A rájátszás a tét, jön az újabb európai próba a Paksnak

A nemzetközi porondon újonc montenegrói együttes, a Mornar lesz a Paksi FC ellenfele a labdarúgó Konferencialiga selejtezőjének harmadik fordulójában. Az első mérkőzést szerdán, Pakson rendezik.

2024. 08. 07. 5:52
A Paks játékosainak gólöröme az AEK Larnaca elleni hazai mérkőzésen. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rémálomszerű kezdés már a múlté. Azok után, hogy a bajnoki ezüstérmes és kupagyőztes Paks a román másodosztályban szereplő vajdahunyadi Corvinul elleni 4-0-s vereséggel kezdte meg szereplését az Európa-liga kvalifikációs szakaszában, igencsak magára talált: az azóta lejátszott öt mérkőzésből négyet megnyert Bognár György vezetőedző együttese, egyszer pedig döntetlent játszott.

TÓTH Barnabás
Van ok a (gól)örömre, eredményes időszakot tudhat maga mögött a Paksi FC Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

 

A négyes óta kapott gól nélkül Európában

A paksiak a Corvinul vendégeként hiába szépítettek egy 2-0-s győzelemmel, kiestek, a Konferencialigában azonban folytathatták szereplésüket. Ott a Gyurcsó Ádámot is foglalkoztató ciprusi AEK Larnaca volt az ellenfél a második körben, a végeredmény pedig sokakat meglepett: hazai pályán 3-0-ra, idegenben 2-0-ra nyert a Paks, amely így 5-0-s összesítéssel búcsúztatta a ciprusiakat. Ha ehhez még hozzávesszük, hogy a magyar bajnokságban is jó rajtot vett a Tolna vármegyei csapat – amely a Diósgyőr otthonában elért 2-2 után vasárnap 2-1-re legyőzte az Újpestet –, kijelenthető: remek formának örvend a zöld-fehér gárda.

Az eredmények alapján Bognár György vezetőedzőnek sikerült megoldania a Vasashoz távozott Könyves Norbert és a szalagszakadás miatt nem bevethető Hahn János pótlását a támadó szekcióban, ugyanis a paksi futballisták az előző öt találkozó mindegyikén legalább két gólt szereztek. Az AEK elleni, Pakson lejátszott Kl-selejtezőn betalált Ötvös Bence is, aki ezen a nyáron igazolt át Kisvárdáról Paksra.

– Szerencsére elég hamar sikerült betalálnom paksi mezben, ami egyúttal az európai porondon is az első találatom volt. Nyilván nem a gólszerzés az elsődleges feladatom, de persze nagyon örültem neki. Ami a találkozót illeti, volt egy meccstervünk és sikerült megvalósítanunk, ez pedig nem ízlett a Larnacának. Nagy erőt adott számunkra, hogy vezetéssel sikerült a szünetre mennünk. A második félidő talán még jobban sikerült, hiszen további két gólt szereztünk – nyilatkozta a 26 éves védő.

 

Vereséggel hangolt az ellenfél

Az idei a Paks második európai kupaszereplése, a csapat 2011 után tért vissza újra a nemzetközi vérkeringésbe. A következő ellenfél, az FK Mornar ennél is „rutintalanabb”, hiszen a montenegrói ezüstérmes története során először mutathatja meg magát a kontinentális kupasorozatokban. A montenegróiak számára eddig minden tökéletesen alakult, a Mornar előbb a georgiai Dinamo Tbiliszit búcsúztatta 3-2-es összesítéssel, majd a második meccs végén, büntetőrúgásokat követően a szerb Radnicki gárdáját is felülmúlta. A Mornar a kupameccseken túl eddig egy bajnokit játszott Montenegróban, augusztus 4-én, vasárnap 1-0-ra kikapott az FK Otrant-Olympic Ulcinj együttesétől.

– Nagyon sok időnk nem volt, hogy megismerjük ellenfelünket, de nyilván videófelvételek alapján, az előző selejtező mérkőzéseikből tudtunk meríteni. Kellemetlen együttes a Mornar, masszívan védekezik, és általában a csapatjáték kerül előtérbe az esetében, jó játékosokkal rendelkezik. Túljutott két fordulón, ami nem lehet véletlen! – jelentette ki a Paks trénere, Bognár György. – Kemény találkozóra számítok már az első felvonásban. Továbbra is fontos, hogy két mérkőzésben gondolkozzunk, az elsőt pedig mindig szorosra kell venni, mert a másodikon dől el a továbbjutás. Háromnaponta meccset játszani egy külön feladat, próbáljuk úgy összesakkozni a csapatot, hogy rendben legyünk. Azok az ellenfelek számunkra sokkal jobban fekszenek, akik kezdeményezők, játszani próbálnak, és így nekünk a középpályás labdaszerzéseinkből lehetőségeink nyílnak – ez sokat számított például a Larnaca ellen. 

A Mornart inkább a Corvinulhoz hasonlítanám, nem kezdeményező, labdabirtokló csapat, inkább a saját térfeléről, az egységes védekezésből indul. Jobb és bal szélen is van megfelelő gyors és biztos játékosa ehhez a taktikához, ráadásul egy kellemetlen centerrel is rendelkezik. Jól tömörülnek, agresszívek a játékosai.

 

A vesztesnek nincs tovább

A párharc első felvonása, a Paks–Mornar összecsapás szerdán 19.00-kor kezdődik Pakson (tv: Duna). A visszavágót jövő kedden rendezik Podgoricában. A kétmeccses párviadal győztese továbbjut a selejtező rájátszásába, ahol már a főtáblás szereplés lesz a tét. A hétfőn elkészített sorsolás értelmében a cseh Mlada Boleslav és az izraeli Hapoel Beer-Seva továbbjutója vár a győztesre, míg a vesztes erre az évre befejezi európai menetelését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.