Bezzeg Magyarország! A román sajtó ámuldozik a magyar sikereken

A magyar sportolók Párizsban is kitettek magukért, a térségünket tekintve messze a mieink hozták haza a legtöbb érmet az olimpiáról. Ez a szomszédainknak is feltűnt, a román sajtóban eleinte azt ünnepelték, hogy megelőznek minket, később viszont csodálták a magyar sikereket.

2024. 08. 12. 16:47
Halász Bence ezüstérmes lett Párizsban
Halász Bence ezüstérmes lett Párizsban Forrás: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi olimpiákon nagyon elkényeztettek minket a sportolóink, Szilágyi Áronnak köszönhetően már az első hivatalos versenynapokon aranyat ünnepeltünk. Párizsban kicsit türelmesebbnek kellett lennünk, a megnyitó után közel egy hét telt el, mire Kós Hubert 200 háton olimpiai bajnok lett, utána viszont belehúztak a sportolóink: tizenkilenc éremmel, köztük hat-hat arannyal és bronzzal, illetve hét ezüsttel zárták a viadalt. Ehhez jött hozzá még 21 pontszerző hely.

A környező országok sportolóihoz képest a magyar küldöttség lenyűgözően teljesített Párizsban Fotó: Mandiner

A román sajtó is figyelemmel követte a magyar küldöttség eredményeit. Mint azt a Mandiner felfedezte, a sport.ro eleinte büszkén hirdette, hogy Románia tizenhét hellyel megelőzte Magyarországot.

„Ezekkel a sikerekkel Románia immár négy érmet nyert az olimpiai játékokon, eggyel többet, mint Magyarország, amely az elmúlt években több milliárd eurót fektetett a sportba. Hazánk a 13. helyen áll az érmesek rangsorában, szemben Magyarország 30. helyével” – írták, miután Andrei Cornea és Marian Enache aranyat szerzett a férfi, Ancuta Bodnar és Simona Radis pedig ezüstérmet a női evezősök között.

Augusztus 3-án a Prosport hívta fel a figyelmet, hogy a magyar küldöttségnek csak hat érme van.

„Magyarország felnéz Románia helyezésére: a hét éremnek köszönhetően Románia csapata feljött a tizenegyedik helyre a párizsi olimpia összesített ranglistáján, közvetlenül Kanada mögött. Románia ezzel megelőzte Magyarországot, amelynek mindössze hat érme van: két arany, két ezüst és két bronz.”

Aztán fordult a kocka, két nappal később a sport.ro és a Prosport szomorúan konstatálta, hogy a mieink már előttük járnak. „Ellopták a tornaérmünk és Magyarország megvert minket!” – írta utóbbi Ana Maria Barbosu bronzérmét „ünnepelve”.

És ez így ment tovább. Augusztus 7-én a Prosportnál újra vigadtak: „Jackpot! Mihaela Cambei ezüstérme után Románia egy helyet javítva a 14. az éremtáblázaton, egy hellyel megelőzve a szomszédos Magyarországot. Magyarország döntő csapást kapott.”

„Vége a Magyarország–Románia összecsapásnak a 2024-es párizsi olimpián, miután a magyarok a napokban letarolták hazánkat az éremtáblázaton. Az olimpián szerzett tizenöt éremmel Magyarország összességében a tizenharmadik helyen áll! Románia már csak a huszadikon” – szörnyülködött a Prosport augusztus 10-én. A Gazeta sporturilor ugyanekkor megjegyezte: „Magyarország kétszer jobb, mint Románia.”

Az olimpia végére tovább nőtt a különbség a két küldöttség között. Mint már említettük, a magyarok tizenkilenccel, a románok ehhez képest kilenc éremmel (három arany, négy ezüst és két bronz) tértek haza. Így szomszédainknak nem sikerült teljesíteniük az elvárásokat, vagyis a tizenkét érmet. Arról nem is beszélve, hogy kilenc hellyel a mieink mögött végeztek

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.