Serena Williams visszatért, az amerikaiak elsiratták bajnokukat

Bár már nem játszik, a huszonháromszoros Grand Slam-győztes Serena Williams volt a US Open vasárnapi játéknapjának sztárja. Az amerikai legenda Grigor Dimitrov és Frances Tiafoe továbbjutásában is szerepet játszott. A Serena Williams utódjának tartott, címvédő Coco Gauff viszont a példakép szeme láttára esett ki.

2024. 09. 02. 9:38
Serena Williams Alicia Keys US Open tenisz Grigor Dimitrov Coco Gauff
Serena Williams (balra) az amerikai énekes, Alicia Keys társaságában élvezte a US Open meccseit Fotó: AFP/Timothy A. Clary
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Serena Williams két éve, a US Open közönsége előtt zárta le pályafutását. Vasárnap visszatért első nagy sikere helyszínére – Serena Williams huszonhárom egyéni Grand Slam-trófeája közül az elsőt 1999-ben hazai pályán szerezte meg –, s fontos szereplője volt az eseményeknek. Az amerikai szurkolók Frances Tiafoe és Taylor Fritz továbbjutásának is örülhettek, a címvédő Coco Gauff viszont példaképe, Serena Williams szeme láttára esett ki.

USA's Coco Gauff reacts during her women's singles round of 16 tennis match against USA's Emma Navarro on day seven of the US Open tennis tournament at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York City, on September 1, 2024. (Photo by TIMOTHY A. CLARY / AFP)
Nem lesz címvédés: Coco Gauff, a US Open tavalyi női bajnoka idén a negyedik fordulóban példaképe, Serena Williams szurkolása ellenére kikapott (Fotó: AFP/Timothy A. Clary)

Vigasz lehetett a hazai drukkereknek, hogy Gauff egy másik amerikai, Emma Navarro ellen szenvedett vereséget. Gauffnak nagy példaképe Serena Williams, s ki is lett kiáltva az utódjának. Bár a címvédés nem jött össze, valójában Gauff még nincs lemaradva semmiről: húszévesen Williams is ugyanúgy egyszeres Grand Slam-bajnok volt, mint most ő.

Serena Williams tüzelte fel a US Open továbbjutóit

Míg Gauff nem tudott nyerni Serena Williams előtt, Grigor Dimitrov és Frances Tiafoe igen, s mindketten köszönetet mondtak az amerikainak. Dimitrov öt játszmában nyert jó barátja, Andrej Rubljov ellen, majd megkérdezték, hogy nem izgult-e, hogy Serena Williams nézi.

– Előtte valamiért nem. Tegnap jól feltüzelt a meccsre – mondta Dimitrov, aki jó barátja Williamsnek, sőt a pletykák szerint hosszú évekkel ezelőtt ennél szorosabb viszony is fűzte az amerikaihoz.

Dimitrov ellenfele a negyeddöntőben az amerikai Frances Tiafoe lesz, aki Novak Djokovics legyőzője, Alexei Popyrin ellen nyert négy játszmában. Tiafoe szintén Serena Williams szavait használta motivációként.

– Odajött hozzám a mérkőzés előtt, és azt mondta, mindig figyelemmel kísér, mert „olyan jó látni, hogy most én befejeztem, te vagy az a színes bőrű srác, aki jól játszik”. Ez tőle igazán erősen hatott, nagyon menő, hogy így lát engem. Aztán hozzátette, hogy a legjobbamat várja tőlem – mondta Tiafoe, mielőtt úgy döntött, hogy beszélgetés további részét nem osztja meg.

Tiafoe és – félig-meddig – Navarro mellett az amerikaiak Taylor Fritz győzelmének is örülhettek, ő a két évvel ezelőtti döntős Casper Ruud kiejtése után a negyeddöntőben Alexander Zverev ellen játszik, aki vasárnap egy másik amerikai teniszező, Brandon Nakashima ellen győzött.

A nőknél Navarro a spanyol színekben játszó, de New York-i születésűként félig hazai Paula Badosa ellen játszik, míg az Australian Open-bajnok Arina Szabalenka negyeddöntős ellenfele a kínai Cseng Csin-ven lesz, aki az olimpiai döntő után a US Openen is nyert Donna Vekic ellen.

US Open, 4. forduló

Férfi egyes
Zverev (német, 4.)–Nakashima (amerikai) 3:6, 6:1, 6:2, 6:2
Dimitrov (bolgár, 9.)–Rubljov (orosz, 6.) 6:3, 7:6, 1:6, 3:6, 6:3
Fritz (amerikai, 12.)–Ruud (norvég, 8.) 3:6, 6:4, 6:3, 6:2
Tiafoe (amerikai, 20.)–Popyrin (ausztrál, 28.) 6:4, 7:6, 2:6, 6:3

Női egyes
Szabalenka (fehérorosz, 2.)–Mertens (belga, 33.) 6:2, 6:4
Navarro (amerikai, 13.)–Gauff (amerikai, 3.) 6:3, 4:6, 6:3
Cseng (kínai, 7.)–Vekic (horvát, 24.) 7:6, 4:6, 6:2
Badosa (spanyol, 26.)–Vang (kínai) 6:1, 6:2

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.