Rossi: Sose mondtam, hogy én egyenértékű lennék Guardiolával vagy Klopp-pal

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, tisztában van vele, hogy az elmúlt időszakban voltak rosszabb periódusai a nemzeti csapatnak, de ezt alaposan átbeszélte a játékosokkal. Rossi úgy véli, ki lehet kapni olyan válogatottaktól, mint Németország és Hollandia, de az már abszolút nem mindegy, miként teszi ezt egy csapat. Kijelentette, a jövőben ugyanazt a küzdőszellemet, hozzáállást és csapategységet szeretné látni, mint korábban.

2024. 10. 01. 9:36
Marco Rossi szövetségi kapitány magyar válogatott
Marco Rossi most tiszta vizet öntött a pohárba Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar labdarúgó-válogatott rövidesen újabb két Nemzetek Ligája-mérkőzésen lép pályára: október 11-én, pénteken Hollandiát fogadja a Puskás Arénában, majd három nappal később, október 14-én Boszniában lép pályára. Marco Rossi október 1-jén, kedden 13 órától hirdeti ki keretét a két találkozóra, ám előtte az M4 Sportnak adott interjúban az Európa-bajnokság utáni időszakot elemezte a szövetségi kapitány. Nem titkolta, egyáltalán nem örült annak, hogy a magyar válogatott veszített Németország ellen. De úgy véli, Németország ellen – és egyébként Hollandia ellen is – belefér egy vereség, fontosabb azonban, hogy miként teszi ezt egy csapat.

Marco Rossi
Marco Rossi úgy véli, mindig két lábon kell a földön kell maradni (Fotó: Csudai Sándor)

– Azt hiszem, körülbelül egy órán keresztül, 2-0-ig meccsben voltunk. Megvolt a lehetőségünk az egyenlítésre is, a második gól után viszont összezuhantunk, és ez viszont nem elfogadható” –  utalt vissza a szakember a németek elleni szeptemberi NL-meccsre.

Rossi szerint szinte mindenben, legfőképpen taktikai és hozzáállás szempontjából volt más a Bosznia-Hercegovina elleni hazai mérkőzés, amit többszöri visszanézést követően gólokkal kellett volna a kapitány értékelése alapján megnyernie a magyar válogatottnak. Ám azt elfogadja, hogy vannak olyan mérkőzések, amikor a befejezés egyáltalán nem működik.

– Ez a két mérkőzés jó okot adott arra, hogy megtanuljuk, két lábbal a földön kell maradnunk és amikor jól megy a szekér, akkor se bízzuk el magunkat. Amikor pedig rosszul megy, akkor ne keseredjünk el. Amikor olyanokat hallok, hogy gyenge a csapat, azt kell megnézni, kihez képest. Ha azt mondják, Németországhoz, Hollandiához vagy akár Svájchoz képest gyenge a magyar válogatott, igaz, elismerem. De úgy hiszem, már bizonyítottuk, a csapatszellem, a csapatjáték, a taktika hibamentes lehozása hozzájárulhat a jó eredményekhez, de az elmúlt időszakban nem állt mellénk a szerencse – mondta Rossi.

Elárulta, Szoboszlai Dominikkal megvitatták a játékos azon megjegyzését, miszerint túl bátor taktikát választottak a németek elleni mérkőzésre. Közölte, nem tartja magát diktátornak, és elfogadja azt, amikor meg kell vitatnia valamit a játékosaival. Ugyanis ez vezethet el a jobb megoldásokhoz. Mint ahogy megbeszélték a németek elleni összezuhanás okait is, hogy az a kis önbizalma legalább megmaradjon a csapatnak, amivel rendelkezik. Ennek a megbeszélésnek a hatására döntöttek úgy, a jövőben kevésbé támaszkodnak majd a rögzített játékhelyzetekre, igyekeznek akcióból helyzeteket kialakítani.

– Végső soron viszont az enyém a döntés és a felelősség. Elismerem, a Németország elleni mérkőzésen az egy az egy elleni párharcok felvállalása, a magas letámadás meredek döntés volt. De nem érzem azt, hogy a magyar válogatottnak sündisznóként kellene védekeznie. A labdarúgásban az erősebb diktálja a mérkőzést, neki van nagyobb esélye a győzelemre, és ez nem pusztán matematika. Ha azt gondoljuk, hogy Németország vagy akár Hollandia ellen támadó futballt játszhatunk, az eléggé optimista döntés lenne, még akkor is, ha Guardiola ülne a helyemen – jelentette ki Rossi, aki hozzátette, sok-sok mérkőzést elveszített a pályafutása során, de 5-0-ra még soha. 

Tisztában van vele, a játékosok hallgatnak rá, megbecsülik őt, ennek köszönhetően semmi kétely nem volt benne. Ha a máltai vagy a kazahsztáni válogatottat irányítaná, az egészen más lenne, de tisztában van vele, hogy a magyar válogatott edzője. Úgy érzi, amikor a csapata a pályára vonul, tudniuk kell, hogy egy olyan futballnemzetet képviselnek, amely igenis formálta az európai futball történelmét. Véleménye szerint a jövőben gránit szilárdságú csapatmunkát kell bemutatniuk, amely a közelmúltban eredményekhez vezetett. A válogatott hosszú ideig volt veretlen és a kapitány szerint az év végéig még négy olyan meccs vár rájuk, amelyek közül három találkozón nem nekünk áll a zászló, Bosznia ellen pedig muszáj győzni.

– Indokolt volt a kritika a részemről a srácok felé, egyébként is igyekszem mindig igazat mondani. Nekem az a hitvallásom, hogy a problémákat nem megkerülni kell, hanem szembe kell nézni velük, hogy megtaláljuk a megoldást. Én nem igyekszem szépíteni azt a helyzetet, szemtől szembe egyeztetek a srácokkal. Gyakran azt hallom, hogy a válogatott gyenge, visszaesett a teljesítménye. Azt kell látni, hogy Németország és Svájc ellen tapasztaltuk meg azokat a jelenségeket, amelyek tükrében most azt mondjuk, visszaesés van, nem papíron alattunk rangsorolt csapatok ellen – fogalmazot a szövetségi kapitány.

Marco Rossi és Szoboszlai Dominik
Marco Rossi megvitatta játékosaival a Szoboszlai által megfogalmazott kritikát is (Fotó: Szigetváry Zsolt)

A vereségek és az Eb-búcsú után levonta a megfelelő következtetéseket, ezeket azonban csak a játékosoknak mondta el, és ez köztük is marad. Azt várja a játékosaitól, hogy bátor legyen a hozzáállásuk, amihez elsősorban az kell, hogy bízzanak egymásban, és ha valakinek szüksége van arra, hogy segítsen neki a másik, akkor a társai tegyék meg ezt. Őszintén reméli, hogy a következő mérkőzéseken ez kézzelfogható lesz a pályán. Mindenki részéről elvárja a maximális hozzáállást minden egyes edzésen. Ugyanakkor azt nehezen viseli, hogy korábban már-már a legnevesebb edzőkkel rakták egy polcra, míg most, két kevésbé sikerült mérkőzést követően már szinte kóklernek tartják őt egyesek.

 

– Sohasem emeltem magam valami szédületes piedesztálra, sose mondtam, hogy én egyenértékű lennék Guardiolával vagy Klopp-pal, nem is fogadtam el, ha valaki megpróbált bókolni, de most már próbálnak leírni, mintha hülyegyerek lennék. Az igazság a futballban mindig középen van, edzőként is nem szabad nagyon felfújnod magad, de nem is szabad nagyon kárhoztatni magad. Igazából próbálj meg mindig egyensúlyban maradni önmagaddal. Tudom, hogy ez Magyarországon nem annyira egyszerű, de szeretem a magyarokat. Tehát ezek a kilengések az egyik vagy másik irányba feleslegesek, de megértem az ilyen érzelmi kilengéseket – állította Marco Rossi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.