Bokszbotrány: Imane Helif gyerekkori fotóival akarják bizonyítani, hogy ő igenis nő

Áll a bál a párizsi olimpián, miután a női ökölvívótornán a 66 kilogrammos súlycsoportban az algériai Imane Helif a 16 között negyvenhat másodperc alatt nyert az olasz Angela Carini ellen. Helif a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) versenyein nem indulhat, mert biológiailag nem minősítették nőnek, az ötkarikás játékokat viszont a Nemzetközi Olimpiai Bizottság rendezi, amely zöld utat adott a versenyzőnek. A Helif oldalán állók többek között a bokszoló gyerekkori fotóival akarják bizonyítani, hogy ő igenis nő.

2024. 08. 02. 12:04
Imane Khelif gyerekként és most
Forrás: X/Sulaiman Ahmed
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több cikkben is foglalkoztunk a párizsi olimpián tegnap kirobbant botránnyal: túlzás nélkül világméretű tiltakozást váltott ki a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség biológiai tesztjen fennakadt Imane Helif szereplése. Helif következő ellenfele ráadásul egyébként a magyar Hámori Luca lesz, aki elmondta, bátran néz a kihívás elébe. Az interszexuális sportolók jogi helyzete mindenesetre megoldás után kiált.

Paris 2024 Olympic Games - Boxing
Imane Helif (jobbra) gyorsan elbánt olasz ellenfelével Fotó: EPA/Yahya Arhab

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság kiáll a döntése mellett, hogy Imane Helif jogosan van ott az olimpián, de ezt nagyon sokan másképp látják.

Ami a Imane Helif mellett állókat illeti, egy neves újságíró, az X-en 571 ezer követővel rendelkező Sulaiman Ahmed a sportoló gyerekkori fotóival kívánja bizonyítani, hogy Helif igenis nő.

Ám akármilyen aranyos kislány is volt, az olimpiai indulásáról a döntést nem ez alapján kellene meghozni. Ami jelenleg tény: a tesztoszteronszintje a férfiakét nem éri el, de jóval magasabb, mint a nőknek. Ugyanakkor a férfiakra jellemző XY-kromoszómával rendelkezik.

Imane Helif röviden posztolt

Imane Helif az Instagram-oldalán annyit posztolt: „Alhamdulillah”, aminek a szó szerinti fordítása az, hogy minden dicséret Allahot illeti. Mellé pedig angolul odaírta, hogy megvan az első győzelme.

Mit tehetnénk hozzá, a holnapi, Hámori Luca elleni meccse előtt? Reméljük, hogy Imane Helifnek a tegnapi volt az utolsó győzelme is. 

A Magyar Olimpiai Bizottság az ügyben ma közleményt adott ki:

„A MOB elnöke haladéktalan egyeztetést kezdeményezett a NOB sportigazgatójával a helyzet tisztázása érdekében. Ugyancsak egyeztetünk az Olasz Olimpiai Bizottság vezetőségével, és más, a sportágban érintett nemzeti olimpiai bizottságokkal. Nemzeti olimpiai bizottságként tiszteletben tartjuk a Nemzetközi Olimpiai Bizottság szabályait, ugyanakkor kiállunk a női sportolók esélyegyenlősége és a tisztességes verseny mellett” – áll a közleményben.

FRISSÍTÉS!

FRISSÍTÉS 2.!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.