Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Szükség van az olimpián a vb-n mellőzött veterán centerre

Varga Zsolt, a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette a párizsi olimpiára utazó tizenhárom fős csapatot. Varga Dénes ötödik olimpiájára készülhet, s visszakerült a keretbe Hárai Balázs, aki az idei vb-n kimaradt a csapatból. Hárai a negyedik olimpiájára készülhet, végre talán meglesz a neki még hiányzó arany.

2024. 07. 05. 13:31
HÁRAI Balázs, Varga Zsolt, Kovács Péter, magyar vízilabda-válogatott, világbajnokság, Doha, dohai vb, Európa-bajnokság, kerethirdetés
Zágráb, 2024. január 14. Hárai Balázs (b) és a horvát Ante Vukicevic a férfi vízilabda Európa-bajnokság elõdöntõjében játszott Magyarország - Horvátország mérkõzésen a zágrábi Mladost uszodában 2024. január 14-én. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megfelelve a NOB által kitűzött határidőnek, a férfiválogatott szövetségi kapitánya kihirdette a párizsi olimpiára utazó tizenhárom fős csapatot. A kapuban és Bányai Márk, klasszikus centerként Hárai Balázs, a balkezesek oldalán és kapásoldalon Vigvári Vince és Manhercz Krisztián, védőként és bevethető centerként Angyal Dániel, Jansik Szilárd és Molnár Erik, valamint szintén több poszton használható all-rounderként és Fekete Gergő alkotja majd a csapatot, amelyben tizenegy fukuokai világbajnok kapott helyet.

 Varga Zsolt kapitány kijelölte a 13 fős férfi vízilabda-válogatottat, mely Párizsban az olimpiai aranyért száll harcba. Forrás: Waterpolo.hu

A keret érdekessége, hogy visszakerült a csapatba Hárai Balázs. A Pufi becenevű center nem volt tagja a válogatottnak a tavaly Fukuokában és az idén februárban Dohábam rendezett világbajnokságon sem. Az idei vb-n Német Toni és Kovács Péter volt a két center, az olimpiára egyikük sem utazhat.

Hárai Balázs tagja volt már a 2013-ban világbajnok csapatnak is, s a negyedik olimpiájára készülhet, aranyérme nincs, Tokióban bronzérmet szerzett a magyar válogatott.

Varga Zsolt csak az edzések alapján döntőtt

– Vannak előnyei és hátrányai is, hogy ilyen korán meg kell adni a névsort. A hátránya, hogy egyetlen hivatalos mérkőzés és több kétkapus edzés alapján kellett döntenem, az előnye viszont, hogy mostantól mindenki az olimpiára koncentrálhat, és a jövő heti Domino Trans-kupán a mérkőzéseken már a tizenhárom utazó játszik, ami könnyebbé teszi a játék formálását – mondta a csapathirdetés kapcsán Varga Zsolt, a férfiválogatott szövetségi kapitánya.

A párizsi olimpia előtt külünösen nehéz volt a döntést meghoznia, mert a korábbi tizenöttel szemben csupán tizenhárom játékost lehet nevezni.

 

Varga Dénes ötödször

A csapatban Varga Dénes párizsi szereplésével beállítja Gyarmati Dezső (1948–1964), Benedek Tibor (1992–2008) és Kásás Tamás (1996–2012) magyar csúcsát, hiszen ez lesz az ötödik olimpiája.

A jelenlegi gárdából Dumi az egyetlen, aki már állt a dobogó tetején, még 2008-ban). Hárai Balázs negyedszer, Vámos Márton, Zalánki Gergő és Manhercz Krisztián harmadszor vehet részt ötkarikás játékokon – ugyanakkor öt olimpiai újoncot avatunk Párizsban: Molnár Erik, Nagy Ádám, Fekete Gergő, Vigvári Vince és Bányai Márk először lakhat a faluban. Edzőként szintén debütál Varga Zsolt, aki 24 év után tér vissza az ötkarikás forgatagba, miután játékosként három alkalommal (1992, 1996, 2000) volt részese a nagy utazásnak.

Tartalékként a kerettel edz a továbbiakban is Kovács Péter és Vigvári Vendel, valamint Szakonyi Dániel – sérülés esetén ugyanis július 26-áig engedélyezett a csere. A csapat jövő héten csütörtöktől szombaton a Domino Trans-kupán szerepel a Margitszigeten, ahol a francia, az olasz és a japán válogatottal mérkőzik, aztán az olaszokkal készül Szicílián és a spanyolokkal Barcelonában, majd július 25-én indul Párizsba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.