Élő közvetítés
Anglia
ÉLŐ
Szlovákia

Marco Rossi: Nem biztos, hogy a következő Eb-n is itt leszek

Soha semmit nem kapott ingyen az életben, állítja Marco Rossi. Hogy éppen ezt mondta Stuttgartban vasárnap késő este, éjfél tájékán, ahhoz kellett a magyar válogatott 100. percben szerzett góllal kiharcolt 1-0-s győzelme Skócia ellen az Európa-bajnokságon. Olyan diadal volt ez, amiért keményen meg kellett küzdeni. Rossi szerint közel hatvanévesen már nem esik mindig jól az ezzel járó nyomás, és nem biztos, hogy négy év múlva még szövetségi kapitány lesz.

2024. 06. 24. 5:50
20240623__MI_095
Marco Rossi a Skócia elleni győzelmet ünnepli játékosaival, ami a második Európa-bajnokságán az első sikere volt a csapat élén. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon kellett a magyar válogatottnak a Skócia elleni győzelem a továbbjutás reményének életben tartásához az Eb-n. És nagyon kellett a siker személy szerint Marco Rossinak is.

20240623__MI_094
és szívéről is nagy kő esett le a skótok elleni 100. percben szerzett góllal Fotó: Mirkó István

– Csalódott lettem volna, ha pont nélkül zárjuk az Eb-t – fogalmazott Rossi a skótok elleni meccset követő sajtótájékoztatón. – Lehet, hogy így is véget ér nekünk a torna, és végül nem jutunk tovább, de legalább már van három pontunk, ami eggyel több, mint a legutóbb. Ráadásul a második Eb-men megvan az első győzelmem a csapattal. Erre büszke vagyok, még ha a két Eb-n elért egy győzelem, két döntetlen, három vereség nem is túl jó mérleg.

Rossi felidézte, hogy a magyar válogatott élén ritkán van könnyű meccse, többször is megesett, hogy hasonlóan drámai végjáték döntött, mint most a skótok ellen.

– Nekem soha semmit sem adtak ingyen, hirtelen eszembe jut, hogy erre az Eb-re is úgy jutottunk ki, hogy Bulgáriában a hosszabbításban öngóllal egyenlítettünk ki – állapította meg Rossi. – Sokan talán azt gondolhatják, hogy rajtam nincs akkora nyomás, mint az olasz, a francia vagy a német válogatott szövetségi kapitányán. Pedig rajtam is ugyanakkora a nyomás, amit nem szeretek, ami nem mindig hiányzik az életemből. Ötvenkilenc éves vagyok, hamarosan hatvan leszek, és a koromból adódóan nem biztos, hogy a következő Eb-n még itt leszek.

Rossi jelenlegi szerződése a 2026-os vb selejtezőinek végéig szól a válogatott élén, és a szavaiból ítélve, utána akár fel is hagyhat a kapitánysággal. Ugyanakkor elmondta, hogy a szurkolók miatt egyelőre elviseli a nyomást, megköszönte a támogatást, azt, hogy ilyen sokan vállalták a nagy utat és az ingázást a csapatért.

– Ezt a győzelmet nekik ajánljuk, nem a billentyűhuszároknak… – szúrt oda Rossi az állandó kritikusoknak és vélhetően azoknak, akik például viccet faragnak a válogatott egyik játékosának testalkatából.

Marco Rossi szerint a végén ránk kacsintott a szerencse

Az Eb csoportköre véget ért a magyar válogatott számára, három ponttal a harmadik helyen végzett a csapat az A csoportban, és most a többi csoport mérkőzései függvényében dől el, hogy összejön-e végül a továbbjutás a nyolcaddöntőbe. Rossi így értékelte az eddigieket:

– A svájciak elleni első félidő miatt lehetek egyedül csalódott. A Németország elleni vereség benne volt a pakliban, de ezt a skótok elleni meccset nagyon meg akartuk nyerni. A szerencse eddig nem volt velünk, de most, a századik percben ránk kacsintott. A döntetlen egyik csapatnak sem lett volna jó, és Skócia nagyon bátor játékkal állt elő, szóval a tízperces hosszabbításban arra gondoltam, hogy megnyerhetjük a meccset, de akár el is veszíthetjük. Hála Istennek nyertünk!

Rossi beszélt a sajtótájékoztatón Varga Barnabás állapotáról a riadalmat keltő sérülése után, mint elmondta, a Fradi csatárának eltört az arccsontja, meg kell műteni, emiatt ő már biztos nem léphet pályára többet az Eb-n. A szövetségi kapitány Szoboszlai Dominik állapotáról is beszélt, elárulta, hogy a csapatkapitány gyakorlatilag sérülten játszik a tornán.

Európa-bajnokság, A-csoport, 3. forduló:
Skócia–Magyarország 0-1 (0-0), Stuttgart, jv.: Tello (argentin). Gólszerző: Csoboth (90+10.)

Svájc–Németország 1-1 (1-0), Frankfurt, jv.: Orsato (olasz). Gólszerző: Ndoye (28.), illetve Füllkrug (90+2.)

A csoport végeredménye: 1. Németország 7 pont, 2. Svájc 5, 3. Magyarország 3, 4. Skócia 1.

A Magyar Nemzet kiküldött tudósítója jelenti Stuttgartból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.