Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Győztes gól a hosszabbításban Varga drámája után, tovább él a remény az Eb-n!

Amikor Varga Barnabás elterült a földön és ponyvákkal eltakarva ápolták, a kétségbeesés lett úrrá a stuttgarti stadionban lévő ötvennégyezer emberen, és mindenki elfelejtette, hogy mi a tétje a Skócia–Magyarország meccsnek az Európa-bajnokságon. Aztán végtelennek tűnő néhány perc után Varga vastaps kíséretében, eszméleténél, még mindig takarásban hagyta el a pályát hordágyon, kórházba szállították. A meccs folytatódott, és a magyar válogatott csodát csinált: a hosszabbítás tizedik percében Csoboth Kevin élete legfontosabb góljával meglett az 1-0-s győzelem Skócia ellen. És ha jól alakulnak az eredmények, meglehet a továbbjutás is az Eb-n.

2024. 06. 23. 19:50
MIR_9296
Szoboszlai Dominik és Gulácsi Péter ünnepli a magyar válogatott drámai győzelmét Skócia ellen a hosszabbítás tizedik percében szerzett góllal az Eb-.n. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze két nullapontos válogatott volt a németországi Európa-bajnokság első két fordulója után: a már biztosan kiesett Lengyelország és a még továbbjutásban reménykedő magyar válogatott. csapata Svájctól 3-1-re, a házigazda németektől 2-0-ra kapott ki korábban, de a szerencsés körülményeknek köszönhetően akár három ponttal is továbbjuthat a nyolcaddöntőbe, tehát a skótok elleni győzelem sokat érhetett. Anyagilag is.

Skócia - Magyarország EURO - 2024 Rossi
Marco Rossi csapata győzelmi kényszer alatt lépett pályára Skócia ellen (Fotó: Mirkó István)

Ugyanakkor Steve Clark együttesének is nyernie kellett, ha tovább akart jutni: a skótok a németektől 5-1-re kikaptak, aztán Svájc ellen 1-1-es döntetlent értek el. Négy ponttal biztosan továbbjutnának, nem is kellene számolgatniuk, így őszinte meccsre volt kilátás, amelyen mindkét válogatott győzelemre játszik. Három órával a mérkőzés kezdete előtt beborult az ég Stuttgartban. A magyar szurkolók stadion felé vonuló menete alig több mint két órával a kezdés előtt értek az arénához rendőri felvezetéssel, és végül az eső elmaradt.

Marco Rossi két helyen változtatott a kezdőn

Marco Rossi már a meccs előtt jelezte, hogy szeretne frissíteni a csapaton, hiszen bő egy hét alatt harmadszor lép pályára a válogatott az Eb-n. Két olyan játékos is bekerült a skótok elleni kezdőbe , aki az előző két meccsen egy percet sem játszott. Az Izrael elleni felkészülési meccsen megsérült, de már felépült Callum Styles helyét vette át a középpálya közepén, pedig a 34 éves Fiola Attilát váltotta a védelemben. A meccs előtt edzést kihagyó viszont ott volt a kezdőben.

Így állt fel a magyar válogatott: Gulácsi – Botka, Orbán, Dárdai – Bolla, Schäfer, Styles, Kerkez – Sallai, Szoboszlai – Varga.

A hideg futkosott az ember hátán, ahogy a skótok előadták a Flower of Scotlandet a kezdés előtt, válaszul zúgott a Ria-ria-Hungária. Nyerni viszont a pályán kellett, nem a lelátón. 

Alacsony színvonal és kőkemény belépők

A kezdőrúgást a magyar válogatott végezte el, de meg kellett ismételni, mert Kerkez idő előtt az ellenfél térfelére rontott. Másodjára már nem volt ekkora a lendület, és az első negyedórában egyáltalán nem jellemezte a csapat játékát az a nagy elán, amivel legutóbb a németek elleni meccset elkezdte. A friss ember, Styles ráadásul a 18. percben máris sárgát kapott egy veszélyes becsúszás miatt.

A színvonal alacsony volt az első félórában, ellenben paprikás volt a hangulat. Szoboszlai beadása után Botka terült el a földön a skót tizenhatoson belül, de nem fújt a játékvezető és a VAR is hallgatott. 

Pár perccel később Sallai taposta meg az egyik skótot a földön, de már előtte vele szemben szabálytalankodtak. Kevés futball, sok keménykedés jellemezte a meccset. A skótok is faragtak rendesen, amiből a 41. percben ígéretes szabadrúgáshoz jutott a magyar csapat, Szoboszlai azonban némi meglepetésre lövés helyett beadott, Orbán pedig a felső lécre fejelte a labdát, de már lesről. Félidőben 0-0 volt az állás.

Szünet után folytatódott egymás rugdosása, miközben az volt az ember érzése, hogy ha holnapig játszanának, akkor sem lőne gólt egyik csapat sem. Pedig mindkettőnek óriási szüksége lett volna rá. 

Varga Barnabást ponyvákkal takarták el, nagy volt a baj

A 68. percben drámai pillanatok történtek Szoboszlai Dominik beadása után: Gunn kapus mindenkit letarolt középen, a saját csapattársát, Ralsont és Varga Barnabást is. Hárman terültek el a földön, de egyből látszott, hogy Varga húzta a legrövidebbet. A magyar játékosok rögtön ápolást kértek, kétségbeesett arcokat lehetett látni. A személyzet ponyvával takarta el Vargát, így nem lehetett látni, mi történik. Szoboszlai sürgette az orvosi csapatot, odament és húzta maga után a hordágyat, jelezve, hogy siessenek, baj van. Az embernek eszébe jutottak az előző Eb drámai pillanatai, amikor a dán Christian Eriksent hasonlóan eltakarták, és újra kellett éleszteni 2021-ben.

Skócia - Magyarország EURO - 2024
Szoboszlai sürgette az orvosi személyzetet Varga sérülése miatt (Fotó: Mirkó István)

Hála Istennek erre most nem került sor: Varga nem vesztette el az eszméletét, viszont nyakmerevítőt kapott, és természetesen egyből le kellett cseréni. érkezett a helyére, a VAR vizsgálta, hogy nem kell-e tizenegyest ítélni, de ez most senkit sem érdekelt. Vargát kórházba szállították, folytatódhatott a mérkőzés.

Mindent eldöntő magyar gól az utolsó pillanatokban

A végén kitámadtak a csapatok és több gólszerzési lehetőség volt, mint addig az egész meccsen. Szoboszlainak volt egy veszélyes lövése, a hosszabbításban pedig a csereként beállt Csoboth ziccerben a kapufát találta el. A skótoknak is volt lehetőségük, korábban egy tizenegyes elmaradását is számon kérték az argentin bírón. Úgy tűnt, hiába minden, de az utolsó pillanatokban, a hosszabbítás tizedik (!) percében elment a jobb szélen Sallai és a középre tett labdájára érkezett Csoboth, aki élete legfontosabb gólját lőtte, amivel a magyar válogatott 1-0-ra legyőzte Skóciát. Ezzel a Rossi-csapat a skótokat megelőzve a csoport harmadik helyén végzett, és három ponttal esélye lehet a nyolcaddöntőbe jutásra, ha a többi csoportban jól alakulnak az eredmények.

A csoport másik meccsén Németország ugyancsak a hosszabbításban szerzett góllal kiegyenlített Svájc ellen és az élen zárt.

Európa-bajnokság, A-csoport, 3. forduló:
Skócia–Magyarország 0-1 (0-0), Stuttgart, jv.: Tello (argentin). Gólszerző: Csoboth (90+10.)

Svájc–Németország 1-1 (1-0), Frankfurt, jv.: Orsato (olasz). Gólszerző: Ndoye (28.), illetve Füllkrug (90+2.)

A csoport végeredménye: 1. Németország 7 pont, 2. Svájc 5, 3. Magyarország 3, 4. Skócia 1.

A Magyar Nemzet kiküldött tudósítója jelenti Stuttgartból.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.