US Open: következhet a bajnokok rangadója, Murray utódja is megérkezett

Kialakult a US Open valamennyi negyeddöntőjének párosítása. A következő forduló legnagyobb rangadója Jannik Sinner és Danyiil Medvegyev összecsapása lesz. Előre hozott döntőnek talán túlzás nevezni a meccset, de az tény, hogy a férfi egyesben versenyben maradt játékosok közül csak Sinner és Medvegyev mondhatja magát Grand Slam-bajnoknak.

2024. 09. 03. 8:34
Jannik Sinner US Open Danyiil Medvegyev tenisz Grand Slam
Jannik Sinner tenyerese és fonákja is a legjobb Fotó: Getty Images/Jamie Squire
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Danyiil Medvegyev sorozata biztosan megszakad. A 2021-es US Open bajnoka fordulóról fordulóra egyre simább győzelmeket aratott az idei tornán. Az első fordulóban, Dusan Lajovics ellen még elveszített egy játszmát, aztán Marozsán Fábián már csak egy tie break erejéig szorongatta. Flavio Cobolli ellen már fel sem vetődött, hogy Medvegyev játszmát veszíthet, a negyedik fordulóban pedig az orosz mindössze négy játékot engedélyezett Nuno Borgesnek. A negyeddöntőben viszont következik a világelső Jannik Sinner, aki az idei Australian Open döntőjében kétszettes hátrányból fordítva nyert Medvegyev ellen.

Danyiil Medvegyev Jannik Sinner US Open tenisz Grand Slam
Danyiil Medvegyev a US Open negyeddöntőjében Jannik Sinner ellen játszik (Fotó: Getty Images/Al Bello)

A Borges elleni siker után Nick Kyrgios rákérdezett Medvegyevnél a 2021-es bajnoki címe utáni ünneplésre, s kiderült, az orosznak már megvan a terve a következő diadalra.

– Már tudom, mit akarok csinálni, amikor megszerzem a következő Grand Slam-trófeámat. Remélhetőleg lesz is még rá alkalom, hogy megmutassam, néhányszor már közel jártam hozzá – mondta Medvegyev, aki győzelme pillanatában még csak sejthette, hogy Jannik Sinner elleni meccs vár majd rá a negyeddöntőben.

A világelső lassan kezdett Tommy Paul ellen, de dupla brékhátrányból és játszmalabdáról megfordította az első szettet, és végül Sinner is három játszmában jutott be a legjobb nyolc közé.

– Azt gondolom, egyikünk sem tudta a legjobb teniszét hozni. Szeles volt az idő, kerestük a játék ritmusát, én talán a meccs végére megtaláltam – mondta Sinner, aki két szoros játszma után a harmadikat már simán nyerte meg.

Sinner vagy Medvegyev: csak egy Grand Slam-bajnok jut az elődöntőbe

Sinner az egyetlen, aki a férfiak között idén mind a négy Grand Slam-tornán bejutott a legjobb nyolc közé, viszont a US Openen ennél tovább még nem jutott karrierje során, ellentétben Medvegyevvel, aki éppen New Yorkban aratta eddigi egyetlen Grand Slam-sikerét.

Medvegyev és Sinner párharca érdekesen alakult: az első hat meccset kivétel nélkül az orosz nyerte, aztán következett öt Sinner-siker, köztük az Australian Open idei döntője. A legutóbbi találkozót, a wimbledoni negyeddöntőt azonban újra Medvegyev nyerte meg. Idén tehát már harmadszor játszanak egymás ellen Grand Slam-tornán, az első két alkalommal ötszettes csatát vívtak.

– Rengeteg hosszú labdamenetre számítok, fizikálisan és mentálisan készen kell állnom a csatára – bocsátotta előre Sinner. Rajta és Medvegyeven kívül már nincs versenyben más korábbi Grand Slam-bajnok férfi egyesben New Yorkban.

A nyolcadik játéknap másik egyes meccsén is a papírforma érvényesült: Alex de Minaur zsinórban harmadik Grand Slam-tornáján is eljutott a legjobb nyolc közé, az ellenfele az ezen a szinten debütáns, huszonkét éves Jack Draper lesz.

Andy Murray az olimpián vonult vissza, a brit utód éppen a következő Grand Slam-tornán jelezte, hogy nem véletlenül tartják a kétszeres olimpia bajnok utódjának Nagy-Britanniában.

A női versenyben is kialakult a felső ágon is a negyeddöntők párosítása: a világelső Iga Swiatek a hazai pályán szereplő Jessica Pegula ellen játszik majd. Jasmine Paolini a Roland Garros és Wimbledon után nem vív idén újabb Grand Slam-finálét, megállította a cseh Karolína Muchová, míg a korábbi világelső, súlyos betegséggel küzdő Caroline Wozniacki három játszmában kapott ki a brazil Beatriz Haddad Maiától.

US Open, 4. forduló

Férfi egyes
Sinner (olasz, 1.)–Paul (amerikai, 14.) 7:6, 7:6, 6:1
Medvegyev (orosz, 5.)–Borges (portugál) 6:0, 6:1, 6:3
De Minaur (ausztrál, 10.)–Thompson (ausztrál) 6:0, 3:6, 6:3, 7:5
Draper (brit, 25.)–Machác (cseh) 6:3, 6:1, 6:2

Női egyes
Swiatek (lengyel, 1.)–Szamszonova (orosz, 16.) 6:4, 6:1
Pegula (amerika, 6.)–Snajder (orosz, 18.) 6:4, 6:2
Muchová (cseh)–Paolini (olasz, 5.) 6:3, 6:3
Haddad Maia (brazil, 22.)–Wozniacki (dán) 6:2, 3:6, 6:3

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.