Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. június 25.
Lengyelország
Hollandia
18:002024. június 25.
Ausztria

Meglepték Kopasz Bálintot, dühösen csapott a vízre

Váratlan, meglepő eredményt hozott a férfi kajak egyes ezer méteres döntő a szegedi kajak-kenu Európa-bajnokságon. A kilences surranó pályáról indulva Aleh Jurenia lehajrázta Kopasz Bálintot, aki nem számolt a fehérorosz riválissal, mert nem látta őt.

2024. 06. 16. 11:31
KOPASZ Bálint
Kopasz Bálint ezúttal ezüstérmet szerzett, az olimpián javíthat Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Először is, elismerés illeti az Európai Kajak-kenu Szövetséget, amiért a saját égisze alatt engedte rajthoz állni az ukrajnai háború miatt amúgy nemzetközi eltiltás alatt orosz és fehérorosz versenyzőket a szegedi Eb-n. Így indulhatott az elmúlt másfél évtized egyik klasszisa, az immár 34 éves Aleh Jurenia, aki 5000 méteren már 2010-ben Európa-bajnok lett.

KOPASZ Bálint, Kajak-kenu Eb, Szeged, második
előbb csalódott volt, majd sportszerűen értékelt (Fotó: Kovács Tamás)

Jurenia okosan taktikázott az előfutamok során, így a döntőben a kilences pályára került. Ez két előnnyel is járt. Egyrészt a kissé jobbos szélben ez előnyt jelentett, másrészt a középen, az ötös pályáról rajtolva Kopasz Bálint nem láthatta őt. Kopasz a mellett lapátoló Fernando Pimentára figyelt, ötszáznál indítva le is rázta a portugál kajakost, s úgy érkezett a finishez, hogy azt hihette, megnyeri az Európa-bajnokságot. A célba érve eszmélt csak, hogy Jurenia a surranó pályán megelőzte őt.

Amikor erre rádöbbent, Kopasz dühösen vágta a lapátját a vízhez.

Később aztán már higgadtan értékelt.

– Ha ezer méteren nemzeközi mezőnyben az első háromban vagyok, akkor nem lehetek csalódott, mert hihetelen vetélytársaim vannak. Nem számítottam Jureniára, meglepetés okozott, arra számítottam, hogy Piomentával csatázom majd. A szembe szél sem kedvezett, ennek ellenére is nyerhettem volna, de nem vagyok elégedetlen, mert ez így is egy jó pálya volt – nyilatkozta szokás szerint sportszerűen Kopasz Bálint.

Lemaradt a dobogóról a négyes

A Nádas Bence, Csizmadia Kolos, Kuli István összetételű férfi négyes az orosz, a lengyel és az olasz hajó mögött negyedik lett ötszáz méteren. A magyar kvartett rosszul rajtolt, majd feljebb kapaszkodott, de a dobogóra nem fért fel.

Kettesben Nádas és Tótka győzött, nehéz kérdés, hogy a négyest érdemes-e megpróbálni másik összeállításban. Elsősorban Kurucz Levente jöhet számításba, aki idén a felnőttek között is berobbant a legjobbak közé. Kurucz az Eb-n csak kettesben indult, egyesben nyolcadik, párosban Opavszky Márkkal harmadik lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.