Guardiola megüzente Artetának: készen áll a háborúra

Egyre jobban elmérgesedik a viszony a Manchester City és az Arsenal, azon belül a két vezetőedző, Pep Guardiola és Mikel Arteta között. Guardiola a Newcastle elleni, szombati Premier League-mérkőzésre készülve is az Arsenalról beszélt. Felszólította Artetát, tisztázza, mire is gondol, amikor azt mondja, tudja, mi folyik a Citynél, majd kijelentette, készen áll a háborúra.

2024. 09. 28. 10:23
Arsenal's Spanish head coach Mikel Arteta (L) bumps arms with Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola (R) at the end of the match during the English Premier League football match between Manchester City and Arsenal at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on June 17, 2020. The Premier League makes its eagerly anticipated return today after 100 days in lockdown but behind closed doors due to coronavirus restrictions. (Photo by PETER POWELL / POOL / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Mikel Arteta és Pep Guardiola: kézfogás helyett párviadal Fotó: Europress/AFP/Peter Powell
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igen, az érzelmek olykor magasra csapnak. Gabriel tökéletesen ragadta meg a lényeget a meccs után: ez egy háború, azért vagyunk itt, hogy provokáljuk az ellenfelet, hogy lökdössük őket. Mit tehetsz ebben a helyzetben? Oké, provokálsz engem − készen állok. Háborút akarsz? Hát legyen háború! − Pep Guardiola e szavakkal utalt a múlt heti Manchester City–Arsenal rangadóra (2-2), a Gabriel és Haaland közötti afférra. Mindezt a Newcastle elleni, szombati meccsre hangolva…

Manchester City v Arsenal - The FA Community Shield
Mikel Arteta of Arsenal and Pep Guardiola of Manchester City gestures during the FA Community Shield match between Arsenal and Manchester City at Wembley Stadium, London on Sunday 6th August 2023. (Photo by Federico Guerra Maranesi/MI News/NurPhoto) (Photo by MI News / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Guardiola és Arteta egyre gyakrabban mutogat egymásra. Fotó: Europress/AFP/Federico Guerra Maranesi

S ez csupán a felütés. Guardiolának inkább Mikel Artetával van gondja. Az Arsenal trénere ugyanis a napokban sejtelmesen úgy fogalmazott, pontosan tudja, mi folyik a Manchester Citynél. Valószínűleg arra célzott, amivel folyamatosan gyanúsítják a Cityt: a pénzügyi szabályok megsértése.

Guardiola: Arteta fogalmazzon világosan!

Guardiola nem hagyta szó nélkül a dolgot, felemlegetve, hogy a Manchester Citynek 115 pontban megfogalmazott vádak ellen kell védekeznie a Premier League eljárásában.

− Legközelebb világosabban kell fogalmaznia, hogy pontosan mire gondol. Azt mondta, négy évig volt itt, és pontosan tudjuk, hogy mik mentek. Mindez talán összefüggésben van a 115 pontban megfogalmazott vádakkal. Talán tud erről információkat, vagy talán van valami hasonló… Nem tudom − gyanúsította meg Guardiola Aretát szőrmentén azzal, talán ő szivárogtatott ki információkat a Cityről. 

− OK, jó a kapcsolatunk, legközelebb, ha találkozunk, tisztázzuk ezt a kérdést. Remélem, pontosan meg tudja majd mondani, hogy mire is gondolt. 

Mi a háttere Guardiola és Arteta elmérgesedő viszonyának?

Nos, a két szakember között a viszony egykor mester és tanítvány jellegű volt. 2016-ban, amikor Guardiola a Bayern Münchentől Manchesterbe érkezett, Artetát vette maga mellé másodedzőként. A közös munka négy éven át, egészen 2019 decemberéig tarott, s ebből nemcsak Guardiola és a City, hanem Arteta is profitált.

Ebben az időszakban szerzett szükséges tapasztalatokat ahhoz, hogy önállóan is vezessen egy csapatot. Arteta Guardiola mellett tanulhatta meg a modern futball legapróbb részleteit: Guardiola precíziós játékrendszerét, a pressinget, a labdás dominanciát, valamint a játékosok motiválásának pszichológiai eszköztárát. Ez az időszak rendkívül gyümölcsöző volt mind Guardiola, mind Arteta számára, hiszen a City sikert sikerre halmozott.

Arsenal's Spanish manager Mikel Arteta (L) and Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola hugh each other during the English Premier League football match between Manchester City and Arsenal at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on March 31, 2024. (Photo by Darren Staples / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /
Azért még manapság is vannak szép pillanataik a Manchester City és az Arsenal rivalizálása ellenére. Fotó: Europress/AFP/Darren Staples

Azonban amióta Arteta átvette az Arsenal irányítását 2019 decemberében, a két tréner kapcsolata egyre feszültebbé vált, pláne, amióta az Arsenal a Manchester kihívójává vált a Premier League-ben. Eleinte Guardiola elismeréssel beszélt Arteta munkájáról az Arsenalnál, annál inkább, mert időbe tellett, mire a honfitársa eredményt mutatott fel, korábban sűrűn cikkeztek arról, hogy nagy falat még neki a patinás londoni alakulat irányítása. 

Az FA-kupa 2020-as megnyerése volt Arteta első jelentős sikere, ami megerősítette Arteta pozícióját a klubnál és a szurkolók körében is. Arteta egyértelműen a Guardiolánál tanultakra alapozva építette fel az Arsenalt, de persze igyekezik is finomítani egykori mestere módszereit. Egyre gyakrabban figyelhető meg, hogy Arteta a Guardiola által is alkalmazott taktikákat finomítja vagy éppen új megoldásokat keres, hogy legyőzze egykori mentorát. A két csapat közötti összecsapások gyakran nem csupán szorosak, hanem feszültek is.

A két edző is egyre kevésbé képes palástolni az érzéseit egymás iránt. A közelmúltban több olyan eset is előfordult, amikor a meccsek során nézeteltérésbe keveredtek.

 

A média és a két szurkolótábor is fokozza a nyomást

A média persze vevő a Guardiola kontra Arteta sztorira és felnagyítja az összeütközéseiket. Guardiola és Arteta minden nyilatkozatát és reakcióját alaposan kielemzik, és a két edző közötti bármilyen gesztust gyakran úgy értelmeznek, mintha az a kettejük közötti konfliktus újabb megnyilvánulása lenne. Ez a folyamatos figyelem és spekuláció csak tovább növeli a két edző közötti feszültséget.

S persze a két csapat szurkolói is rivalizálnak egymással. Nemcsak a mérkőzéseken, a stadionban, hanem a virtuális térben, a közösségi médiában is, ekképpen is nyomást gyakorolva a két edzőre.

A feszült viszonynak alapvetően mégsem személyes okai vannak. Egyszerűen az a tény generálja, hogy az Arsenal a Manchester City egyik kihívójává lépett elő. A múlt heti, egymás elleni mérkőzés is azt sugallja, a Premier League 2024/25-ös idényét is meghatározza majd a két csapat rivalizálása.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.