Még nagyon sokba kerülhet Szoboszlaiéknak a buta hiba a végén Svájc ellen

Miután a magyar labdarúgó-válogatott 3-1-es vereséget szenvedett Svájc ellen az Európa-bajnokság csoportkörének első fordulójában szombaton, máris lehet számolgatni, hogyan lehet még reálisan továbbjutni a nyolcaddöntőbe. Willi Orbán hibája a végén, és a kétgólos különbségű vereség még nagyon fájhat a csoportkör végén.

2024. 06. 16. 5:47
Magyarország Svájc foci Eb 2024
A magyar válogatott 3-1-re kikapott Svájctól az Eb-n. Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nulla ponttal állni egy meccs után nem jó, de nem is tragédia. Van még két mérkőzés, amelyeken javíthat Marco Rossi csapata. Csakhogy látva a mieink Svájc elleni teljesítményét és mellé téve a németek 5-1-es gázolását Skócia ellen, van okunk az aggodalomra a soron következő szerdai mérkőzés előtt a házigazda ellen. Márpedig jól lehet, bravúrpontra lenne szükség Németország ellen a továbbjutáshoz.

Magyarország Svájc Szoboszlai Dominik foci Eb 2024
Szoboszlai Dominik sem értette, mi történt (Fotó: Mirkó István)

A csoportok első két helyezettje kerül a nyolcaddöntőbe, és mellettük még a négy legjobb csoportharmadik. Négy pont elég lehet a továbbjutáshoz, három ponttal viszont már sok múlik a gólkülönbségen is. Emiatt pedig nagyon sokat számíthat még az, hogy Svájc nem „csak” 2-1-re, hanem 3-1-re győzte le a magyar csapatot , miután Willi Orbán rossz helyre fejelte a labdát a 93. percben.

Ha a németek ellen a papírforma szerint pont nélkül maradunk, akkor már csak három pontot szerezhetünk az utolsó meccsen Skócia legyőzésével, viszont ebben az esetben a gólkülönbségünk nem biztos, hogy elég jó lesz ahhoz, hogy a harmadik helyezettek rangsorában továbbjutásra álljunk. 2016 óta bonyolítják le ebben a rendszerben az Eb-ket, azóta egyedül Ukrajna tudott továbbjutni három ponttal és negatív gólkülönbséggel (-1) a harmadik helyen 2021-ben. Jelenleg mi mínusz kettőn állunk, ami a németek ellen tovább nőhet, ha nem szerzünk bravúrpontot, így Skóciát nem biztos, hogy elég lenne simán csak legyőzni a sikerhez, lehet, hogy a gólkülönbség javítására is szükség lenne.

Három éve a franciák ellen jó volt a reakció

Marco Rossi ugyanakkor bízik a csapatában, és egyelőre nem a gólkülönbség miatt aggódik. A Svájc elleni vereség után felidézte, hogy az előző, 2021-es Eb-n Portugália ellen 3-0-s vereséggel kezdett a válogatott, aztán a franciák ellen bravúrdöntetlen következett, majd a németek ellen hat percen múlt a továbbjutás.

Nagy különbség, hogy akkor, abban a halálcsoportban senki sem várt semmit a magyar válogatottól, a Portugália elleni vereségnek sem olyan volt a hatása, mint most a Svájc elleninek. Ezúttal már vannak elvárások és a csoport sem annyira lehetetlen, mint három éve. Kérdés, hogy tud-e a csapat hasonlóan jól reagálni az első vereségre, mint 2021-ben.

Temetni még nem kell a válogatottat, az elmúlt két évben bőven rászolgált Marco Rossi együttese arra, hogy lehessen hinni benne. De most egy nagy dobásra lesz szükség szerdán Németország ellen Stuttgartban, mert a skótok ellen már késő lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.