Bekeményített a FIFA: Samuel Eto'ót hat hónapra tiltották el a meccsektől

Igen komoly büntetést szabott ki a FIFA a kameruni labdarúgás egyik ikonjára, Samuel Eto'óra. A Barcelona és az Inter egykori csillaga a nemzetközi szövetség haragját azzal váltotta ki, hogy szerződést írt alá az 1XBET fogadótársasággal. Eto'o hat hónapig még meccsre sem mehet ki hazájában, ráadásul még nyáron ugyanezért kétszázezer dollárra büntette őt az Afrikai Labdarúgó Szövetség, mondván, súlyosan megsértette az etika és a sportszerűség elveit azzal, hogy megpróbálta befolyásolni a játékosokat. Az egykori kiválóság ügyvédei fellebbeznek mindkét döntés ellen.

2024. 10. 03. 11:30
Nagy bajban az egykori csatárklasszis, Samuel Eto'o Fotó: Getty Images
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy bajba sodorta magát Samuel Eto'o, a kameruni labdarúgó-szövetség (Fecafoot) elnöke, aki szerződést írt alá az 1XBET fogadótársasággal. Emiatt ugyanis megvádolták a Barcelona, az Inter és a Chelsea egykori klasszis csatárát, hogy nemcsak megsértette a labdarúgás etikai és sportszerűségi szabályait, de megpróbálta befolyásolni egy-egy találkozó alakulását. A FIFA fegyelmi testülete hat hónapra eltiltotta a nemzetközi mérkőzéseken való részvételtől, ami azt jelenti, hogy a FIFA fegyelmi kódexének két cikkelyének megsértése miatt a 43 éves férfi nem látogathat sem férfi, sem pedig női labdarúgó-mérkőzést Kamerunban egyik korosztályban sem.

A FIFA eltiltása annak ellenére azonnal hatályba lép, hogy Eto'o és ügyvédjei fellebbeznek a döntés ellen, így már nem lehet ott a lelátón a Kamerun–Kenya Afrika-kupa selejtezőjén sem októberben. Eto'ónak ráadásul ebben az ügyben nem ez az első büntetése, ugyanis mint kiderült, az Afrikai Labdarúgó Szövetség (Caf) júliusban már kiszabott rá egy kétszázezer dolláros pénzbírságot az egykori klasszis etika vétsége, a szabályok megsértése miatt. Az ok ebben az esetben is az 1XBET fogadótársasággal kötött szerződés. Eto'o és ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek a döntés ellen, mert szerintük az ügyben lefolytatott Caf-vizsgálat nem talált elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy megvádolja őt meccsek befolyásolásával. 

A Fecafoot elnökének 2021-től kezdődő hivatali idejét szinte végig viták jellemezték. Tavaly a kameruni amatőr klubok lemondásra szólították fel a kameruni szövetségnél történt súlyos szabálytalanságok miatt, és egy korábbi csapattársa azzal vádolta meg Eto'ót, hogy diktátorként viselkedik. Az év elején Eto'o vitába keveredett a kameruni sportminisztériummal, ugyanis nem tetszett neki a belga edző, Marc Brys kinevezése az Indomitable Lions csapatához, ám végül engedni kényszerült ebben a kérdésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.