Verstappen nem bízik a címvédésben, mert egy szörny az útjába állt

A Red Bull összeomlott, állapította meg a Mercedest irányító Toto Wolff. A Formula–1-es Olasz Nagydíj után Max Verstappen is hasonlóan vélekedett, borúsnak látja a jövőt, nem hiszi, hogy idén ő vagy a csapata címet védene.

2024. 09. 03. 17:15
Max Verstappen borúsnak látja a jövőt
Max Verstappen borúsnak látja a jövőt Fotó: AFP/Andrej ISAKOVIC
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Néhány hónapja még elképzelhetetlen volt, ami most történik a Formula–1-ben. Minden jel arra utalt, hogy ez az idény is olyan lesz, mint az előző kettő, amikor a Red Bull végig dominált. A címvédő öt versenyen három kettős győzelmet aratott, Max Verstappen négyszer nyert, és a Ferrari látszott a legerősebb kihívónak.

F1 Italian Grand Prix Mélypontra került Monzában a Red Bull
Mélypontra került Monzában a Red Bull Fotó: AFP/NurPhoto/Beata Zawrzel

Azóta viszont nagyot fordult a világ. A Red Bull szenved, a vetélytársak erőre kaptak, és bár még nyolc ponttal elmarad az osztrák istállótól a konstruktőrök versenyében, már a McLaren számít a világbajnoki cím fő esélyesének. Egyéniben még 62 pont Verstappen előnye a második Lando Norris (McLaren) előtt, nyolc futam van hátra (plusz három sprint), így nem behozhatatlan a brit pilóta hátránya, igaz, Norrisnak a csapata segítségére is szüksége lesz.

Verstappen lecserélné az autóját

A monzai hatodik helyét követően Verstappen borúsan látta a jövőt. 

– Jelen pillanatban egyik bajnoki cím megszerzésére sincs reális esélyünk. Már sokat mondtam, most a csapatnak elő kell állnia valamilyen változtatással, mert a domináns autónkból egy vezethetetlen szörny lett hat-nyolc hónap alatt – panaszkodott a háromszoros vb-győztes. – A bakui futam előtt rengeteg a dolgunk, tulajdonképpen az egész autót le kellene cserélni.

Verstappen csapattársa, Sergio Pérez sem teljesít jobban, ő nyolcadik lett az Olasz Nagydíjon, bár ez nála nem jelent meglepetést. A mexikói pilóta szerint Verstappen most annyira kínlódik az autóval, mint ő maga már hónapok óta.

– Úgy érzem, hogy ugyanaz történik vele, mint velem a legutóbbi tíz futamon. Hirtelen Maxnak is ugyanolyan problémái lettek – állapította meg Pérez. – Nagyon csalódott vagyok. Számítottam rá, hogy nehéz lesz Monzában, de nem ennyire. Lassúak voltunk, és a gumikkal sem bántunk jól.

 

Összeomlott a Red Bull

A Red Bullnál most azon vannak, hogy megtalálják a megoldásokat a problémáikra. A riválisok sem teljesen értik, hogy mi történt az energiaitalosokkal.

– Ez nagyon furcsa – nyilatkozta a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff. – Természetesen nincsenek belső információim, de ez nem az a Red Bull, mint amit az év elején láttunk. Azt hiszem, hogy Max a képességeinek hála még képes volt versenyben tartani a csapatot, ám az eredmények alapján most úgy tűnik, hogy összeomlottak. Nem tudom, hogy mi történik a garázson belül, talán ott is problémák vannak. A monzai volt az egyik legrosszabb verseny a Red Bulltól, amit hosszú évek óta láttam. Lassúak voltak.

Hat futam elteltével még 115 pont volt a Red Bull előnye, azóta viszont folyamatosan olvad. A nyári szünet előtt 42 ponttal vezettek, de két versennyel később, mint említettük, már csak nyolc pont a különbség. Wolff úgy látja, a konstruktőri vb-cím kicsúszhat a bikák kezéből, de azért nem írná le őket.

– De ki vagyok én, hogy ilyeneket mondjak? Nálunk az elmúlt két évben semmi sem működött. Néhány futammal ezelőtt még a Ferrarinál is ez volt a helyzet, szóval szerintem nem lehet lebecsülni a Red Bullt sem. Egy félelmetes csapatról van szó, és biztos vagyok benne, hogy lesznek jobb versenyeik is, de jelen pillanatban a McLarennek van a legjobb esélye megnyerni a konstruktőri vb-címet. Náluk két versenyző szerez pontokat.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.