Hámori Luca ha veszít, akkor is megkaphatja azt a pénzt, amit az olimpiai bajnokok

A Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) az olimpiai bajnokoknak járó 50 000 dollár pénzjutalmat folyósítja az olasz Angela Carini számára, aki a női ökölvívótornán 46 másodperc alatt veszített a megkérdőjelezett nemi hovatartozású algériai Imane Helif ellen. Helif ma a négy közé jutásért Hámori Luca ellen lép a ringbe. Amennyiben versenyzőnk veszítene, ő is megkaphatja az 50 ezer dollárt.

2024. 08. 03. 10:46
Hámori Luca szombaton ringbe lép az algérai ellen Forrás: Facebook/Magyar Ökölvívó-szakszövetség
Hámori Luca szombaton ringbe lép az algérai ellen Forrás: Facebook/Magyar Ökölvívó-szakszövetség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz irányítású Nemzetközi Bokszszövetség (IBA) a tavalyi női vb-n nem engedte indulni Imane Helif algériai versenyzőt, akinek a tesztoszteronszintje a teszteken a férfiakét nem érte el, de jóval magasabb volt, mint a nőknek. Ugyanakkor a férfiakra jellemző XY-kromoszómával rendelkezik. Az IBA azonban hadilábon áll a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal, amely a saját hatáskörébe vonta a párizsi ökölvívótorna lebonyolítását, és zöld utat adott Helifnek. Aki a 66 kilogrammos súlycsoportban a nyolc között ma Hámori Luca ellen lép ringbe.

Hámori Luca itt még a tatai edzőtáborban Fotó: Illyés Tibor
Hámori Luca itt még a tatai edzőtáborban Fotó: Illyés Tibor

Az IBA ellenzi Imane Helif olimpiai részvételét

Az IBA ezzel határozottan nem ért egyet, az elnöke, az orosz Umar Kremlev pedig meglepőt lépett. Az olasz Angela Carini számára, aki brutális ütéseket beszedve 46 másodperc alatt veszített Imane Helif ellen, az IBA 50 ezer dollárt utal át, az edzője és az olasz szövetség pedig egyaránt további 25 ezret kap. Az IBA ezeket az összegeket az olimpiai bajnoki cím mellé folyósítja.

– Nem tudtam nézni Angela a könnyeit. Nem vagyok közömbös az ilyen helyzetek iránt, és minden versenyzőt megvédünk. Nem értem, miért ölik meg a női bokszot… Csak arra jogosult sportolóknak lenne szabad a ringbe lépni, a biztonság végett is – mondta Umar Kremlev.

A Nemzetközi Bokszszövetség több mint hárommillió dollárt oszt ki

Bár az olimpiai tornát nem az IBA rendezi, 3,12 millió dollár pénzdíjat oszt ki. Minden párizsi aranyérem 100 ezer dollárt ér, ebből az összegből a sportoló 50 ezret, a nemzeti szövetsége 25 ezret és az edzője is 25 ezret kap. Az ezüstéremért 50 ezer dollár jár, itt 25 ezer, 12 500, 12 500 a leosztás. A bronzérem összesen 25 ezer, az ötödik hely 10 ezer dollárt fizet a hét férfi és a hat női súlycsoportban.

A női tornán Imane Helif mellett egyébként van még egy megkérdőjelezett nemi hovatartozású versenyző, a tajvani  Lin Ju-ting, aki súlycsoportjában szintén bejutott a legjobb nyolc közé. Az ő „áldozata” egy bolgár versenyző volt, aki szintén megkapja az olimpiai bajnoknak járó 100 ezer dollárt. S ez alapján nyilván Hámori Luca is, de ő természetesen nem akar áldozat lenni, határozottan leszögezte, hogy nyerni akar.

 

Angela Carini a Gazetta dello Sport lapnak nyilatkozva egyébként a hét végén azt mondta, bocsánatot kér, amiért a mérkőzése után a kemény szavaival megbántotta Helifet, mert ő is a kialakult helyzet áldozata, aki szintén csak bokszolni akart, a felelősök azok, akit ezt engedik neki. Az olasz versenyző azt is elmondta, ha újra találkozna Heliffel, akkor megölelné.

FRISSÍTÉS!

 

Az alábbi, korábban készült videóból megtudhatjuk, Hámori Luca

 - mit tenne meg, ha összejönne egy olimpiai érem 
- mit csinál a meccsek előtti napon 
- mi a kedvenc étele
- ki a példaképe 
- hogyan reagál a kommentekre

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.