Budapest minden idők legjobb versenyét rendezte, a holland legenda is hálás + videó

A holland klasszis, Michael van Gerwen győzelmével ért véget a IV. Hungarian Darts Trophy. A vasárnap késő esti döntőben ugyan érett a meglepetés, Gian van Veen a győzelemért dobhatott a bullra, de végül rutinosabb honfitársa, Michael van Gerwen örülhetett, aki meglepően hosszú szünet után tovább javította a rekordját, immár harminchét European Tour-versenyt nyert meg. Budapest három napon át parádét láthatott, az idei Hungarian Darts Trophy lett a legelső European Tour-verseny, amely három tökéletes, kilencnyilas leget is hozott.

2024. 09. 23. 9:30
Michael van Gerwen PDC European Tour Hungarian Darts Trophy Budapest kilencnyilas
Michael van Gerwen: kilencnyilas és régóta várt tornagyőzelem Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A profi darts első számú világszervezete, a PDC 2012-ben indította el a European Tour-versenysorozatát, hogy Nagy-Britannia után a kontinenst is meghódítsa. Budapest és a Hungarian Darts Trophy 2021-ben csatlakozott a sorozathoz, az idei verseny pedig soha nem látott színvonalat hozott. Cor Dekker, Michael van Gerwen és Martin Schindler is elért tökéletes, kilencnyilas leget a torna során, márpedig hasonló triplázásra a korábbi százhúsz European Tour-versenyen még nem volt példa. Michael van Gerwen nemcsak a kilencnyilas miatt lehetett boldog, ő lett a Hungarian Darts Trophy bajnoka, miután a vasárnap késő esti döntőben meccsnyílról fordított honfitársa, Gian van Veen ellen.

Michael van Gerwen Gian van Veen PDC European Tour Hungarian Darts Trophy Budapest döntő kilencnyilas
Gian van Veen közel járt a bravúrhoz, de végül a rutinosabb Michael van Gerwen lett a Hungarian Darts Trophy győztese. Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A döntő ezúttal a tavalyi kiírással ellentétben nem hozott kilencnyilast, Van Gerwen a saját tökéletes legjét még az első meccsén, Martin Lukeman ellen dobta.

Érdekesség, hogy a másik két kilencnyilas gazdája, a norvég Cor Dekker és a német Martin Schindler nem tudta megnyerni az adott meccsét, ráadásul mindketten Stephen Bunting ellen szenvedtek vereséget azon a meccsen, amelyen elérték a tökéletes leget.

Bunting végül a negyeddöntőig jutott, több esélyes pedig már hamar elhullott. A világbajnok Luke Humphries például már az első meccsét elveszítette, így nem jött létre a rangadó közte és a holland legenda, Michael van Gerwen között.

 

Michael van Gerwen budapesti menetelése

A holland így Lukeman (6-2) után a német Gabriel Clemens (6-2), majd a jövő egyik bajnokának tippelt északír Josh Rock (6-4) ellen nyert, utóbbi találkozón ezúttal az is belefért, hogy Van Gerwen játékának színvonala is visszaesett.

Az elődöntőben viszont az egész torna legmagasabb átlagával (107,87) nyert Ross Smith ellen (7-3). A holland győzelem biztossá vált, Van Gerwen ellenfele a döntőben honfitársa, Gian van Veen volt.

A két holland fej fej mellett haladt, Van Veen jutott el először meccsnyílig, de néhány millimétert tévesztett.

Így viszont egymás után a második évben is döntő leggel ért véget a Hungarian Darts Trophy fináléja, s ezúttal igazi nagyágyú, Michael van Gerwen sikerével.

A holland a harminchetedik European Tour-versenyét nyerte, senki más nem jutott még el tízig sem. Van Gerwen viszont Budapest előtt legutóbb majdnem másfél éve, 2023 áprilisában, Belgiumban ünnepelhetett European Tour-trófeát, úgyhogy nem véletlen, hogy a hozzá képest hosszú várakozás lezárulta után kitörtek az érzelmek a holland legendából.

 

Mit mondott a magyar szurkolóknak Michael Van Gerwen?

Van Gerwen a héten már egy kisebb verseny megnyerésével jelezte, hogy kezd visszatalálni a győztes útra, s erre a budapesti teljesítményével is ráerősített. A holland dartsjátékos a kiváló hetével 45 ezer fontot (kb. 21 millió forintot) keresett, sikere után pedig a budapesti szurkolóknak is hálálkodott. – A közönség rengeteg energiát adott, és nagyon boldog vagyok, hogy sikerült valamit visszaadnom. Jó úton haladok, különösen az új nyilaimmal. Régóta hiányzott már a győzelem íze, de most minden összeáll. Még többet akarok nyerni, továbbra is imádom ezt a játékot – mondta budapesti győzelme után Michael van Gerwen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.