Szinte mindenki sírt, amikor a kosárlabda halott Mozartja megjelent a tele arénában + videó

Könnyekkel teli megemlékezést tartottak a harmincegy esztendeje elhunyt zseniális horvát kosárlabdázó, Drazen Petrovic tiszteletére. A zágrábi eseményen a hajdani sztárok, a jelen klasszisai és Petrovic családja is ott volt, és egy felkavaró élményben lehetett részük. A korábbi barát is eljött, akivel sosem beszélték meg híres összeveszésüket.

2024. 09. 06. 13:14
New Jersey Nets v Washington Bullets
Drazen Petrovic az NBA-ben is játszott. Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetek óta hirdettek egy különleges eseményt a horvát fővárosban, a zágrábi arénában az egykori jugoszláv, illetve horvát kosaras, Drazen Petrovic emlékére szerveztek egy nem mindennapi estet. A Cibona Zagreb, a Real Madrid, a Portland Trail Blazers és a New Jersey Nets korszakos zsenije 29 éves korában halt meg tragikus körülmények között.

A zágrábi gálán ott volt Petrovic édesanyja, testvére, a szintén remek kosaras és későbbi edző, Aleksandar, valamint az akkori játékostársak is, például Dino Radja, Arijan Komazec, vagy Stojko Vrankovic is. 

Az idősebbik Petrovic testvér megható beszédet is tartott.

– Drazen éppen ilyen környezetben szeretett a leginkább kosarazni – idézte egy szebenikói portál Alaksandar Petrovic szavait (Petrovicék szebenikói születésűek voltak, és a város kosárcsapatában, az NK Sibenikben kezdtek kosarazni.)

Meghívtak korábbi klubcsapataiból – az NBA-ből és a Real Madridból is – akkori kosarasokat, valamint a jelen két horvát NBA-játékosát, Bojan Bogdanovicot és Dario Saricot is. Még a horvát miniszterelnök, Andrej Plenkovic is tiszteletét tette az eseményen, amelyen az NBA szlovén világsztárja, Luka Doncic volt az egyik legillusztrisabb vendég. 

A színültig telt arénában pályára szólították a barcelonai olimpián ezüstérmet nyert horvát válogatott tagjait, amikor a mesterséges intelligencia segítségével hologramon megjelent maga Drazen Petrovic. 

Sem a játékostársak, sem Petrovic édesanyja, de a tudósítások szerint az egész csarnok sem bírta könnyek nélkül végignézni, amint mintha élő lenne, feltűnt az egykori kosárzseni, akit már életében a „Kosárlabda Mozartjaként” emlegettek. Mint azt a korábbi játékostárs, Vrankovic elmondta a net.hr-nek, számukra is meglepetés volt az, hogy Drazen Petrovicra így fognak megemlékezni.

A programban szerepelt egy gálameccs is, amelyen a horvát válogatott egy Drazen Petrovic emlékére verbuvált csapattal mérkőzött, utóbbi győzött 110-107-re.

Petrovic vezérletével a Cibona kétszer is BEK-et nyert a nyolcvanas évek közepén, illetve a számos horvát klasszist felvonultató jugoszláv együttes világbajnoki címet nyert Argentínában 1991-ben, annak a csapatnak is meghatározó tagja volt. A döntőt követő ünnepléskor történt meg a parketten az emlékezetes eset, amikor a pályára rohanó szurkolók egyike horvát zászlót lengetett, a szerb Vlade Divac pedig elvette tőle azt. Ezután a győztes jugoszlávok szerb, illetve horvát tagjai között nézeteltérés támadt, méghozzá elsősorban a korábbi két jóbarát, Petrovic és Divac között, akik innentől nem álltak szóba egymással. Az esetet egy hatásos dokumentumfilm is feldolgozta, amelyben Divac megrendítően beszélt egykori halott barátjáról. 

Vlade Divac egyébként szintén ott volt a gálán. Az, hogy a délszláv háború kitörésének egyik szimbolikus esetének szerb főszereplője is elment Zágrábba, mindennél jobban mutatja, mekkora játékos volt Drazen Petrovic, akit elképesztő tisztelet övez mind a mai napig úgy Horvátországban, mint az európai kosárrajongók körében.

Drazen Petrovic 1993. június 7-én autóval tartott a lengyelországi Európa-bajnoki kvalifikációs találkozóra, eközben egy németországi autópályán szenvedett halálos kimenetelű közúti balesetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.