„Ő beletette a munkát” – francia hadüzenet Milák Kristófnak az olimpián

Ma megkezdi szereplését a párizsi olimpián Milák Kristóf a fő számában, 200 pillangón, amelyben a hazaiak kedvence, Léon Marchand lesz a legnagyobb ellenfele. A 22 éves francia klasszis 400 vegyesen már győzött, mi több: a szakértők szerint is lenyűgöző teljesítménye egyfajta hadüzenet volt Miláknak. Hosszú Katinka úgy fogalmazott, látszik, hogy Marchand beletette a munkát az olimpiai felkészülésbe.

2024. 07. 30. 7:27
MARCHAND, Léon
A francia Leon Marchand ünnepel, miután megnyerte a férfi 400 méteres vegyesúszás döntõjét a 2024-es párizsi nyári olimpián a Párizs melletti Nanterre-ben lévõ Paris La Défense Arénában 2024. július 28-án. Fotó: MTI/AP/Martin Meissner
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Léon Marchand óriási fölénnyel szerezte meg az aranyérmet 400 vegyesen vasárnap a párizsi olimpián, tönkreverte a mezőnyt, és lényegében csak a saját világcsúcsával volt versenyben, amelytől végül azonban elmaradt. Ettől függetlenül lenyűgöző volt Bob Bowman tanítványának a teljesítménye, amelyben az igazi hadüzenet az utolsó forduló volt Milák Kristóf számára a 200 pillangóra nézve.

MARCHAND, Léon
Léon Marchand és Milák Kristóf pillangón csapnak össze. Fotó: EPA/Martin Meissner

A 400 vegyes utolsó ötven méterén ugyanis Marchand képes volt arra, hogy 13 métert delfinezzen a forduló után a víz alatt. A szabály 15 métert enged meg, de az, hogy az utolsó hosszon valaki ilyen hosszan képes legyen a víz alatt maradni, az egészen elképesztő tüdőkapacitásról és állóképességről árulkodik. Milák esetében pedig az elmúlt egy év hányatott felkészülése miatt épp ez utóbbi, az állóképesség okozza a legnagyobb bizonytalanságot.

– Ő beletette a munkát – jelentette ki Marchand-ról a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka, aki az Eurosport szakértőjeként dolgozik az olimpia alatt. – És ez kőkemény, mindennapos munka, hogy a fordulót így meg tudja csinálni oxigénhiányos állapotban 350 méter úszás után.

A francia már fellélegezhetett

Ha valaki, akkor a női 400 vegyes korábbi világcsúcstartója tudja, mit beszél. Hosszú bár Milákra nem tért ki, de szavai hallatán egyből az a kérdés vetődik fel az emberben, hogy vajon ő is beletette-e a munkát. Ez az, amit jelenleg senki sem tud biztosan rajta kívül, még az edzője, Virth Balázs sem, hiszen Milák a sajtóba eljutott hírek alapján „hol volt, hol nem volt” játékot csinált az edzéslátogatásokból. Az, hogy eközben egyénileg mit csinált, hogyan készült, az csak a versenyeken derül majd ki az eredményeiből.

– Azzal, hogy Léon így tudta hozni a papírformát, most már fellélegezhet – vélekedett Hosszú. – Már élvezheti az olimpiát egy arannyal a zsebében. Hogy nem jött össze a világcsúcs? Úgy gondolom, hogy Léon ennél jobb formában van, lehetett volna ez világcsúcs is. Lehet, hogy nem elég mély a medence.

MARCHAND, Léon; FOSTER, Carson
A francia klasszis egy aranyat már szerzett a párizsi olimpián. Fotó: EPA/Matthias Schrader

Hosszú Katinka arra utalt, hogy a párizsi medence mélysége kisebb a megszokottnál, emiatt alapvetően gyengébb időeredmények születnek. Erre mondják a szakértők, hogy „nem elég gyors a medence”.

Ki a jobb, Milák vagy Marchand?

Marchand 200 pillangón világbajnok, a tavalyi fukuokai vb-n ő foglalta el Milák trónját az első nagy versenyen, amelyet a magyar klasszis kihagyott. A szám világcsúcstartója ugyanakkor továbbra is Milák Kristóf, aki eddig nyolcszor úszott jobbat Marchand egyéni rekordjánál. A bizonytalanságot az szüli, hogy a tavalyi ob óta nem láttuk igazán nagyot úszni (1:53-on belül), ellenben az elmúlt két évben a francia rengeteget fejlődött.

A 200 pillangó kettejük nagy csatája lehet, az előfutamok kedden 11 órakor kezdődnek az olimpián.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.