Megnyitóünnepség: magyarázkodik és bocsánatot kér a NOB

A párizsi olimpia szervezőbizottsága magyarázkodik a megnyitóünnepség miatt, s azt bizonygatja, nem állt szándékukban senkit sem megbántatni. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság rövid közleményben reagált minderre, s a süket dumát kihagyva mindebből a bocsánatkérésre összpontosít. Az utolsó vacsora megakadt az LMBTQ-lobbi torkán.

2024. 07. 29. 6:43
BACH, Thomas
Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke beszél a testület végrehajtó bizottsági ülésén Párizsban Fotó: MTI/AP/Reuters pool/Kai Pfaffenbach
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Úgy képzeltük el az ünnepséget, hogy bemutassuk országunk értékeit és elveit, ezért nagyon elkötelezett üzenetünk van. Csodálatos és látványos ceremóniát ígértünk, de erős üzeneteket is küldünk a párkapcsolatról, a nőkről… Valóban népszerűsíteni akartuk a francia nőket és a szerelmet. Az volt az ötletünk, hogy reflexiót váltsunk ki, a lehető legerősebb üzenetet. A NOB-bal együtt dolgoztunk az irányelveinken, a témán és azokon az üzeneteken, amelyeket át akartunk adni a ceremónia során – Tony Estanguet, a 2024-es párizsi olimpia szervezőbizottságának elnöke így magyarázkodott az olimpia megnyitóünnepségét ért rengeteg bírálat hatására.

NOB, megnyitó ünnepség, bocsánatkérés, Olimpia 2024
Az utolsó vacsora kigúnyolása a párizsi olimpia megnyitóünnepségén. Fotó: X

Mindezt beismerésnek is tekintjük. Igenis, Az utolsó vacsora kigúnyolásával a hagyományos értékek kifigurázása volt a cél. Ezek után a szervezőbizottság bocsánatkérése, miszerint senki sem akartak megbántani, kissé hiteltelen.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a mellébeszélésből nem is kért, vasárnap esti közleményében csupán a lényegre, a bocsánatkérésre összpontosított.

A NOB tudomásul vette és üdvözli a Párizs 2024 Szervezőbizottságának megnyitóünnepséggel kapcsolatos magyarázatát. A napi sajtó-összefoglalójában a szervezőbizottság azt hangoztatja, nem állt szándékában, hogy tiszteletlenséget mutasson bármely vallási csoporttal vagy hittel szemben. Megismételték, hogy a szándékuk éppen ennek az ellenkezője volt, toleranciát és közösséget akartak mutatni. A szervezőbizottság azt is kifejezte, ha bárkit is megsértettek bizonyos jelenetekkel, az egyáltalán nem volt szándékos, és ezért bocsánatot kérnek

– áll a NOB-nak az X-en is posztolt közleményében.

Mondhatnánk, a dolog ezzel el van intézve. Azért persze a NOB felelősségét se vessük el, a szervezőbizottság nem dolgozhat függetlenül, a patinás szervezet vezetői pontosan tudták, hogy mi készül.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.