Vas Blanka nagyot hajrázott a világbajnokságon

A belga Lotte Kopecky címvédésével fejeződött be szombaton a zürichi országúti kerékpáros-világbajnokság női mezőnyversenye, amelyen az olimpiai negyedik Vas Blanka a tizedik lett. A másik magyar induló, Greman Szonja nem rajtolt el.

2024. 09. 28. 17:51
VAS Kata Blanka
Vas Blanka a tizedik lett a zürichi vb mezőnyversenyén Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zürichi körözés megkezdésénél a két magyar induló közül a 18 esztendős Greman Szonja már nem volt a mezőnyben, majd ki is szállt a versenyből. Az U23-as világbajnok, olimpiai negyedik helyezett Vas Blanka viszont kiválóan helyezkedett, először 48 kilométerrel a cél előtt, a körpálya leghosszabb emelkedőjének utolsó előtti mászásakor szakadt le, de később visszaért. A zárókört egy négyfős boly kezdte meg egyperces előnnyel a favoritok – Vast magában foglaló – csoportja előtt, az első kvartettben tekert a háromszoros vb-aranyérmes, a párizsi olimpián ezüstérmes holland Marianne Vos. Erre a csoportra zárkóztak fel öten a holland válogatott több esetben érthetetlen taktikájának eredményeként, köztük az előzetesen legnagyobb esélyesnek tartott, szintén holland Demi Volleringgel. 

Lotte Kopecky megvédte a címét
Lotte Kopecky megvédte a címét Fotó: AFP/Fabrice COFFRINI 

A többször szétszakadó és összeálló csoportban végül hatan harcoltak az aranyéremért, a kiscsoportos sprintben a papírformának megfelelően a belga Lotte Kopecky volt a leggyorsabb, aki Vos 2013-as címvédése után tudott ismételni. Második az időfutamban bronzérmes amerikai Chloé Dygert, harmadik a Giro d'Italia-győztes olasz Elisa Longo Borghini lett. Az MTI tudósítása szerint Vas az üldözőcsoporttal háromperces lemaradással ért célba, a tizedik helyért zajló sprintben ő bizonyult a leggyorsabbnak.

Három magyar kerékpárosért szoríthatunk vasárnap, Valter Attila, Fetter Erik és Dina Márton is elindul a világbajnoki mezőnyversenyen.

Országúti kerékpáros vb, mezőnyverseny

  1. Lotte Kopecky (Belgium) 4:05:26 óra
  2. Chloé Dygert (Egyesült Államok) azonos idővel 
  3. Elisa Longo Borghini (Olaszország) a. i. …
10. Vas Kata Blanka 3:00 perc hátrány
Greman Szonja nem fejezte be.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.