Botrány Romániában az olimpiai formaruha, a székely divattervező munkája miatt

Kitört a botrány a román olimpikonok székely divattervező alkotta formaruhái körül. Ezekben az Oláh Gyárfás által tervezett szettekben vonulnak fel Románia olimpikonjai a párizsi játékok megnyitóján – írja a Krónika erdélyi hírportál. Novák Eduárd korábbi sportminiszter szerint a sportolók jobbat érdemelnének, Mihai Covaliu, a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) elnöke szerint viszont „napszúrást kaphatott”.

2024. 07. 18. 9:01
Ezekben az Oláh Gyárfás által tervezett szettekben vonulnak fel Románia olimpikonjai a párizsi játékok megnyitóján Forrás: FOTÓ: ROMÁN OLIMPIAI- ÉS SPORTBIZOTTSÁG
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) hétfőn a közösségi oldalán mutatta be az enyhe piros beütéssel sötétkék, fehér és sárga színekben pompázó formaruhákat, amelyeket a július 26. és augusztus 11. között zajló párizsi játékok megnyitóján viselnek majd a román sportolók. A székelyföldi származású, Újtusnádon született Oláh Gyárfás divattervező és szobrászművész által megálmodott, a Pandora Prod által legyártott öltözék koncepcióját a COSR leírása szerint az olimpia jelszava, az „egység a sokszínűségben” ihlette, és az olimpikonok személyiségét, tehetségét és szellemiségét hivatott „ünnepelni”.

Románia, román
A román sportolók formaruhája. Forrás: Román Olimpiai- és Sportbizottság

A hivatalos öltözék nem nyerte el mindenki tetszését, és többen hangot is adtak ellenérzéseiknek, köztük a hatodik paralimpiai játékokra készülő Novák Eduárd csíkszeredai kerékpáros. Románia korábbi sportminisztere közösségi oldalán posztolt bejegyzésében felvételeket tett közzé Olaszország, az Egyesült Államok, Magyarország olimpikonjainak a formaruháiról, amelyek szerinte minőségi anyagok, amelyeket az egyszerűség és elegancia jellemez. Novák Eduárd elismerte, természetesen ízlés kérdése a ruházat megítélése, és tudatában van annak, hogy minden tervezőnek megvan a saját személyes látásmódja a műveiről.

Novák Eduárd nem elégedett

– De ebben a kontextusban úgy vélem, hogy Románia többet és jobbat tehetett volna azoknak a sportolóinknak a megítélése érdekében, akik büszkén fogják képviselni az országot Párizsban – írta a 2021-es tokiói paralimpiai játékok 4000 méteres egyéni üldözéses futamában ezüstérmet, a 2012-es londoni játékokon egy arany- és egy ezüstérmet, négy évvel korábban Pekingben pedig ezüstérmet szerzett kerékpározó.

A volt sportminiszter egyúttal azt is elmondta, hogy kritikáinak közzététele után telefonon felhívta Mihai Covaliu, a Román Olimpiai- és Sportbizottság (COSR) elnöke – olimpiai bajnok kardvívó –, aki közölte vele, hogy véleménye szerint Novák „napszúrást kaphatott”.

A Krónika teljes cikke ITT olvasható el.

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.