Orosz Pál: Nyerni akarunk a Tottenham ellen is

Pénteken a monacói sorsolással vette kezdetét az UEFA által megreformált Európa-liga főtáblájának története. A Ferencváros számára nem lesz egyszerű a menetelés a szeptember végétől január végéig tartó sorozatban: itthon a Tottenham, az AZ, a Malmö és a Nice, idegenben pedig az Eintracht Frankfurt, a PAOK, a Dinamo Kijev és az Anderlecht lesz a magyar bajnok ellenfele. A Fradi vezérigazgatója, Orosz Pál szerint a vágyott nagy csapatok mellett lesz több pikáns összecsapás is, a zöld-fehérek vezetőedzője, Pascal Jansen úgy véli, a sors akarta azt, hogy összekerüljenek a volt csapatával, míg Dibusz Dénes bátor kijelentést tett, szerinte minden ellenfél ellen szerez az FTC pontot vagy pontokat.

2024. 08. 30. 19:19
Orosz Pál büszke a Fradira, hogy zsinórbanhatodszor is főtáblás egy nemzetközi kupasorozatban Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha nem hasonlítható össze a Bajnokok Ligája főtáblájára való jutásért kapható összeggel, azért a Ferencváros már azzal is jelentős pénzhez jutott – az El-ben a csoportkörbe jutásért minden együttes 4,31 millió eurót kap –, hogy immár negyedik alkalommal bekerült az Európa-liga főtáblájára. Ráadásul ez az összeg jelentősen növelhető, ugyanis minden győzelemért 450 ezer eurót, a döntetlenért 150 ezret kapnak az együttesek. A Fradinak nem lesz egyszerű dolga megtömni a pénztárcáját az előtte álló nyolc meccsen, ugyanis itthon a Tottenham, az AZ, a Malmö és a Nice, idegenben pedig az Eintracht Frankfurt, a PAOK, a Dinamo Kijev és az Anderlecht lesz a magyar bajnok ellenfele. Tény, kaphatott volna az FTC nehezebb sorsolást is, ám egyik ellenfél sem a biztosan legyőzendő kategória a zöld-fehérek számára.

Orosz Pál úgy véli, bárkit, még a Tottenhamot is legyőzheti a Ferencváros (Fotó: Mirkó István)

Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója szerint nehéz sorozat előtt áll a csapat az Európa-ligában, de ahogy fogalmazott, ezt akarták. Kijelentette, nagyon nagy dolog a klub életében, hogy sorozatban hatodszor főtáblás, és a tavalyi Konferencialiga után idén ismét az Európa-ligában szerepelhet. Hozzátette, a Borac Banja Luka elleni vártnál nehezebb továbbjutást árnyalja, hogy a harmadik számú sorozatban az előző két kiírásban döntős Fiorentina is nagyon nehezen jutott be éppen a Puskás Akadémia ellen, így természetes, hogy az El selejtezőjében is vannak ilyen nehéz meccsek.

– Nagy csapatokat is kaptunk, ott van a Tottenham Hotspur, az Eintracht Frankfurt, de van egy pikantériája, hogy az AZ Alkmaart is megkaptuk, mert onnan jött a vezetőedzőnk, Pascal Jansen. Nehéz sorozat lesz, de ezt akartuk. Nagy meccs lesz a Tottenham ellen, nem minden nap érkezik Magyarországra csúcscsapat a Premier League-ből, ez egy óriási felmérő sportszakmailag. Helyén kell tudni kezelni az erőviszonyokat, nem mi vagyunk az esélyesei a mérkőzésnek, de tisztességgel fel fogunk készülni, és nyerni akarunk egy Tottenham ellen is – fogalmazott Orosz Pál.

A kettős terheléssel kapcsolatban úgy fogalmazott, biztosan többletfeladatot ró a csapatra, azonban úgy vélte, ez egy futballcsapat, amelynek futballoznia kell, ezért örülnek, hogy az eddigi hat helyett nyolc meccs vár a Ferencvárosra a főtáblára jutással. Nem titkolja, tovább szeretnének jutni, azaz nem az a céljuk, hogy itt játszogassanak, hanem hogy továbbjussanak. Nem zárta ki, hogy lehet még változás a keretben – lapunk megírta, a hétvégén mutatják be a svájci Lausanne-tól érkező 191 centis, ballábas belső védőt, Szalai Gábort –, de konkrétumot nem említett.

Pascal Jansen hollandia Európa-liga alapszakasz a Ferencváros vezetőedzőjeként
Volt klubja, a holland AZ ellen nagyon készül a Fradi vezetőedzője (Fotó: Nemzeti Sport/Török Attila)

A Fradi holland vezetőedzője, Pascal Jansen nagyon nagy sikernek tartja, hogy a zöld-fehérek neve is ott van az El-főtáblán szereplő csapatok között. Nem titkolja, alaposan megszenvedtek mindezért, és azt sem, számára lesz egy különleges összecsapás is a megújult csoportkörben.

– Van néhány érdekes csapat, egy ki is emelkedik közülük, tudjuk, kire gondolok, az AZ Alkmaarra. Ez egy olyan dolog, amelynek meg kellett történnie, nem lehetett másképp. Boldog vagyok, hogy ezt a találkozót hazai pályán, a saját szurkolóink támogatása mellett játszhatjuk le. Jó, hogy mi is részesei lehetünk ennek az új lebonyolítási rendszernek. Nagyon várjuk már ezt a kihívást – mondta el a fradi.hu érdeklődésére Pascal Jansen.

Az FTC csapatkapitánya Dibusz Dénes – aki igencsak kemény véleménnyel volt a bosnyák bajnok elleni teljesítményükről – merészen fogalmazott, amikor kifejtette, bárki ellen képesek lehetnek pontot, vagy akár pontokat szerezni.

Dibusz szerint a Fradi valamennyi ellenfelétől pontokat szerezhet az El-főtáblán (Fotó: Polyak Attila)

– A repülőről leszállva néztük a sorsolást, hogy kit sorsolnak a mi nevünk mellé. Lesz pikantériája egy-egy meccsnek, hiszen pont a Frankfurt vette meg Lisztest. A Tottenham is egy valódi sztárcsapat, hatalmas dolog, hogy ezt a gárdát fogadhatjuk a Groupama Arénában. Bármelyik mérkőzésen lehet pontot, pontokat szerezni, ideértve természetesen az első kalapból kikerült csapatokat, mint a Frankfurt és a Tottenham. Minden kalapból kaphattunk volna sokkal-sokkal nehezebb ellenfeleket, persze, tudjuk jól, hogy ezen a szinten nincs egyszerű meccs. Nincsenek irreális elvárásaink, de hiszünk abban, hogy van keresnivalónk az összes találkozón. A vezetőedző oldaláról nézve is lesz különleges meccs, hiszen korábbi csapatát, az Alkmaart fogadjuk majd – mondta Dibusz Dénes.

A nyolcfordulós alapszakasz után az első nyolc közvetlenül a nyolcaddöntőbe jut, a 9-24. helyezettek pedig oda-visszavágós párharcban küzdhetnek meg a 16 közé jutásért, míg az utolsó 12 együttes kiesik. Az El mérkőzéseinek pontos menetrendjét szombaton állítják össze, ám a meccsek dátumai már ismertek: szeptember 25–26., október 3., október 24., november 7., november 28., december 12., január 23. és január 30. A mérkőzéseket 18.45-kor és 21 órakor kezdik. A Ferencváros mérkőzéseit az M4 sport élőben közvetíti majd ősszel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.