Djokovics megfizette az olimpiai arany árát, véget ért egy éra a teniszben

Carlos Alcaraz után egy nappal Novak Djokovics is kiesett a US Open első hetében. A szerb címvédőt az ausztrál Alexei Popyrin győzte le négy játszmában. Djokovics kiesésével eldőlt, hogy 2002 óta először úgy zárul egy év, hogy a nagy hármas (Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovics) egyik tagja sem nyer Grand Slam-tornát.

2024. 08. 31. 7:14
Alexei Popyrin US Open Novak Djokovics tenisz
Alexei Popyrin joggal ünnepel: Novak Djokovics kiejtésével jutott a US Open negyedik fordulójába Fotó: ATP Tour/AFP/Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novak Djokovics és Alexei Popyrin idén harmadszor játszott egymás ellen a Grand Slam-tornán. Popyrin az Australian Open második fordulójában, majd a wimbledoni harmadik körben is elvett egy-egy szettet a szerb teniszlegendától, ám az igazi szenzációt a US Open hozta el: Popyrin éppen Djokovics legyőzésével jutott elsőként Grand Slam-tornán a negyedik fordulóba. 2002 óta először úgy zárul egy év, hogy a nagy hármas (Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovics) egyik tagja sem nyer Grand Slam-tornát.

Novak Djokovics olimpia aranyérem US Open Alexei Popyrin
Valamit valamiért: Novak Djokovics a hőn áhított olimpiai aranyérem megszerzése után a US Open alatt nem tudta a legjobbját nyújtani (Fotó: MTI/AP/Louise Delmotte)

Az első játszmában Djokovicsnak volt először esélye a brékre, de Popyrin öt bréklabdát is hárított, majd a saját első lehetőségével élt, és 6:4-gyel került szettelőnybe. A második játszmát is ilyen arányban nyerte az ausztrál, Djokovics rengeteget hibázott.

A harmadik szettben Djokovics szépített (6:2), a negyedik játszmában viszont két egymás után adogatójátékban összesen hét kettős hibát ütött. Popyrin ugyan 5:2-nél még nem, 5:4-nél viszont már kiszerválta a meccset.

Ki ellen esett ki Novak Djokovics?

Alexei Popyrin orosz szülők gyermekeként már Ausztráliában született, huszonöt évesen pályafutása legszebb heteit éli. Három hete Montrealban mesterversenyt nyert (ATP 1000), első ausztrál teniszezőként Lleyton Hewitt 2003-as Indian Wells-i tornagyőzelme óta.

Popyrin annak a sikernek köszönhetően életében először kiemelt lett Grand Slam-tornán, s két sima papírforma-győzelem után nyerni tudott Novak Djokovics ellen is a US Openen. Az ausztrál korábbi hat harmadik fordulós meccsén elveszítette Grand Slam-tornákon.

Hihetetlen, hogy annyi kudarc után végre sikerült a negyedik körbe jutnom, ráadásul éppen minden idők legjobbja ellen

– adta meg nyilatkozatában Popyrin a legyőzöttnek a kellő tiszteletet.

Djokovics idén nem nyer Grand Slam-tornát

Azzal, hogy Novak Djokovics kiesett, hogy idén nem nyer Grand Slam-versenyt. Korábban az Australian Openen az elődöntőig jutott, a Roland Garrostól a negyeddöntő előtt kellett visszalépnie, Wimbledonban pedig Carlos Alcaraz győzte le a fináléban. Igaz, ezeket a versenyeket mind megnyerte már legalább háromszor, az eddig hiányzó olimpiai aranyérmet viszont idén szerezte meg.

– Sok energiát áldoztam arra, hogy megszerezzem az aranyérmet. New Yorkba úgy érkeztem, hogy sem mentálisan, sem fizikálisan nem voltam friss. Ez a US Open, úgyhogy megtettem mindent. Nem volt sérülésem, de az első meccstől kezdve nem találtam önmagamat a pályán. Ma Alexei sokkal jobb volt nálam, megérdemelte a győzelmet – mondta Djokovics, aki összességében azért minden bizonnyal úgy érzi, megérte az olimpiára annyi energiát áldozni.

Mindesetre azzal, hogy Djokovics idén nem szerez újabb Grand Slam-trófeát a meglévő huszonnégy mellé, egy éra véget ért a teniszben. A 2024-es év az első 2002 óta, amely úgy zárul, hogy a nagy hármas (Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovics) egyik tagja sem nyer Grand Slam-versenyt.

Federer már visszavonult, Nadal is a küszöbén, s az olimpiai aranyérem megszerzése után lassan joggal merülhet fel a kérdés, hogy Djokovics talál-e még motivációt, hogy nekifusson az újabb Grand Slam-vadászatnak.

US Open, 3. forduló

Férfi egyes
Popyrin (ausztrál, 28.)–Djokovics (szerb, 2.) 6:4, 6:4, 2:6, 6:4

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.