Véget ért a veretlenségi sorozat: Marco Rossi csapata kikapott Írországban

Utolsó előtti felkészülési mérkőzését játszotta Dublinban a magyar labdarúgó-válogatott Írország ellen a június 14-én kezdődő németországi Európa-bajnokság előtt. Marco Rossi csapata az első félidőben fölényben játszott, mégis hátrányba került, de Lang Ádám góljával gyorsan kiegyenlített. Szünet után a cserék széttördelték a csapat játékát, a második félidőben visszaesett a játék, az írek pedig egy hosszabbításban szerzett góllal 2-1-re nyertek. Tizennégy meccs után véget ért a Rossi-csapat veretlenségi sorozata.

2024. 06. 04. 21:24
NEGO Loic
Dublin, 2024. június 4. Loic Nego (j) és az ír Dara O’Shea az Írország - Magyarország barátságos labdarúgó mérkõzésen a dublini Aviva Stadionban 2024. június 4-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harmincegy év után először lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott Dublinban Írország ellen. Legutóbb, 1993-ban Puskás Ferenc rövid szövetségi kapitányi időszakának egyetlen győzelmét aratta a magyar csapat itt , pedig a negyedik percben már kétgólos hátrányban volt, de a félidőben becserélt Hamar István duplájának is köszönhetően végül 4-2-re nyert. Azért is érdemes ezt felidézni, mert Marco Rossi válogatottja már 14 mérkőzés óta nem talált legyőzőre, amivel az 1954 és 1956 között 18 találkozó veretlen, Puskás nevével fémjelzett Aranycsapat nyomába eredt.

LANG Ádám
A majdnem magyar Sammie Szmodics és Lang Ádám küzdenek a labdáért. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A dublini Aviva Aréna azonban „sorozatgyilkos” stadion, két hete a Bayer Leverkusen 51 meccses veretlenségi szériája ért véget ugyanitt az Atalanta ellen az Európa-liga döntőjében. Erre Marco Rossi játékosai aligha gondoltak a meccs előtt, ahogy azt Lang Ádám a lapunknak adott nagyinterjúban elmondta, a mai magyar válogatottban mindenki gyűlöl veszíteni.

Marco Rossi kezdője így nézett ki: Gulácsi Péter – Lang Ádám, Willi Orbán, Dárdai Márton – Loic Nego, Nagy Ádám, Schäfer András, Kerkez Milos Sallai Roland, Varga Barnabás, Szoboszlai Dominik.

A kapuban tehát Gulácsi kezdett, de Rossi a meccs előtt elárulta, hogy a félidőben érkezik a helyére Dibusz Dénes. Így tehát egyelőre továbbra sincs döntés, melyikük legyen a kezdő az Eb-n, de mégiscsak Gulácsi hallgathatta a pályán a Himnuszt.

Ami a hazai pályán legutóbb egy éve, tavaly júniusban nyerő íreket illeti, az ő kezdőjükben két játékos lehetett nekünk érdekes. A kapus Caoimhín Kelleher, aki Szoboszlai csapattársa a Liverpoolban, és remek idény tudhat maga mögött, a másik pedig Sammie Szmodics, aki a Blackburn Rovers színeiben 33 gólig jutott a mögöttünk hagyott idényben, és a felmenői révén magyar válogatott is lehetne, Rossi érdeklődött is iránta, de mégiscsak ír maradt.

 

Váratlan ír vezetés, gyors magyar reakció

A magyar válogatott kezdte aktívabban a meccset. A 12. percben Varga támadta le a védőjét a tizenhatoson belül, a labda így Negóhoz került, aki zavartalanul lőhetett, de mellé emelt. A 28. percben nem a pályán, hanem a lelátón történt figyelemre méltó dolog: a magyar szurkolók Marco Rossi nevét kezdték el skandálni. Jött is erre egy magyar helyzet, ír labdavesztés után Szoboszlai lódult meg a kapu felé, kijátszotta balra a labdát az üresen érkező Kerkeznek, akinek a lövését Kelleher szögletre ütötte. Mini Premier League-háromszög.

Ezek után és a több mint hatvanszázalékos magyar labdabirtoklási fölényt látva teljesen váratlanul szerezte meg a vezetést az ír válogatott a 36. percben Idah góljával. Jobboldali beadás után fejelt a magyar kapuba az ír támadó, Orbán és Gulácsi egymásra vártak, szokatlanul nem volt meg az összhang a két lipcsei játékos között.

Szerencsére hamar reagált a Rossi-csapat, a 40. percben már jött is az egyenlítő gól Lang Ádám révén. Szoboszlai blokkolt lövése után Orbán fejelte keresztbe a labdát az ír kapu előtt, Lang pedig jól érkezett a labdára. 

Félidőben 1-1 volt az állás. Szünetben Rossi meghúzta az előre beígért cserét, Gulácsit Dibusz váltotta a kapuban, plusz Nego helyére érkezett még egy fradista, Botka Endre.

 

Szoboszlai vs. Coleman, liverpooli cicaharc

A folytatásban Sallainak és Schäfernek is volt egy-egy veszélyes lövése, amiket Kelleher ügyesen kivédett, de jöttek a további cserék is (Varga–Kleinheisler László, Kerkez–Nagy Zsolt, Schäfer–Callum Styles, Lang–Balogh Botond), és összességében leült a játék.

Paprikás hangulat Szoboszlai és Seamus Coleman összezördüléséből alakult ki. Ők klubszinten is riválisok, hiszen Szoboszlai a Liverpool játékosa, Coleman pedig a városi rivális Evertoné. Mindketten sárga lapot kaptak.

KLEINHEISLER László; SZOBOSZLAI Dominik; MILOS, Kerkez
Szoboszlai és Coleman összetűzése. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Már-már mindenki belenyugodhatott az 1-1-es döntetlenbe, amikor egy rossz magyar szöglet után, Kleinheisler és Styles sem figyelt oda, Parrott pedig gyakorlatilag a félpályától vezethette a magyar kapura a labdát, a mieink hiába loholtak utána. Dibusz beleért az ír lövésébe, de a labda a kapuban kötött ki. Ezzel kialakult a 2-1-es ír győzelem. A magyar válogatott 14 meccs és 2022 szeptembere után először kapott ki. A dublini Aviva Aréna megint „sorozatgyilkos” volt. Kár volt érte.

Folytatás szombaton Debrecenben Izrael ellen, aztán 11 nap múlva, június 15-én már élesben a Svájc elleni első Eb-csoportmeccsen.

Válogatott felkészülési mérkőzés:
Írország–Magyarország 2-1 (1-1), Dublin, jv.: Godinho, gólszerzők: Idah (36.), Parrott (90+2.), illetve Lang (40.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.