Erdei Zsolt elmondta, szerinte Hámori Luca nyerhet-e Helif ellen

A párizsi olimpia női ökölvívótornáján Hámori Luca a program szerint ma 17.22-kor lép a ringbe az algériai Imane Helif ellen a négy közé jutásért. Sokakkal együtt a korábbi profi világbajnok Erdei Zsolt is furcsállja, hogy versenyzőnknek egy biológiai értelemben vett férfi ellen kell küzdenie, de szerinte Hámori nyerhet Helif ellen.

2024. 08. 03. 13:11
Hámori Luca kőkemény meccs elé néz Fotó: Illyés Tibor
Hámori Luca kőkemény meccs elé néz Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzetközi Boksz-szövetség (IBA) versenyein Imane Helif nem indulhat, tavaly így döntött a szervezet, mert a 25 éves algériainak a vizsgálatok szerint a férfiakra jellemző XY kromoszómái vannak. Az olimpia ökölvívótornáját azonban a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendezi, amely zöld utat adott Helifnek és egy tajvani versenyzőnek, aki hasonló helyzetben van, mint az algériai; s mindez világméretű tiltakozást váltott ki. Ám Hámori Luca kiáll Helif ellen.

Hámori Luca, Iman Helif
Hámori Luca kiáll Helif ellen Fotó: Facebook/Magyar Ökölvívó-szakszövetség

Az olimpiai bronzémes Erdei Zsolt, korábbi félnehézsúlyú és cirkálósúlyú profi világbajnok is úgy véli, Imane Helifnek nincs keresnivalója a nők mezőnyében.

– Mozgáskoordinációban, izomerőben, alkati felépítés dolgában és főleg ütőerőben óriási az előny Helif oldalán. A múltban a mindenkori nemzetközi bokszszövetséget kárhoztatták az olimpiai élet vezetői, mert bíráskodási anomáliák merültek fel, most viszont a NOB szolgáltat támadási felületet ezzel a genderüggyel. Ezzel együtt sem írnám le Lucát, sohasem láttam még ilyen összeszedetten versenyezni, ütései kivétel nélkül a helyükön vannak. Ha nagyon sokszor mozog el riválisa elöl, és elkerüli a jelentős ütéseket, képes arra, hogy nyerjen – mondta Erdei Zsolt a Ripostnak.

Csötönyi Sándor a honi ökölvívó-szövetség örökös tiszteletbeli elnöke egyetlen szóval jellemzi a botrányt: „Gyalázat!” Szerinte Hámori Luca nagyon nehéz összecsapás elé néz, de azt nem gondolja, hogy komolyabb sérülés érheti a találkozó során.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.