Élő közvetítés
Skócia
ÉLŐ
Magyarország
Svájc
ÉLŐ
Németország

Még nagyon sokba kerülhet Szoboszlaiéknak a buta hiba a végén Svájc ellen

Miután a magyar labdarúgó-válogatott 3-1-es vereséget szenvedett Svájc ellen az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában szombaton, máris lehet számolgatni, hogyan lehet még reálisan továbbjutni a nyolcaddöntőbe. Willi Orbán hibája a végén, és a kétgólos különbségű vereség még nagyon fájhat a csoportkör végén.

2024. 06. 16. 5:47
Magyarország Svájc foci Eb 2024
A magyar válogatott 3-1-re kikapott Svájctól az Eb-n. Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nulla ponttal állni egy meccs után nem jó, de nem is tragédia. Van még két mérkőzés, amelyeken javíthat csapata. Csakhogy látva a mieink Svájc elleni teljesítményét és mellé téve a németek 5-1-es gázolását Skócia ellen, van okunk az aggodalomra a soron következő szerdai mérkőzés előtt a házigazda ellen. Márpedig jól lehet, bravúrpontra lenne szükség Németország ellen a továbbjutáshoz.

Magyarország Svájc Szoboszlai Dominik foci Eb 2024
sem értette, mi történt (Fotó: Mirkó István)

A csoportok első két helyezettje kerül a nyolcaddöntőbe, és mellettük még a négy legjobb csoportharmadik. Négy pont elég lehet a továbbjutáshoz, három ponttal viszont már sok múlik a gólkülönbségen is. Emiatt pedig nagyon sokat számíthat még az, hogy Svájc nem „csak” 2-1-re, hanem 3-1-re győzte le a magyar csapatot , miután rossz helyre fejelte a labdát a 93. percben.

Ha a németek ellen a papírforma szerint pont nélkül maradunk, akkor már csak három pontot szerezhetünk az utolsó meccsen Skócia legyőzésével, viszont ebben az esetben a gólkülönbségünk nem biztos, hogy elég jó lesz ahhoz, hogy a harmadik helyezettek rangsorában továbbjutásra álljunk. 2016 óta bonyolítják le ebben a rendszerben az Eb-ket, azóta egyedül Ukrajna tudott továbbjutni három ponttal és negatív gólkülönbséggel (-1) a harmadik helyen 2021-ben. Jelenleg mi mínusz kettőn állunk, ami a németek ellen tovább nőhet, ha nem szerzünk bravúrpontot, így Skóciát nem biztos, hogy elég lenne simán csak legyőzni a sikerhez, lehet, hogy a gólkülönbség javítására is szükség lenne.

Három éve a franciák ellen jó volt a reakció

Marco Rossi ugyanakkor bízik a csapatában, és egyelőre nem a gólkülönbség miatt aggódik. A Svájc elleni vereség után felidézte, hogy az előző, 2021-es Eb-n Portugália ellen 3-0-s vereséggel kezdett a válogatott, aztán a franciák ellen bravúrdöntetlen következett, majd a németek ellen hat percen múlt a továbbjutás.

Nagy különbség, hogy akkor, abban a halálcsoportban senki sem várt semmit a magyar válogatottól, a Portugália elleni vereségnek sem olyan volt a hatása, mint most a Svájc elleninek. Ezúttal már vannak elvárások és a csoport sem annyira lehetetlen, mint három éve. Kérdés, hogy tud-e a csapat hasonlóan jól reagálni az első vereségre, mint 2021-ben.

Temetni még nem kell a válogatottat, az elmúlt két évben bőven rászolgált Marco Rossi együttese arra, hogy lehessen hinni benne. De most egy nagy dobásra lesz szükség szerdán Németország ellen Stuttgartban, mert a skótok ellen már késő lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.