Pogacar megint utolérhetetlen volt, megvan a döbbenetes mesterhármas

Tadej Pogacar száz kilométerrel a cél előtt támadott, s teljesítette újabb nagy célját: ő lett az országúti mezőnyverseny világbajnoka. A szlovén klasszis idén a Giro d’Italia, majd a Tour de France végső győztese lett, s ezekhez a sikerekhez jött hozzá a világbajnoki cím. Erre a mesterhármasra egy éven belül Pogacar előtt csak két kerékpáros volt képes. A legjobb magyar Valter Attila lett, aki a huszonhetedik helyen ért célba.

2024. 09. 29. 17:24
Tadej Pogacar kerékpár Giro d'Italia Tour de France világbajnokság mezőnyverseny Zürich
Tadej Pogacar ismét bátor szólóra vállalkozott Fotó: X/UCI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három magyar versenyző is ott volt a zürichi országúti kerékpáros világbajnokság vasárnapi férfi mezőnyversenynének rajtjánál: Valter Attila, Fetter Erik és Dina Márton is nekivágott a 274 kilométeres távnak. A három legnagyobb esélyesnek előzetesen a címvédő Mathieu van der Poel, az olimpiai bajnok Remco Evenepoel és az idei Giro d’Italia, Tour de France duplája után Tadej Pogacar számított.

Valter Attila Dina Márton országút világbajnokság kerékpár mezőnyverseny Zürich
Valter Attila és Dina Márton, még a világbajnoki mezőnyverseny rajtja előtt (Forrás: X/Visma Lease a Bike)

A verseny előtt a svájci csapat tagjai álltak a mezőny elejére, amint a kerekesek gyászszünetet tartottak honfitársuk, Muriel Furrer emlékére, aki a világbajnokság női U18-as versenyén bukott, s a kórházban belehalt sérüléseibe.

A verseny elején nagy csata zajlott a szökésbe kerülésért. Fetter Erik is tagja volt az egyik csoportnak, amely megpróbált ellógni a főmezőnytől, de végül nem azt a brigádot engedte el a főmezőny. Fetter a korai próbálkozások során ellőtte a puskaporát, végül nem fejezte be a versenyt.

Csak a szokásos: Pogacar őrült támadása

Tadej Pogacar később, de esélyeshez képest korán, száz kilométerrel a cél előtt támadott. A támadását Vuelta-győztes honfitársa, Primoz Roglic tempója alapozta meg, majd Valter Attila vismás csapattársa, Jan Tratnik várta meg Pogacart, és együtt felugrottak az élcsoporthoz.

A szlovén klasszis húsz kilométerrel később újabb akcióba kezdett. Láttunk már idén Pogacartól nyolcvan kilométeres támadást, a Strade Bianchén is sikerre vitte az őrültnek látszó taktikát. A francia színekben versenyző Pavel Sivakov ezúttal egy darabig tartotta a lépést Pogacartól, a szlovén ötvenegy kilométerrel a cél előtt maradt egyedül az élen.

A szlovén rivális akciója miatt hátul a belga és a holland csapat is keményen dolgozott, s a tervezettnél talán hamarabb elfogytak Evenepoel és Van der Poel segítői.

A hajrában csökkenni kezdett Pogacar előnye, a lejtmenetben viszont néhány másodperccel gyorsabb volt, mint a hét fős üldözőcsoport, s utána már a többiek is inkább a második helyért kezdték el támadni egymást.

Pogacar mesterhármasa: Giro, Tour, világbajnokság

Pogacar a célegyenesben már ünnepelhetett, a Giro d'Italia és Tour de France mellé megnyerte idén a világbajnoki mezőnyversenyt is. Erre a mesterhármasra korábban csak a belga Eddy Merckx (1974) és az ír Stephen Roche (1987) volt képes.

– Nem terveztem ennyire korán támadni, kissé őrült akció volt, de Jan ott volt, hogy segítsen nekem. Szerencsére kitartottam a végéig – mondta a célba érkezés után Pogacar.

A szlovén mögött az ezüstöt az ausztrál Ben O’Connor, a bronzot Van der Poel szerezte meg. Valter Attila a huszonhetedik, Dina Márton a hetvennyolcadik helyen ért célba.

A szombati női mezőnyversenyen Vas Blanka a tizedik helyen zárt, ott a belga Lotte Kopecky megvédte címét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.