idezojelek

Miért nem a Mona Lisa?

Nem is kérdéses, a franciák az olimpia megnyitóünnepségén túllőttek a célon Az utolsó vacsora profanizálásával.

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós
Cikk kép: undefined
Fotó: Europress/AFP/Antoine Boureau

Egy nap kellett hozzá, de felocsúdott a világ. Mi sem természetesebb, hogy a liberális véleménydiktárok Macron elnökkel az élen az utánozhatatlan francia művészet újabb zseniális megnyilvánulásaként akarják lenyomni a torkunkon a különben is bizarr és megosztó olimpiai megnyitóünnepség provokatív aktusát, Az utolsó vacsora LMBTQ-parafrázisát, ám a kicsit is jóízlésű emberek gyomra nem veszi be az újabb gátlástalan gyalázkodást.

A francia püspöki kart és több francia konzervatív értelmiségit követve a világ számos pontjáról érkeznek a felháborodott reakciók, még a világpolitikában befolyásos üzletember, Elon Musk sem rejtette véka alá a véleményét: „Ez rendkívül tiszteletlen volt a keresztényekkel szemben”.

Csak az olaszok hallgatnak, érthetetlenül.

Egy olasz reneszánsz művész olaszországi alkotása. Hogy kerül az olasz csizma az asztalra, mit keresett egyáltalán Az utolsó vacsora a párizsi olimpia megnyitóünnepségén?

Ha már a vitatott nemi identitásáról is ismert Leonardót tűzték zászlajukra: miért nem a Louvre-ban látható Mona Lisából űztek gúnyt a ferde hajlamú francia impresszáriók? Miért nem érték be azzal, hogy megúsztatták a titokzatos mosolyú hölgy replikáját a Szajnában? Miért nem a Mona Lisát maszkírozták drag queenné (vagy mi a nátha ez az új őrület)?

Ha mondjuk Munkácsy Krisztus-trilógiája esne ehhez hasonló becstelen blaszfémia áldozatául, remélem, a magyar tiltakozás nem állna meg a Déri Múzeum igazgatójának rosszallásánál. Olaszország azonban hallgat.

Hiába költöttek rá egy vagyont és szánták a franciák a gloire egyik megnyilvánulásának az olimpián: vasárnap reggeli hír szerint a Szajnában mégsem lehet nyílt vízi versenyeket rendezni. Persze hogy nem…

Árad a mocsok.

VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Az unió átfogó reformra szorul

Ambrus-Jobbágyi Zsófia avatarja
Ambrus-Jobbágyi Zsófia

A gyűlölet visszakúszott Európába

Jeszenszky Zsolt avatarja
Jeszenszky Zsolt

Putyin az új Hitler? (1. rész)

Ágoston Balázs avatarja
Ágoston Balázs

Százezrek a romok alatt

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.