Értékelt a kajak-kenus kapitány: Volt olyan, ami számomra nem elfogadható az olimpián

Magyarország hét érmet szerzett a párizsi olimpia kajak-kenu versenyein: négy ezüst és három bronz lett a mérleg. Az érmek számát tekintve a versenyzők túlteljesítették az előzetes, négy dobogós helyről szóló elvárást, viszont abban szerepelt egy aranyérem is. Hüttner Csaba szövetségi kapitány inkább a mérleg pozitív oldalára koncentrált a sportág párizsi programjának végén.

2024. 08. 10. 15:33
Varga Ádám Hüttner Csaba Kopasz Bálint kajak-kenu hét érem nulla arany Párizs olimpia 2024
Hüttner Csaba az ezüstérmes Varga Ádám és a bronzérmes Kopasz Bálint között Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hüttner Csaba, a magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya a párizsi olimpia előtt négy érmet, köztük egy aranyat tűzött ki célnak. Az érmek számát tekintve versenyzőink felülmúlták a várakozásokat, hét egységünk is dobogóra állhatott, viszont egyik sem annak a legfelső fokára: négy ezüst, három bronz a pontos mérleg. Az 1984-es, a magyar csapat által kényszerből kihagyott Los Angeles-i olimpia óta nem fordult elő, hogy a kajak-kenu versenyek magyar aranyérem nélkül zárultak volna.

Hüttner Csaba kajak-kenu szövetségi kapitány hét érem nulla arany Párizs olimpia 2024
Hüttner Csaba szövetségi kapitány a legsikeresebb párizsi szakág képviselőivel, a női kajakosokkal (Fotó: Csudai Sándor)

– Ha mindig csak az aranyérmekről beszélünk, akkor természetesen rosszabb a mérleg, de hét érmet szereztünk tíz versenyszámból, majdnem kétszer annyit, mint bármelyik másik ország. Soha korábban nem volt olyan, mint most, hogy a magyar csapat minden számban adott döntőst egy olimpián. Aki benne van ebben a sportágban, az láthatja, hogy évről évre mennyit erősödik, mennyin múlik egy-egy érem vagy pontszerző helyezés. Nagyon büszke vagyok erre a csapatra, azt gondolom, hogy mindenki kihozta magából a maximumot – értékelte a párizsi szereplést Hüttner Csaba.

A hét éremből négyet a női, hármat a férfi kajakosok szereztek, kenuban egyik egységünk sem állhatott dobogóra.

– Kiss Ágnes a tavalyi Európa Játékokat leszámítva az első felnőtt világversenyén szerepelt, többet várt magától, ami kicsit rányomta a bélyegét a szereplésére, de a párosban Nagy Biankával nagyon közel volt az éremhez. A férfi párosnak balos kormányossal kellett erős jobbos szélben eveznie, az év közbeni teljesítményük alapján biztos vagyok benne, hogy a szombati időjárási körülmények között dobogósok lettek volna – fogalmazott a szövetségi kapitány.

Mi volt Csipes Tamara hátránya?

Hüttner Csaba szerint az olimpia időrendjét nem jól állították össze.

– Volt olyan, ami számomra nem elfogadható az olimpián. Az, hogy a középfutam után két órán belül döntő van, és valaki negyven perccel többet pihen a másiknál, az nem biztos, hogy fair. Lisa Carrington ettől függetlenül bebizonyította, hogy nem véletlenül ő a sportág jelenlegi kiemelkedő klasszisa, hiszen minden számban nyert – mondta Hüttner Csaba.

A kajak egyesben is győztes új-zélandi klasszis egyébként a második, az ezüstérmes Csipes Tamara az utolsó, negyedik középfutamban szerepelt szombat délelőtt.

 

Hány érmet nyert kajak-kenuban Magyarország a párizsi olimpián?

A négy ezüst- és három bronzéremmel hazánk szerezte a legtöbb dobogós helyet a sportágban az olimpián, arany hiányában viszont a síkvízi kajak-kenu hagyományos éremtáblázatán hazánk csak a hatodik helyen végzett. Íme, az érmeseink listája:

  • női K-2 500 ezüst (Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra)
  • női K-1 500 ezüst (Csipes Tamara)
  • férfi K-2 500 ezüst (Nádas Bence, Tótka Sándor)
  • férfi K-1 1000 ezüst (Varga Ádám)
  • női K-2 500 bronz (Pupp Noémi, Fojt Sára)
  • női K-4 500 bronz (Pupp Noémi, Fojt Sára, Csipes Tamara, Gazsó Alida Dóra)
  • férfi K-1 1000 bronz (Kopasz Bálint)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.