Marco Rossi kimondta, ki a felelős a Svájc elleni vereségért az Eb-n

Érezni lehetett a csalódottságot Marco Rossi szavain a magyar válogatott Svájc elleni veresége után, de nyugodtan válaszolt a kérdésekre a sajtótájékoztatón Kölnben. A szövetségi kapitány elismerte, hogy a svájci válogatott taktikailag meglepte őt, és a felelősséget magára vállalta az összességében megérdemelt, 3-1-es vereségért a magyar csapat első meccsén a németországi Európa-bajnokság A csoportjában.

2024. 06. 15. 18:06
Marco Rossi
Marco Rossi elismerte, hogy a magyar válogatott taktikai vereséget szenvedett Svájc ellen az első meccsén az Eb-n. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Eb előtt azt hangoztatta, hogy a magyar válogatott főszereplő akar lenni a németországi tornán, a játékosok is megfogalmazták, hogy cél a továbbjutás a csoportból. A Svájc elleni 3-1-es vereség biztosan nem segített ennek elérésében. Rossi nehezen találta a szavakat a csapat teljesítményére.

Marco Rossi
Marco Rossi foghatta a fejét Kölnben. Fotó: Mirkó István

– Nehéz megmagyarázni és kommentálni ezt az eredményt – fogalmazott Rossi, aki magára vállalta a felelősséget. – Nem keresek bűnbakokat, én vagyok az első számú felelős, vállalnom kell a felelősséget. Ma az elszántságon és a kemény munkán kívül, ami megkérdőjelezhetetlen, voltak nagy egyéni hibáink is. Nehéz lenne két-három játékosnál többet kiemelni a jó teljesítménye miatt.

Taktikai vereséget szenvedtünk Svájctól

Rossi abba is belement, hogy miben érzi magát felelősnek a vereségért: a svájci válogatott taktikai meglepetést okozott a magyarnak az első félidőben.

– Svájc 3-4-3-ban játszott a 3-5-2 helyett, Aebischert a szélen használták, és erre nem tudtunk időben reagálni, ezért nagyon szabadon játszott. A kispadon hamar észrevettük a problémát, de nem tudtuk hatékonyan kommunikálni a játékosoknak, kihívtam egy-kettejüket, de ez nem volt elég. A félidőben tudtam rendesen elmagyarázni, mi a gond, és a második félidőben fel is javultunk, de addigra már kétgólos hátrányban voltunk. Az első félidő nagyon rossz volt, pedig jó attitűddel kezdtünk, de utána passzívak lettünk, és egy ilyen szintű csapat ellen ilyenkor benne van a hiba, ami meg is történt. 

Murat Yakin, svájci szövetségi kapitány ráerősített a taktikai különbségre : mint elmondta, azért választották ezt a formációt, mert felmérték a különbséget és Bolla Bendegúz játéka között, tehát kifejezetten Fiola gyengeségeit akarták kihasználni, miután Rossi őt jelölte a kezdőbe, nem pedig az egyébként Svájcban futballozó Bollát (a jobb szélen általában kezdő Loic Nego sérülés miatt nem játszhatott).

 

Marco Rossi: Csalódás és frusztráló ez a vereség

Svájc a legutóbbi világversenyeken mindig továbbjutott a csoportjából, Rossi szerint ez a tapasztalat is döntő tényező volt a meccsen, mert Varga Barnabás szépítő gólja után, amikor nyomott a magyar válogatott, tudták, hogyan őrizzék meg az előnyt.

Magyarország Svájc foci Eb 2024
A játékosok és a szurkolók közös Himnusza nem maradt el a vereség ellenére sem. Fotó: Mirkó István

– Svájc kihasználta a tapasztalatát, 2-1-nél nyomtunk, és közel álltunk hozzá, hogy kiegyenlítsünk, de amikor szenvedtek, ki tudtak kerülni a nyomásunk alól, lelassították a játékot, megakasztották a lendületünket, és kihasználták a mi hibáinkat. Mindent beleadtunk, hogy kiegyenlítsünk, de ettől függetlenül nagy csalódás ez a vereség. Frusztráló ezt látnom, hogy ilyen gólokat kaptunk, főleg az utolsót kiemelve.

 

Ki fogadna ránk ezek után a németek ellen?

A következő fordulóban a magyar válogatott a házigazda németek ellen játszik Stuttgartban szerdán, és Julian Nagelsmann csapata pénteken lehengerlő játékkal, 5-1-re kiütötte Skóciát. Milyenek ennek fényében az előjelek?

– Ha megnézzük a jelenlegi állást, biztos nem sokan fogadnának ránk a németek ellen –  jelezte Rossi. –  Ugyanakkor az előző Eb-n is 3-0-s vereséggel kezdtünk Portugália ellen, aztán döntetlent értünk el a franciákkal szemben, majd Münchenben hat percre álltunk a továbbjutástól a németek ellen. A mostani német válogatott persze már egy másik csapat, és nemcsak a skótok elleni 5-1 miatt mondom, hanem mert meggyőződésem, hogy ők az Eb legnagyobb favoritjai. 

A Magyar Nemzet kiküldött tudósítója jelenti Kölnből.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.