Szoboszlaiék eddig tudták elkerülni a nekik kárt okozó, feketelistás bírót

Mozgalmas hétvége következik az európai topligákban. Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool a Wolverhampton otthonába látogat, és egy év után újra találkozik az angol futball tavalyi nagy bíróbotrányát előidéző VAR-játékvezetővel. A Bundesligában a bombaformának örvendő Bayern München előző idénybeli trónfosztóját, a Bayer Leverkusent fogadja, Madridban pedig az Atlético és a Real feszül egymásnak, utóbbi várhatóan Kylian Mbappé nélkül.

2024. 09. 28. 6:17
Liverpool FC v Nottingham Forest FC - Premier League
Nem lehetnek szép emlékei a Liverpool játékosainak az angol bíróról. Fotó: Alex Livesey - Danehouse
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Xabi Alonso az előző idényben történelmet írt a Bayer Leverkusennel, amely veretlenül hódította el a Bundesliga bajnoki címét, amire azelőtt egyetlen klub sem volt képes. Még a rekordbajnok, előtte zsinórban tizenegyszer aranyérmes Bayern München sem. Most a bajor fővárosban néz szembe egymással a két csapat szombat este (18.30), és az előzetes nyilatkozatok alapján nehéz lenne eldönteni, ki tart jobban a másiktól.

Most úgy tűnik, a Liverpool és a Bayern sem szerzi meg Alonsót
Xabi Alonso az előző idényben sikerre vitte a Leverkusent Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/Tom Weller

– Az Allianz Arénában pályára lépni valószínűleg a Bundesliga-idény legnehezebb mérkőzése – vetítette előre Xabi Alonso. – Tudjuk, hogy szinte tökéletes teljesítményre van szükségünk ahhoz, hogy pontot vigyünk el Münchenből.

A spanyol edző okkal fogalmazhatott óvatosan, hiába az ő csapata most a címvédő. A Bayern München a nyáron kinevezett Vincent Kompany irányításával bombaformában kezdte a szezont, hatból hat győzelem az eddigi tétmeccseken, tiszteletet parancsoló 29-5-ös gólkülönbséggel megspékelve. A Leverkusen sem kezdett rosszul, bár az már a második fordulóban eldőlt, hogy újabb veretlen idénye nem lesz, amikor a Lipcse 3-2-re győzött ellene, de kilenc ponttal a Bayern mögött a második helyen áll a csapat négy forduló után.

– Itt a nagy esély, hogy megmutassuk a legjobb arcunkat az egész világnak – jelezte Kompany, hogy az előző idényben elbukó Bayern számára nagyobb a tét, mint három pont, a megtépázott becsületét is helyre kellene állítania. Márpedig akármilyen nagyszerű volt az eddigi teljesítmény, igazán nehéz ellenféllel még nem találkozott a Bayern a szezonban, így Kompany első igazán éles vizsgája a Leverkusen elleni csata lehet.

– Az elmúlt tizenkét hónap legjobb csapata ellen játszunk – fogalmazott Kompany. – Jó, ha nincs mindig könnyű dolgunk. Igazából erre az érzésre vágyunk, hogy egy erős ellenfélen mérjük le, hol tartunk.

Nemcsak Németországban rendeznek nagy rangadót a hétvégén, a La Liga nyolcadik fordulójában madridi derbi lesz vasárnap (21.00), az Atlético a Realt fogadja. Carlo Ancelotti csapatában több kulcsjátékos szereplése is kérdéses: Kylian Mbappé a combsérülése miatt hagyhatja ki a városi rangadót, ugyanakkor a szezonban eddig harcképtelen Eduardo Camavinga állítólag már a csapattal edzett, és nem kizárt a visszatérése.

Szoboszlai csapata ellen feketelistás bíró tér vissza

A Premier League hatodik fordulójában Szoboszlai Dominik csapata, a Liverpool rossz emlékű játékvezetővel találkozik szombaton (18.30). A vörösök Wolverhampton elleni idegenbeli meccsén negyedik számú bíróként közreműködik az a Darren England, aki egy évig nem vállalhatott szerepet a Liverpool meccsein. Tavaly októberben a Tottenham–Liverpool rangadón hibázott nagyot a játékvezető , amikor Luis Diaz 0-0-s állásnál szabályos gólt szerzett, amit les miatt nem adtak meg, a videóbíró szerepét betöltő England pedig félreértésből nem korrigált, a VAR-szobában azt hitték, hogy gólt ítélt a bíró. Ezután egy évre eltiltották a Liverpool meccseitől, most térhet vissza Szoboszlaiék ellen.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.